______________

Jag ska inte tippa EM och skriva massa saker som alla ändå kan läsa i alla 105 EM-bilagorna som finns i Sverige. Istället kör jag en klassisk ”players to watch” i varje lag.

* * *

Grupp A:

Polen
Visst är Robert Lewandowski den stora stjärnan, men jag tycker ändå att man bör kolla extra på den brutalt underskattade Ludovic Obraniak, som numera spelar för Bordeaux på klubblagsnivå. 27-åringen är helt klart en väldigt bra mittfältare som förmodligen kommer att överraska många i EM.

Grekland
Denna trupp består till stor del av gamla spelare, men innehåller ändå en rad intressanta talanger som Sotoris Ninis (klar för Parma), Ioannis Fetfatzidis och framförallt den på bloggen ofta hyllade Kyriakos Papadopoulos. Den sistnämnde är en bättre version av den otroligt mycket mer hypade Phil Jones.

Tjeckien
Av nostalgiska skäl är det alltid roligt att följa Milan Baros framfart i landslaget, särskilt då han ofta producerar där. Den långe 23-årige anfallaren Tomas Pekhart (Nürnberg) är en intressant spelare som jag vet har scoutats intensivt av många PL-klubbar de senaste åren. Tomas Necid (CSKA) är en personlig favorit, men dessvärre skadedrabbad.

Ryssland
Alan Dzagoev har varit intressant under flertalet år i CSKA, medan högerbacken Aleksandar Anyukov är en spelare som skulle platsa i många storlag. Vidare är Yuri Zhirkov i princip alltid bra i landslaget, men min favorit är ändå innermittfältaren Roman Shirokov, som visserligen hunnit fylla 30 år men alltjämt är en jäkligt underskattad spelare.

* * *

Grupp B:

Holland
Stjärnfyllt lag. Hoppas Dirk Kuyt får speltid. Ska bli intressant att se hyllade Kevin Strootman (PSV) mot bättre motståndare, samt Luuk de Jong (Twente). Framförallt den sistnämnde kommer dock få svårt att få speltid.

Danmark
Det är naturligtvis helt givet att kolla extra på Daniel Agger och Christian Eriksen. Lika givet är det att inte kolla extra på Christian Poulsen. En intressant talang i detta lag är Jores Okore (Nordsjælland). Den 19-årige mittbacken Okore har scoutats intensivt av många PL-klubbar, inklusive Liverpool, tidigare under säsongen – men är mest med för att se och lära här. Det ska även bli intressant att kolla på Simon Kjaer med tanke på att hans korta karriär redan har utvecklat sig till en riktig bergochdalbana.

Portugal
Det ska bli kul att se Miguel Veloso (Genoa), Joao Moutinho (Porto) samt Rolando (Porto). I övrigt ett ganska ointressant lag med massa skickliga spelare som även är extrema filmare.

Tyskland
Jag ser mest fram emot att se vad som händer med Mats Hummels i EM. Han är onekligen Bundesligas bästa mittback, men han har ofta underpresterat kraftigt i landslagströjan. Kommer han att få spela – och om han får det – kommer han att prestera?

* * *

Grupp C:

Spanien
Världsmästarna är redan totalt sönderscoutade. Det är alltid en fröjd att se Xabi Alonso. Sen hoppas jag att Santi Cazorla får chansen att visa vilken underskattad spelare han är. Och ja, nuförtiden är det ju alltid intressant att se hur Fernando Torres presterar; oavsett nivån på prestationen blir man inte förvånad.

Irland
Vilken klass håller Aiden McGeady (Spartak Moskva) nuförtiden? Uppstickaren James McClean (Sunderland) blir också intressant att se.

Kroatien
Det är alltid kul att se Darijo Srna (Shakhtar Donetsk). Han håller fruktansvärt hög klass och måste vara en av Europas mest underskattade spelare. Milan Badelj (Dinamo Zagreb) är också värd att hålla ett extra öga på om han får spela.

Italien
Jag är jäkligt nyfiken på att se vilken klass Angelo Ogbonna (Torino) håller mot internationellt motstånd, men befarar att hans speltid kommer att bli liten. Däremot kommer förmodligen den tokhyllade Claudio Marchisio (Juventus) att spela – det blir intressant att se hur bra han är.

* * *

Grupp D:

Ukraina
Alla vi som har följt Andriy Shevchenkos karriär sedan tiden han bildade anfallspar med Sergei Rebrov i Dynamo Kiev tycker nog att det är roligt att han fortfarande finns med på den internationella scenen. Andriy Voronin var som bekant urusel i Liverpool, men är i grund och botten en bra spelare. Artem Milevskiy (Dynamo Kiev) är en spelare som Liverpool försökte signa för några år sedan, men misslyckades.

Frankrike
Alou Diarra fick bokstavligen inte en chans under sina år som LFC-spelare. Marvin Martin är en jäkligt intressant spelare, likaså Olivier Giroud; blir kul att se de i EM. Också alltid spännande att se Hatem Ben Arfa – det kan ju hända vad som helst kring honom, känns det som.

Sverige
Rasmus Elm är en sevärd ung spelare som håller mycket högre klass än vad han får credit för i Sverige. Jonas Olsson är faktiskt en av de PL-mittbackar som har varit allra mest framgångsrik i luftdueller mot Andy Carroll; de bör ställas mot varandra även i EM. Återstår att se hur framgångsrik Olsson kommer att vara i duellerna när han inte får spela långt över gränsen, vilket han ofta har fått mot Carroll i PL.

England
Det är sista chansen för ett helt gäng gamlingar att vinna något med landslaget. Steven Gerrard har fått kaptensbindeln efter sin sämsta säsong på väldigt länge. Hur kommer han att hantera det? Det ska också bli intressant att se Andy Carroll, som ju är en väldigt ojämn spelare. Med Roy Hodgson som förbundskapten har Carroll en av huvudrollerna, då de långa luftpastejerna kommer att bli många.