Senaste nytt

Minamino: Bakom kulisserna

Liverpool kommer att signa Takumi Minamino den 1 januari, så länge spelaren klarar den obligatoriska läkarundersökningen. Det skriver James Pearce, David Maddock, Melissa Reddy och alla andra med stenkoll på LFC.

Maddock har i The Mirror skrivit en initierad artikel med detaljer om allt som hänt bakom kulisserna. Transfersumman ligger som tidigare rapporterats på £7,25 miljoner och klubben har slagit Borussia Mönchengladbach, AC Milan och Manchester United för den japanske landslagsmannens signatur.

Flera av Liverpools seniora spelare, däribland Jordan Henderson och Virgil Van Dijk, bad Jürgen Klopp titta närmare på Minamino efter matchen på Anfield. Vad dom inte visste var att klubbens sporting director Michael Edwards redan haft förhandlingar med Salzburg motsvarighet Christoph Freund de senaste sex veckorna, och att affären redan var i princip klar.

Edwards och hans rekryteringsteam, som innehåller en högteknologisk statistikanalysavdelning, började dock inte hålla ögonen på japanen efter de bländade matcherna mot Liverpool i Champions League. I själva verket har dom följt spelaren ändå sedan 2013 då han lämnade Cerezo Osaka (där han bl.a. spelade med Diego Forlan) för att flytta till Salzburg.

Noterbart är även att Edwards byggt en mycket nära relation till Christoph Freund och övriga Red Bull-organisationen, efter att ha genomfört väldigt lyckosamma förhandlingar för Naby Keita som gynnade båda parter. Den här relationen gav Edwards ovärderlig information som rivaler i form av exempelvis Manchester United inte fick ta del av. Nämligen att Minamino hade en releaseklausul som infördes efter Salzburg i februari utnyttjat en option att förlänga hans kontrakt till 2021.

Edwards täta relation till Salzburg är däremot ingen slump. Klopp är en stor beundrare av österrikarnas arbete med att hitta och utveckla unga talanger världen över, och som bland annat producerat Sadio Mane och Naby Keita.

Liverpooltränaren har varit en beundrare av Minamino ända sedan denne flyttade till Österrike, och hans leende när denne gjorde mål på Anfield avslöjade nog hans tankar om spelaren mer än han var villig att erkänna vid tillfället.

Han är säkert inte mindre nöjd efter att ha signat spelaren för £7,25 miljoner istället för de £20-30 miljoner de värderar spelaren till. Ur ett marknadsföringsperspektiv är värdet dock ännu större för Liverpool som behöver en fixstjärna för att bygga upp intresset i den östra delen av världen. Det var även ett av huvudargumenten som klubben tog upp i rättegången mot New Balance för någon månad sedan och där Nike hade en klart större potential att nå ut brett i den delen av världen.

Klopp ser Minamino som idealisk för sitt lag, med sin förmåga att vara kreativ och produktiv i flera positioner, och ser att han kommer att spela en hel del Premier League-spel under andra halvan av säsongen. Nu återstår bara den sista slutgiltiga signaturen.

LÄmna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Kommentarer

  1. Kristian

    Väldigt spännande värvning! Med lite Klopp-taktik på hur han ska springa och pressa + hans fina fötter så kommer vi kanske äntligen ha en värdig back-up till Firmino som börjar bli lite sliten med tanke på att han spelat utan nån längre vila under 2 år. Man undrar ju lite hur det kommer att gå med en spelare som Shaqiri, som knapp fått nån tid och med en Minamino som förmodligen kommer att gå före honom rangordningen.

    Gillar också hur vi helt under radarn kommer och plockar en spelare som knappt någon har koll på och slår till innan konkurrenterna har hunnit sätta sig vid förhandlingsbordet.

    1. Toyen

      Man C, CFC, Man U, Arsenal, Bayern M, FC Barca m.m har varit kopplade och visat intresse sedans 1 år tillbaka så intresset har och finns från fler stora klubbar.

Laddar...