[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

En favorit är tillbaka på Totaal Liverpool. Här är Pelles ’övriga matcher’ under veckan!

* * *

Torsdag (2014-02-20)

Europa League: Ajax – Salzburg 0-3 (0-3, 0-0)

Trots skador på Nicolai Boilesen, Thulani Serero och Lasse Schöne ställde Ajax upp med en stark startelva mot Salzburg, men hade ingen chans mot gästerna från Österrike. Visst var Salzburg bra, men Ajax föll till stor del på eget grepp. Den vanligtvis säkre mittbacken Joel Veltman gjorde en ovårdad och osmart tackling i straffområdet som ledde till straff för Salzburg. Soriano förvaltade straffen. Vid 0-2-målet upphävde Lerin Duarte offsiden, vilket gästernas duktiga Sadio Mané utnyttjade. 21-årige Mané representerade Senegal vid i London och är en snabb offensiv spelare. 0-3-målet satte Soriano från i stort sett halva planen – ja, så som Xabi Alonso gjorde för Liverpool en gång i tiden.

Soriano är för övrigt Jonathan Soriano som gjorde många mål för Barcelona B häromåret. Den numera 28-årige anfallaren är lagkapten i Salzburg och har fortsatt spruta in mål där. Han kanske inte är någon spelare för de allra största scenerna, men i det här sammanhanget är han duktig. En annan duktig Salzburg-spelare var Kevin Kampl, 23, som tog många offensiva initiativ från mittfältet. För ett par år sedan fiskade Salzburg upp slovenen från den tyska andradivisionen, vilket ser ut att ha varit en bra rekrytering. Om Kampl fortsätter som mot Ajax kommer han säkerligen att få chansen i en större liga framöver. Han stack ut lite med sin frisyr (se bilden nedan).

Kampl

Salzburg har faktiskt två spelare som har ryktats till Liverpool under de senaste månaderna. Det var delvis därför som jag valde att se den här matchen. Det handlar om mittbacken Martin Hinteregger och den norska mittfältaren Valon Berisha. Hinteregger visade sig vara en fysiskt robust mittback som var väldigt stark i luftrummet och närkampsspelet. Vidare är 21-åringen vänsterfotad och inte helt hopplös i spelet med fötterna. Hinteregger dominerade i den här matchen. Berisha hoppade däremot bara in i slutet och kan inte direkt bedömas på grund av den lilla speltiden. Jag vet inte om Berisha var petad eller har varit skadad på sistone.

Salzburgs mål vaktade för övrigt av den förre LFC-reserven Péter Gulácsi. Ungraren behövde bara göra en svår räddning för att hålla nollan på Amsterdam Arena, vilket säger väldigt mycket om Ajax insats. Deras insats var verkligen inte bra. Det är sällan som jag har sett Ajax så här dåliga. De fick visserligen en mardrömsstart, men de måste kunna ’studsa tillbaka’ på ett bättre sätt. Den för några år sedan så hypade Bojan Krkic framstår som en av fotbollseuropas största bluffar. Krkic är verkligen överskattad, förutsatt att någon fortfarande tycker att han är bra. Alla var usla i Ajax. Viktor Fischer briljerade visserligen med några tekniska nummer, men kan ändå mycket bättre än så här. Den 19-åriga yttern Ricardo Kishna, som har ryktats till Liverpoo, hoppade in i slutet men hann inte uträtta något.

* * *

Fredag (2014-02-21)

Skotska ligan: Dundee United – Motherwell 3-1 (2-0, 1-1)

Nästa match på schemat var den skotska ligatrean Motherwell mot ligafyran Dundee United. Inför matchen var Dundee hela 9 poäng bakom Motherwell, men de lyckades alltså vinna och således ta in på gästerna. Dundee spelade ett fartfyllt och fantasirikt anfallsspel. De attackerade på flera fronter – både centralt och på kanterna. Deras många unga spelare spelade verkligen entusiastiskt. Det var härligt att se.

