Premier League överväger att introducera ett play off-system som avgör vilken den fjärde engelska Champions League-klubben blir, skriver The Guardian.

Förslaget presenterades inför ligans klubbar vid ligans senaste möte, den 4:e januari, och ytterligare omständigheter kring ett eventuellt play off ska diskuteras vid nästa möte i april.

Om förslaget genomförs kommer klubbarna som slutar på ligaplacering fyra, fem, sex och sju spela någon form av play-off, där vinnaren får den fjärde CL-platsen.

Enligt The Guardian möttes idén av entusiasm från samtliga klubbar – förutom ”big four”, dvs Liverpool, Chelsea, Manchester United och Arsenal.

De som förespråkar förslaget menar att det skulle innebära fler tävlingsmatcher, och framförallt att många klubbar får betydligt mer att spela för.

I dagsläget befinner sig många klubbar i någon form av Ingenmansland, där de mer eller mindre är glada över att klara sig kvar i ligan, men är totalt chanslösa på någon av de fyra högsta ligaplaceringarna.

Dessutom ser klubbar förstås fördelen med fler uppmärksammade & viktiga matcher – här talar vi naturligtvis om stora TV-pengar.

”Big four” har förmodligen främst egoistiska skäl att motsätta sig förslaget, men en stor nackdel med ett play-off spel vore onekligen hur man ska få in det i spelschemat, som redan nu är väldigt tufft för många klubbar.

2 kommentarer
  1. Låter faktiskt riktigt vettigt enligt mig.
    Skulle göra ligan mer intressant och fler lag får chansen att komma med i CL.

    • Jag håller med. Det känns som ett vettigt förslag. Vem vet, på sikt kanske vi får se ett kvartsfinal spel med de 8 främsta, alltså med utslagsmatcher, precis som i t.ex Champions League. Klubbarna vet att den typen av matcher ger enorma tv-intäkter. Men det är förstås mest rättvist om ligavinnaren utses genom den nuvarande ligamodellen.

Kommentarer är stängda.