Liverpool är ute efter att förstärka laget.

Häromdagen stod det klart att Liverpool missar spel i Champions League säsongen 23/24. Det hör verkligen inte till vanligheterna under Jürgen Klopp, tvärtom har tysken levererat CL-kvalifikation varenda säsong, bortsett från sin debutsäsong.

Liverpool har redan aviserat att Roberto Firmino, James Milner, Naby Keita och Alex Oxlade-Chamberlain lämnar i sommar. Klubben får visserligen inga övergångssummor för någon av spelarna, men det är stora löneposter som försvinner. Insatta journalister menar att de tillsammans tjänat mer än £500 000 i veckan.

Under de senaste åren har Liverpool förlängt många kontrakt, vilket har ökat på lönebudgeten, men i sommar förväntas ingen förutom möjligtvis Trent Alexander-Arnold krita på nytt kontrakt.

* * *

Transferspekulationerna är naturligtvis igång för fullt. James Pearce på Athletic förväntar sig att Liverpool kommer att värva 3 mittfältare varav 2 etablerade, och kanske en mittback.

Alexis Mac Allister är en etablerad mittfältare som möjligtvis kan bli klar redan de kommande veckorna. Enligt argentinska medier är 24-åringens camp överens med Liverpool och allt ska vara mer eller mindre klart, medan engelska källor menar att han visserligen är en spelare som klubben vill ha, men att han inte är riktigt så nära att skriva på.

Klart är i varje fall att Mac Allister ämnar att lämna Brighton redan i juni. Hans camp är tydlig med att de inte vill se en långdragen övergångshistoria.

Utöver Liverpool pekas Chelsea ut som en potentiell nästa klubbadress för Mac Allister. De spekulationena baseras mycket på Mauricio Pochettinos förmodade entré i London-klubben, och det tydliga band som finns de emellan. I Chelsea skulle Mac Allister återförenas med Enzo Fernandez, som han ju redan spelar tillsammans med i landslagssammanhang.

* * *

Ytterligare en mittfältare som uppges vara intressant för såväl Liverpool som Chelsea är Romeo Lavia.

Det är pålitliga Times som skriver om storklubbarnas intresse för den snart degraderade mittfältaren. 19-åringens prislapp ligger på omkring £40 miljoner och en lite udda bonus med belgaren är att hans år i England gör att han kategoriseras som ”home grown”. Han lämnade Anderlecht för Manchester Citys akademi redan som 16-åring och har därmed spenderat tillräckligt många år i England för att kategoriseras som ”home grown”.

Detaljen kring ”home grown” är inte betydelselös i sammanhanget, då Liverpool tappar flera spelare i kategorin och engelska spelare är notoriskt övervärderade på transfermarknaden.

* * *

En sådan övervärderad spelare är Mason Mount, som inte har kommit överens om ett nytt kontrakt med Chelsea, eftersom den köpgalna London-klubben vägrar tillgodose hans lönekrav på £250 000 i veckan.

Liverpool är en av av klubbarna som visar intresse för Mount, men enligt Athletic lutar det åt att han väljer Manchester United – om han lämnar Chelsea.

* * *

En spelare som varken är ”home grown” eller mittfältare är Sportings mittback Gonçalo Inácio.

Enligt A Bola är Liverpool och flera italienska storklubbar ute efter 21-åringens signatur. Den vänsterfotade Inácio har en utköpsklausul på €45 miljoner, men enligt A Bola kan de tänka sig en lägre summa och därefter prestationsbaserade tillägg som görs att summan kan uppnå alla de €45 miljonerna så småningom.