[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Under säsongens gång har det blivit allt tydligare att ytterbackspositionerna är de svagaste positionerna i Liverpools trupp. Enligt min mening har Flanagan varit lagets främsta ytterback under säsongen, och med all respekt för honom, så ska han inte prestera bättre än Johnson. Den sistnämnde är som bekant otroligt rutinerad och startman för England på högerbackspositionen. Ämnet Johnson och dennes sviktande form har behandlats tidigare på Totaal Liverpool. Skadorna har knappast underlättat i hans jakt på att hitta formen, men samtidigt har han dess rent otränad ut och heller inte spelat med lika stor hunger som tidigare. I sommar kommer Johnson att ha endast ett år kvar på sitt nuvarande kontrakt med Liverpool. Enligt The Times är kontraktet värt omkring £120 000 i veckan, vilket innebär att han är en av lagets absolut bäst betalda spelare. Kravbilden från Rodgers, FSG och resten av klubben är naturligtvis därefter.

Johnson_2

Det är ingen högoddsare att Johnson kommer att ryka i sommar. Det förefaller vara den bästa lösningen för samtliga inblandade parter. Johnson verkar vara i behov av en nytändning och Liverpool vill knappast erbjuda engelsmannen mer än hälften av hans nuvarande lön. En flytt är snudd på oundviklig utifrån de rådande omständigheterna. Av någon anledning får Liverpool fram mängder av duktiga högerbackar från akademin. Flanagan har sällskap av Kelly, Wisdom och McLaughlin. Det är fyra spelare varav ingen är helt hopplös beträffande PL-potential. Men trots Flanagans utveckling och de andra unga högerbackarna kommer Liverpool inte att kunna skeppa iväg Johnson utan att ersätta honom. Man kommer att behöva en etablerad spelare på positionen. Gärna någon som erbjuder mer i offensiven än vad Flanagan gör. Flanno har som bekant visat framfötterna de senaste månaderna, men i offensiven finns mycket kvar att utveckla.

Vänsterbackspositionen har varit ett av Liverpools sorgebarn under många år. Spelare som vimsige Traoré, den duktige men ack så skadedrabbade Aurelio och Benitez misslyckade chansning Dossena har fått chansen men inte tagit den. Vänsterfotade mittbackar som Agger och Sakho har testats på positionen, men har visat sig vara lite för statiska och obekväma i positionsspelet. Däremot har Enriqué gjort en sammantaget okej insats i Liverpool. Spanjoren kanske inte är någon vänsterback av allra högsta klass och visst har han fått (välförtjänt) kritik under åren, men faktum är att ingen annan av Liverpools under de senaste åren har levererat lika kontinuerligt som Enriqué har gjort. Hans skadefrånvaro har definitivt märkts, vilket krasst konstaterat, till viss del beror på bristande gedigna alternativ på positionen. Den inlånade Cissokho har inte varit hopplöst dålig i varje match som han har spelat, men Rodgers kommer knappast att rekommendera att Liverpool ska köpa loss honom i sommar. Cissokho är bara en tillfällig lösning i väntan på någon bättre.

Jag tycker att nya ytterbackar vore av stor relevans för lagets fortsätta utveckling av det possession- och anfallsspel som man har utvecklat under Rodgers. Således kommer Totaal Liverpool att parallellt med bevakningen av Liverpools resterande matcher att studera duktiga ytterbackar i andra klubbar. Ytterbackar som vore potentiella sommarförvärv för Liverpool. Inläggen om ytterbackar kommer att bilda en egen artikelserie på Totaal Liverpool. Förhoppningsvis kommer den att bli trevlig läsning!

13 kommentarer
 1. Jag tycker förvisso att Flanagan har varit väldigt bra och att GJ underpresterat.. dock går det inte att säga att Flanagan är ens nära att vara bättre GJ i slutet av planen och frågan är om han ens har det som krävs i sig för att bli bra där. Flanagan är för mig en spelare vi absolut ska ha kvar och som måste få spelas regelbundet men inte vara första alternativet.

