Enligt The Telegraphs Rory Smith har Liverpool sålt spelare för omkring £25 miljoner och fått bort sammanlagt £30 miljoner om året  i löneutgifter. Liverpool har alltså egentligen ”bara” spenderat cirka £35 miljoner. Inte särskilt mycket, med tanke på att man har renoverat truppen fullständigt.

* * *

IN:
Henderson
Downing
Adam
Doni
Enrique
Coates
Bellamy

UT
Aquilani
Insua
Ngog
Poulsen
Degen
Meireles
Gulacsi
Ayala
Mavinga
Cole
Kyrgiakos
Konchesky
Pacheco
El Zhar
Jovanovic
Darby
Ince
Bruna

Har jag glömt någon?

* * *

Snabbanalys av nyförvärvens roller:

Henderson – Tilltänkt startspelare till höger eller centralt i banan, trots sin unga ålder. Kommer ges många chanser. Måste inte alltid leverera.

Downing – Tilltänkt startspelare. Ska leverera direkt.

Adam – Tilltänkt startspelare. Ska leverera direkt.

Doni – Tilltänkt andrakeeper. Ska sitta på bänken utan att klaga.

Enrique – Tilltänkt startspelare. Ska leverera direkt.

Coates – Tilltänkt framtidsspelare. Ska konkurrera direkt men främst ett komplement till den nuvarande backupsättningen.

Bellamy – Tilltänkt mångsidig squadplayer. Kommer inte att starta varje match men förväntas leverera när han ges chansen.

* * *

Av nyförvärven är alltså en väldigt stor andel värvade som tilltänkta startspelare som ska leverera direkt. Även om bara Doni och Bellamy är ”gamla”, är inte särskilt många av nyförvärven direkt unga. Man har snarare värvat flertalet [Downing, Adam Enrique] som befinner sig i en ålder där omedelbar leverans förväntas.

Endast Henderson och Coates är verkliga framtidsspelare. De kommer inte att peaka förrän om många år och förväntas därmed utvecklas mycket de kommande säsongerna.

* * *

Lite om de som har lämnat:

Aquilani – Passade varken in i Liverpool, ligan eller landet. Ville flytta hem till Italien och fick göra det.

Insua – Har inte utvecklats på flera år. En annan stor anledning till att Liverpool släppte Insua var nog att man tror mycket på Jack Robinson.

Ngog – Också en ung spelare som inte har utvecklats på flera år. Fanns ingenting i hans spel som tydde på att han skulle bli LFC-material, lika bra att sälja.

Poulsen – Blev utkonkurrerad av Spearing förra säsongen. Som jag ser det ersätter Spearing honom. Givetvis helt rätt att skeppa iväg dansken.

Degen – Jävla pajas.

Meireles – Dalglish föredrog Henderson, Meireles föredrog speltid och framförallt högre lön i Chelsea.

Gulacsi – Utlånad keeper som måste få speltid för att utvecklas. Hans plats togs givetvis av Doni.

Ayala – Helt ok talang men både Wisdom och Wilson är mer lovande, så lika bra att sälja både för klubbens och hans egen skull.

Mavinga – Också en helt ok talang, men ändå inte tillräckligt bra för att kunna slå igenom i en klubb som Liverpool.

Cole – Liverpool kommer fortsatt att stå för en stor del av hans groteska lön, men jag antar att det är bättre än att betala hela lönen.

Kyrgiakos – Gjorde det oftast ok när han spelade, men att ersätta honom med Coates var både en förbättring och föryngring av truppen. Greken hade trots allt inte fått kontrakt med någon annan av Englands storklubbar, men han kändes ändå som en lojal krigare.

Konchesky – Naturligtvis ersatt av Enrique. Egentligen tycker jag inte att Konchesky var så himla dålig när han spelade för LFC, och man kan ifrågasätta hur vettigt det är att behålla Aurelio istället för honom, men han var för associerad med Roy Hodgson för att kunna stanna.

Pacheco – Duktig ung spelare men som inte riktigt håller måttet. Tror han säljs nästa sommar. Ändå en sympatisk spelare som man på något vis önskar lycka till med sin karriär.

El Zhar – Tvivlar på att han håller allsvensk toppklass. Ofattbart att han var kontrakterad av Liverpool under x antal år.

Jovanovic – Egentligen en ganska bra spelare, men inte LFC-klass. Dessutom sinnessjukt överbetald.

Darby – Karaktärsspelare som dock inte har en chans i konkurrensen mot Kelly och Flanagan (och Johnson…).

Ince – Egoistisk spelande talang som inte ville förlänga kontraktet, men jag tror inte att klubben sörjer, med tanke på att t.ex Sterling är mycket mer lovande.

Bruna – En 20-åring som inte ens var nära A-laget, givetvis rätt för alla att han flyttade vidare. Blackpool känns som ett smart drag av honom.