Med tanke på Hodgsons förkärlek till skandinaviska spelare, lagets behov och Toivonens dagsform är det ganska logiskt han är ett aktuellt namn för Liverpool. Toivonen besitter egenskaper som är intressanta för Liverpool och med tanke på hur skadedrabbade flera av lagets offensiva spelare är skulle han säkert få en hel del speltid.

En annan offensiv spelare i ungefär samma prisklass, ålder och situation är ju Bryan Ruiz, som jag har kollat noggrant på under säsongsinledningen. Av vad jag har sett av honom, tror jag att Toivonen vore bättre, eftersom han är fysiskt starkare, vilket ju är viktigt i Premier League. Ruiz mångsidighet är förstås oerhört intressant, men jag tror att en flytt till Spanien vore fördelaktig för hans del, sett till hans styrkor respektive svagheter som spelare.

Gällande Toivonen vs N’Gog, ser jag svensken som en betydligt mer allround och smartare spelare. Glöm inte att han skulle fungera i båda Liverpools anfallsroller. Både som renodlad anfallare och som släpande. Det är en konkurrensfördel som Toivonen skulle ha. Samtidigt behöver man alltid djupledslöpningar, och N’Gog kan mycket väl vara bättre lämpad i rollen som spjutspets.

Carlton Cole skulle säkert vara dyrare, och jag litar inte på att hans spelsinne skulle räcka till i ett topplag som spelar med högt bolltempo. Sammanfattningsvis tycker jag att Toivonen vore ett helt okej alternativ, men skulle önska att Liverpool hade råd med en dyrare (och således bättre) offensiv spelare. Att Toivonen är svensk tar jag inte med i bedömningen överhuvudtaget.

Att Liverpool kommer att rekrytera en ny vänsterback om man lyckas skeppas iväg Emiliano Insua – ett ganska stort ”om” med tanke på att argentinarens lönekrav inte verkar motsvara hans spelkapacitet – antar jag att Liverpool kommer att köpa Paul Konchesky, som jag visserligen inte på något sätt älskar, men som jag är övertygad kan komma in och göra ett bra dagsverke i Liverpool.

Den andra vänsterbacken som har ryktats vilt i sommar – Maynor Figueroa – bör ha avskräckt Liverpool med sin fullständigt värdelösa insats i ligapremiären mot Blackpool. Figueroa var direkt inblandad i tre av Blackpools mål. Det är mycket möjligt att han var den vänsterback som var allra sämst i premiäromgången. Som många minns är det inte första gången Wigans försvar och i synnerhet Figueroa kollapsar totalt… Nej, han är alldeles för ojämn för min smak.

Jag skulle naturligtvis fortfarande föredra att värva Eric Abidal från Barcelona, som möjligtvis vill göra business med Liverpool, då de – trots offentliga kommentarer om det motsatta (potentiella förhandlingsknep) – säkert vill se Javier Mascherano i sin urstarka men för tillfället något smala trupp.

Den spelare som ryktas inkluderas i budet – Alex Hleb – är också en spelare som jag gillar. Han är likaså en spelare som skulle tillföra en nödvändig ingrediens i dagens Liverpoolupplaga – nämligen en kreatör som är duktig på att göra det oförutsägbara. Hans spelsinne och dribblingar håller hög klass… Hleb är i och för sig ingen renodlad kantspelare, men jag tycker att Liverpool saknar någon publikfriande spelare som kan skapa ytor genom att dribbla. Sådana spelare behövs inte alltid i alla matcher, men de är bra att ha i truppen.

Annars finns det ju en skaplig kille som vill byta klubb och är tillgänglig för £8-10 miljoner. Han är ruskigt snabb, teknisk, nyligen fransk landslagsman, ung, kan spela på båda kanterna samt vänsterback och är dessutom home grown. Låter han för bra för att vara sann? Han är Charles N’Zogbia.

Jag skulle givetvis älska t.ex Milos Krasic, vars prislapp ligger på £15 miljoner, men jag tror inte att Liverpool kan lägga så pass mycket på en yttermittfältare. Samtidigt skulle det inte förvåna mig ett dugg om två av Mascherano, Aquilani och Babel säljs innan transferfönstret stänger, och så pass stora försäljningar skulle ju inbringa stora pengar.