Trots det bra spelet var det en ren gåva från Motherwell-backen Shaun Hutchinson som gjorde att Ryan Dow kunde sätta 1-0 i 22:a minuten. 20 minuter senare kom 2-0-målet av Gavin Gunning, som kunde stöta in bollen i samband med en hörna. När John Rankin satte 3-0 i 46:e minuten var matchen i princip över. Det var på intet sätt orättvist, även om Rankins frispark turligt styrdes in av en Motherwell-spelare.

I den 56:e minuten inträffade något märkligt. Dundees annars duktige Nadir Ciftci räckte upp handen när han murade vid en frispark och domaren hade inget annat val än att blåsa straff för Motherwell. Det var snudd på en klassisk ’Olof Mellberg’ av Ciftci. John Sutton satte visserligen straffen, men närmare än så kom inte gästerna. Det var en rättvis och ärligt talat oväntat enkel seger för Dundee. Jag hade förväntat mig en jämnare match.

Dundee har två spelare som många storklubbar inklusive Liverpool scoutar. Det rör sig om Ryan Gauld och Andy Robertson. För att inleda med Gauld. Ni kanske har hört talas om denna 18-åring, som kallas för ”Skottlands Messi”. Det är faktiskt en helt okej jämförelse sett till spelstilen. Dessvärre hindrade en höftskada Gauld från att delta i den här matchen. Istället satt han på läktaren och lekte oftast med mobiltelefonen när kamerorna riktades mot honom.

Robert

Däremot spelade Robertson, som är en 19-årig vänsterback. Hans historia är egentligen fantastisk. Förra sommaren köpte Dundee honom från Queen’s Park. Den sistnämnda klubben skall ej förväxlas med London-klubben Queens Park Rangers. Queen’s Park är en skotsk amatörklubb som kom trea i skotska fjärdedivisionen förra säsongen. Robertson har alltså gjort en riktig kometkarriär. Den här säsongen har han nämligen gjort succé i Dundee och även hunnit spela 3 U21-landskamper. Mot Motherwell visade Robertson prov på ett bra offensivt spel. Han fyllde gärna på längs vänsterkanten och hade kvalité i spelet med bollen. Dessutom vågade han utmana när tillfälle gavs och han var duktig på att göra det. Robertson är onekligen en spelare som är värd att fortsätta följa framöver. Inte minst eftersom han är vänsterback – en position där det helt enkelt är väldigt svårt att hitta riktiga klasspelare.

Annars måste jag säga att Dundees 21-åriga centrala mittfältare Stuart Armstrong var duktig mot Motherwell. Han är lagkapten i Skottlands U21-landslag och ska naturligtvis hålla god klass på den här nivån. Även Gary Mackay-Steven, som tillbringade 2 år i Liverpools ungdomsverksamhet mellan 2007 och 2009, är en bra spelare på denna nivå. Den numera 23-årige Mackay-Steven är en yttermittfältare som är duktig på att utmana i 1-mot-1-situationer. Min bedömning är att varken Armstrong eller Mackay-Steven håller PL-klass, men de skulle definitivt vara tillgångar för nästan alla lag i the Championship.

* * *

Lördag (2014-02-22)

Premier League: Crystal Palace – Manchester United 0-2 (0-0, 0-2)

Jag hoppades få bevittna ytterligare en fiaskomatch av Manchester United, men så blev inte fallet. Den första halvleken var väldigt jämn och Crystal Palace spelade med stor kampvilja. United hade svårt att skapa de riktigt heta målchanserna, trots att de mönstrade mängder av offensivt skickliga spelare i sin startelva. Juan Mata, Wayne Rooney, Robin van Persie och Adnan Januzaj startade samtliga matchen.

Med timmen spelad fick United en gratismöjlighet att ta ledningen när Marouane Chamakh onödigt fällde Patrice Evra i Palaces straffområde (eller möjligtvis lite utanför?). Nåja, domaren pekade på straffpunkten och van Persie satte säkert straffen. Därefter tvingades Palace spela offensivare, vilket öppnade upp bakåt, där United helt plötsligt fick ytor. I den 68:e minuten – det vill säga bara sex minuter efter ledningsmålet – satte Rooney 0-2 med ett kanonskott. Då var det kört för Tony Pulis tappert kämpande manskap.