  Jag tror också att GJ kommer bli en svår spelare att bli av med. Tveksamt om han är intressant för något spanskt lag som dessutom får ömsesidigt intresse från GJ. Han lär knappast vara supersugen eller aktuell för något av de andra topplagen i PL. Han ska isf gå till ett betydligt mycket sämre lag och samtidigt sänka sin lön, jag har svårt att se det hända.

  Optimalt enligt mig skulle vara att vi skeppar Enrique och GJ, skickar hem Cissokho, värvar Cole och Sagna på free transfer och plockar in två talangfulla ytterbackar för respektive kant alternativt bestämmer oss för att satsa på att forma en klasspelare av någon av de talanger vi har, jag tror inte att Flanagan har det i sig men lätt har han potential till att vara en truppspelare av kvalité. Att kunna rulla talanger kontra erfarna med stundande CL-spel och alla cuper tror jag kan bli en riktigt bra lösning på såväl kort sikt som lång, då kan vi fasa in ungdomar utan att sätta press på dem eller spela slut dem.

  • Ser mycket hellre att Enrique stannar än att ta in Cole. Vill verkligen inte ha in honom. Han kommer ju dessutom kräva en fet lön. Inte värt det enligt mej. Ser också gärna talanger men vem? Luke Shaw ser omöjligt ut. Och är Ben Davies vad vi behöver. Montoya verkar spännande men han blir nog övertalad att stanna i Barca. Alves börjar ju bli lite äldre. Kom ni ihåg när Benitez jagade honom förresten? Summan det pratades om var 10m. Men humle och dumle ville väl inte köpa innan någon såldes som vanligt. Tänk om vi haft Alves i dagens Liverpool. Då hade vår högerkant sett vass ut!

  • Ja men Enrique är en halvlösning, Cole och talang en kortsiktig såväl som långsiktig lösning. Tror dessutom att möjligheten att få Cole med lägre lön är ganska stor, alternativet för honom är att spela av sina sista år i en mittklubb.. tror han prioriterar att vara i en möjlig titelutmanar med CL-spel framför mer pengar nu när han ändå haft en framgångsrik karriär och cashat in bra…. aja det är bara spekulation iaf.

   Klart det är svårt, därför behövs något mer färdigt som alternativ. Shaw blir nog svår men tror och hoppas att vi är i ett annat läge rent sportsligt såväl som ekonomiskt i kommande sommarfönster kontra 2013s.

   Fast att Benitez ville ha Alves var han väl inte ensam om, ung och lysande i ett talangfullt Sevilla..

  • Sevilla har ju en grymt ung talangfull ytterback som jag gärna skulle vilja se att man rycker i. Enrique tycker jag faktiskt har varit bra, kolla bara på när vi gjorde 1 – 0 målet mot spurs förra året, varken Aly eller Flani Alves är ens nära att göra något sådant…

 2. Skulle kunna se oss köpa Albornoz ifrån Malmö. Tror han skulle passa in i BR sett att spela. Inte jättepengar där heller. Kan floppa eller bli succé.

 3. Serge Aurier ser ganska spännande ut. Ett framtidsnamn för Liverpool?

 4. Jag skulle vilja se Wolfsburgs vänsterback Ricardo Rodriguez född 92 back med bra fötter och stark fysik, nått du har koll på Pelle×2?

 5. Gå all in på Filipe Luis i Athl Madrid!!
  Han har 3-4 år kvar på toppen i Europa samt tror jag vi skulle kunna få han då deras ekonomi går på knäna!!

  Ynwa

 6. #Rille

  Tyvärr gör ju inte deras resultat desamma…

 7. Vad tror ni om Alex Sandro i Porto? Skulle han passa in och vara möjlig att få in. Ska visst vara en explosiv spelare som liknar Marcelo. Har inte sett honom spela. Någon som har koll?

Kommentarer är stängda.