Brad Jones? Ren HG-kvotering, såklart. Reglerna som ska främja brittiska talanger gör alltså att Liverpool kvoterar in en spelare från andra sidan jordklotet i truppen. Då kan man ju ärligt talat undra vad regeln fyller för funktion överhuvudtaget…

11 kommentarer
 1. Regeln fyller en funktion även genom att framhäva produkter från akademierna.

  • Ja, men varför främjar det brittisk fotboll? Kommer säkerligen bara att leda till fler ännu fler utländska ungdomsproffs och således ännu färre brittiska spelare i akademierna. Och det lär ju inte resultera i att fler brittiska talanger får chansen i A-lagen.

   Vem, vilka gynnar det att Liverpool har Brad Jones som backup istället för Diego Cavalieri?

 2. Något ni glömmer är att vi inte vet OM Roy tänker sig lira 1 eller 2 FW då han ännu ej handlat klart.
  Jag hoppas han vågar variera spelsätt (som Rafa aldrig gjorde) avgörande hemma/borta samt motstånd.
  ”kassaskåp” uppställning mot svårare motstånd o öppnare mot enklare motstånd.

  Vad gäller Toivonen så vet jag inte om det är bra eller dåligt men tror inte vid ett ev köp av han att han blir enda FW värvningen.
  Anser det behövs 4 bra FW för att nå framgångar. (Torres,Ngog,Toivo + någon till vore kanon enl mig)
  Dock så vore ett rakt byte Babel- Toivonen att föredra o som både spelare o klubbar kan tjäna på.

  Sen begriper jag inte varför inte LFC kan/vill låna spelare en hel säsong.
  Låna in Zlatan denna säsong…

 3. Visst gynnar kanske inte homegrown-regeln engelsmännen i big four (seven?) då de bara kommer värva in yngre utländska spelare, men i resten av klubbarna i premier league som inte har samma kapacitet att värva in unga spelare från runt om i världen gynnas det ju. nu måste de kanske släppa fram en engelsk 19-åring istället för att värva en spelare som Mido eller Dave Kitson till exempel som varit värdelösa i premier league under en lång tid men upprepat får chansen i bottenlagen. Bara en tanke. .

 4. Vore väldigt roligt med en svensk i pool och ändå roligare om han skulle lyckas

 5. Kan verkligen hålla med om att N’Zogbia hade varit drömmen som vänsterback hos oss. Tyvärr har han ju inte alls länkats ihop med oss i sommar.

 6. Lysande reflektioner som vanligt.

  Jag har också fått känslan att Aquilani kommer att bli såld. Det känns som att det är samma situation som med Keane, ledningen vill få sålt honom innan han tappar för mycket av sitt värde.

  Angående Wigan så tycker jag att de flesta målen berodde på avsaknaden av åtminstone en bra mittback. Tufft att skylla så många mål på Figueroa tycker jag.

  Struntar egentligen hur bra Brad Jones är, det är uppenbart att han är där som home grown och han kommer inte få många chanser. Och ja, mycket märklig regel, men effekten får vi väl utvärdera om 5 år.

 7. Jag tror inte toivonen kommer, vart fan får vi pengarna ifrån?

 8. Stephen Ireland (m) – Manchester City
  – Roberto Mancini har via sin assisterande tränare David Platt meddelat Ireland att spelaren inte är önskvärd i hans 25-manna trupp för säsongen 2010/11. Förra säsongens Player of the season i City har blivit tillsagd att han inte längre får träna med a-laget utan har istället blivit nedflyttad till reserverna. Aston Villa och Fulham har nämnts som de hetaste kandidaterna till att värva 23-åringen.

  Detta står på Fulhams Svenska fans sida…

  Vad väntar LFC på???
  Bara värva killlen. NU!

 9. håller med dig om allt kalle! hoppas med väldigt mycket på en riktigt offensiv uppställning mot lite sämre lag.

Kommentarer är stängda.