För Palaces del gjorde scousern Scott Dann en gedigen insats på sin mittbacksposition. Jason Puncheon visade lite fina takter, men visade som vanligt även prov på en brutal uddlöshet. Chamakh lyckades inte med sitt targetspel, då han förlorade alldeles för många dueller mot Nemanja Vidic. Förra säsongens stora målskytt i the Championship, Glen Murray, har haft stora skadebekymmer och knappt spelat under säsongen. Murray startade mot United, men var ofarlig, förutom en farlig skarv. Inhopparen Cameron Jerome, som ju gjorde ett drömmål mot Liverpool för några säsonger sedan, är också en uddlös spelare. Överlag har Palace alldeles för uddlösa anfallare.

Den som var mest intressant att se för min del var Thomas Ince, som startade matchen. Han blev utbytt i den 85:e minuten och gjorde inget större väsen av sig. Ince har som bekant varit framgångsrik i the Championship och även U21-landslaget, åtminstone när England har spelat mot lite sämre motståndare, men i den här matchen räckte han inte riktigt till. Ince fick faktiskt tid på sig att måtta inlägg vid flera tillfällen, men lyckades ändå inte slå inläggen med tillräckligt bra precision, förutom vid ett enda tillfälle. Inces hörnor var också för dåliga. 22-åringen är naturligtvis värd att fortsätta följa, trots dagens mindre bra insats. Han var förvisso inte helt misslyckad, men jag förväntade mig ändå mer.

* * *

Portugisiska ligan: Rio Ave – Sporting Lissabon 1-2 (0-0, 1-2)

Det var en ganska sömnig första halvlek av matchen. Lite av ett ställningskrig och båda lagen verkade mer intresserade av att inte släppa in mål än att göra mål. Samtidigt filmade spelare till höger och vänster, vilket tyvärr inte är särskilt ovanligt i portugisiska ligan, vilket gjorde att halvleken fick en taskig rytm i spelet. Som tur var blev den andra halvleken annorlunda.

Det som öppnade upp matchen var egentligen lite av en slump. I den 51:a minuten tog Rio Ave nämligen ledningen genom att självmål avdelningen grövre. Sportings Mauricio klackade in bollen – det hade varit snyggt om det hade varit i rätt mål – men tyvärr för hans del var det självmål. Därefter blev Rio Ave allt mer defensivt inriktade, men framförallt började Sporting göra betydligt större offensiva ansträngningar än tidigare.

SPORTING vs PACOS FERREIRA 11ª LIGA ZON SAGRES

Sportings mittfältare William Carvalho, 21, var den som växte allra mest när Sporting hamnade i underläge. Han gjorde en okej första halvlek – men i den andra dominerade han stundtals. Carvalho spelade ett komplett mittfältsspel där han hade en defensiv utgångsposition och tog stort defensivt ansvar i spelet utan boll. Det som skiljer honom från många andra defensiva mittfältare är dels hans skickliga och finurliga passningsspel. Han verkar alltid hitta något sätt att spela sig ur situationer. Ibland täcker han bollen innan han slår passningarna, ibland vrider och vänder han med bollen innan han slår passningarna… Men han verkar alltid lösa situationerna till slut. Det är en stor kvalité. Dels, ytterligare en kvalité, är hans offensiva bolltransporter som påminner lite (men bara lite) om Yaya Tourés extremt kraftfulla bolltransporter som är snudd på omöjliga för motståndarna att stoppa.

Mycket välförtjänt lyckades Sporting både kvitterade genom Islam Slimani (70:e minuten) och avgöra matchen genom Carlos Mane (85:e minuten). Sporting är en klubb som på grund av ekonomiska problem har sålt många spelare de senaste åren. Förra sommaren lämnade killar som exempelvis den överskattade Ricky van Wolfswinkel (Norwich), den helt fantastiske talangen Bruma (Galatasaray) och ”vår egen” Tiago Ilori (Liverpool). Dagens Sporting innehåller många dugliga spelare, men väldigt lite spetskompetens. Jag förväntar mig verkligen inte att de kommer att kunna behålla Carvalho särskilt länge till heller. Han säljs troligtvis i sommar för, gissningsvis, ~£10 miljoner.