Många vet om de sportsliga framgångarna på planen, men en annan del av den moderna fotbollen är såklart den ekonomiska aspekten.

The Telegraph rapporterar nämligen att Liverpool förväntas bli den första klubben i världsfotbollen som når över €100 million (£88.3m) miljoner euro i nettovinst.

Rekordet sätts med stor hjälp av Champions League-finalplatsen som gav klubben €81.3m (£71.7m) och försäljningen av Coutinho på en summa som rapporteras uppgå till ungefär €130m (£115m). Samtidigt kommer storköpen av Van Dijk, Mohamed Salah och Alex Oxlade-Chamberlain sannolikhet spridas över spelarnas respektive kontrakt i redovisningssyfte.

Det tidigare rekordet i nettovinst sattes av Leicester i 2017 på €98m och Uefa’s European Club Footballing Landscape har nu alltså hintat att Liverpool kommer slå det med följande citat. ”Uefa Champions League prize money of €82m drove Leicester City to the highest net profit in history in FY2017 (€98m), beating the previous record of €78m set by Tottenham Hotspur in FY2014 (with Liverpool FC set to break that record again in FY2018)”.

Premier League visar även sin dominans genom att ha flertalet klubbar i toppen av intäktsligan. Manchester United toppar med sina €676m (£597m), strax före Real Madrid €675m (£596m). Manchester City ligger på en femteplats framför Arsenal på plats sju, Liverpool åtta och Chelsea som nia.

En stor del är såklart det gigantiska TV-avtal som Premier League-klubbarna förhandlat till sig. Men även ur det längre perspektivet så skriver UEFA att den ekonomiska dominansen är tydlig, ”Over the past 10 years highlighted in the report, English Premier League clubs have extended their revenue advantage, growing on average by €144m per club”.

1 kommentar
  1. Med tanke på hur mycket vi lagt ut på värvningar så måste det här ses som något väldigt positivt. Känns äntligen som vi har en ledning som för klubben framåt utan att det blir på bekostnad av det sportsliga.
    Undrar om pengarna kommer användas till nyförvärv/säkra upp ännu fler nyckelspelare eller om det handlar om att bygga upp en ännu mer stabil grund för hela klubben. Jag hoppas klubben satsar stenhårt på att knyta upp mer ungdomsspelare innan Brexit går igenom (om det nu blir nåt). För sen kommer det bli svårt att värva spelare under 18 år. Om jag har förstått rätt så kommer det inte bara handla om icke EU spelare som det är nu utan även de i Europa kommer ingå i att man inte får värva dem innan de fyller 18 år. Så ut och scouta som bara den!!

Kommentarer är stängda.