[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Visst hade man en del förväntningar i januari, med rätt värvningar skulle vi kunna vara med i toppstriden ända in i slutet. En vänsterback och en defensiv mittfältare stod högt upp på min önskelista, samtidigt som klubben dessutom ville ha in ett offensivt hot. Av detta blev inget, men det kan visa sig vara ett väldigt givande transferfönster för oss ändå, då det tydliggjort vilka egenskaper som redan fanns i truppen och bevisat att Rodgers är expert på att få ut det bästa av våra spelare.

Om vi börjar med att titta på vänsterbacksplatsen, där vi haft José Enrique skadad under lång tid och på pappret haft en mycket svagare uppställning än våra konkurrenter. Skadan på Enrique har dock givit Flanagan chansen och som han tagit den. Vår unge ytterback har alternerat mellan höger- och vänsterkanten i försvaret och han har konstant stått för stabila insatser. Allra bäst har Flanagan varit i de stora matcherna, mot United senast var han briljant, mot Everton satte han sig tidigt i respekt med sitt hårda spel och i bortamatchen mot Spurs blev han till och med målskytt. Om vi i januari lagt pengar på att värva in en vänsterback hade antagligen inte Flanagan känt den trygghet och det stöd som han nu gjort, han hade säkert också hamnat på bänken under flera av matcherna. Det vi nu fått är ett bevis på att Flanagan håller på den här nivån, i stället för att vi återigen lagt pengar på en ytterback utifrån.

Gerrard2

Den defensiva mittfältspositionen kändes högprioriterad i januari, spelare som Yann M’Vila ryktades vara tillgänglig och efter Gerrards första matcher på positionen var vi nog ganska många som var tveksamma till att han kunde spela där. Idag finns det ingen spelare jag hellre skulle vilja sätta där. Brendan Rodgers har än en gång visat sig ha rätt när det kommer till utplaceringen av sina spelare, i stället för att värva in en fysiskt stark, defensiv mittfältare gjorde han om vår formation en aning och med Jordan Henderson och Joe Allen framför sig har Steven Gerrard spelat som i fornstora dagar. I matchen mot United kunde man så tydligt se styrkan i det mittfält vi numera förfogar över, där Allen och Henderson pressade sönder alla försök till uppspel, medan Gerrard dikterade speltempo och anfallsspel totalt. Vårt direkta anfallsspel passar Gerrards kunskaper perfekt. Den fysiskt starka spelaren jag saknat på vårt mittfält tidigare känns helt plötsligt onödig.

Först missade vi Mohammed Salah, därefter var det Konoplyanka som vi misslyckades med att ro i land, men där vi nu sitter är det nog få som känner att de behövt en offensiv spelare till i truppen. Anledningen till det är såklart Raheem Sterling, med den form han har nu gör han att Coutinho inte kan känna sig säker på en startplats och det är en imponerande bedrift. Sterling har gått ifrån att vara i diskussioner för att lånas ut till Championship, till att vara i diskussioner för en startplats i England i VM i Brasilien i sommar. Om vi hade värvat Konoplyanka i januari hade vi antagligen inte sett samma fenomenala utveckling hos Sterling, då en dyr värvning i offensiven givetvis påverkat vår unge talangs speltid.

Lång in i mars sitter vi nu i en sits där vi har titeln i våra egna händer, trots att vi inte värvade en enda spelare i januari. Det blir tydligt att man inte alltid behöver värva för att spetsa truppen inför en säsongsavslutning, det kan också handla om att visa de spelare man redan har i truppen ett stort förtroende.

På sikt behöver vi såklart spetsa vår trupp, vi är skadekänsliga på några positioner och om det vill sig väl blir det fler matcher nästa säsong än denna, vilket kommer innebära större slitningar på de spelare som matchas hårdast. Men det vi vet nu är att vi kan räkna med Jon Flanagan, vi vet att Steven Gerrard är en defensiv mittfältare av klass och vi vet att Raheem Sterling är ett hot mot alla försvar, hade vi vetat det om vi lagt upp de miljoner som krävts för att få in nya spelare när fönstret var öppet? Jag är tveksam till det.

Det är svårt att värva i januari, det är oftast dyrare och man ska dessutom få den nya spelaren att komma in i både trupp och truppsammanhållning mitt i brinnande säsong, det kan lätt bli fel och få motsatt effekt. Brendan Rodgers har gjort två januarifönster, båda gångerna har han, med facit i hand, tagit väldigt bra beslut. Förra året plockade han in Coutinho och Sturridge, som idag är två av Premier Leagues bästa offensiva spelare. I år plockade han inte in någon spelare alls, trots det tycker jag att vår trupp känns starkare nu än den gjorde vid årsskiftet.

* * *

Ovanstående text är skriven av Totaal Liverpools skribent Tomas, vars twitter du hittar HÄR.

Vanligtvis skriver Tomas på sin blogg Weepingbrother.blogspot.se.

11 kommentarer
 1. Har haft liknande tankar. Fantastiskt hur många spelare har blommat ut efter nyår. Tror sammanhållningen har stor del i detta och det är givetvis Brendans förtjänst. Nu känns det helt plötsligt som om vi har en fantastisk startelva och behöver bredda med 2-3 toppspelare. Ska verkligen bli intressant att se hur vi gör i sommar med utlånade spelare och inköp.

 2. Bra rutet. Dock så ligger inte allt i våra egna händer då både Chelski och Mancs måste tappa samtidigt som vi måste ha full pott resterande för att kunna bärga titeln. Oavsett vilket så anser jag att allt ovanför 4 e platsen är ren bonus sett till var vi befinner oss och utifrån material och pengar. Skål!

  • Chelsea kan vi ju tuffa om för egen maskin eftersom dom ligger 4p före med en match mer spelad och vi ska möta dom. Så det är ju ”bara” slutspurten mot city som vi inte har i egna händer.

  • Chelsea har vi i egna händer om vi vinner samtliga resterande. City måste dock torska/spela lika en match utöver att vi slår de om vi vinner samtliga.

 3. Håller helt och hållet med, med Suso en vänsterback och kanske en till offensiv spelare så tror jag att även nästa säsong kan bli en trevlig säsong.

 4. Hur bra är suso egentligen, enligt vissa verkar han vara en världsstjärna i Spanien. Känslan jag får är att han är överhypad.

  Jag tror inte vi hade blivit sämre med plankan, det är alltid bra med alternativ. Hoppas sterling spelar ikväll och inte coutinho. För mig har coutinho varit en av få besvikelser den här säsongen.

  • Knappast en genomgående besvikelse, orättvist att säga så. Dock har han inte varit lika jämnt briljant efter sin skada som han var innan tycker jag.

 5. Verkar som Coutinho och Sterling spelar varannan match från start.

  Suso är bra och kan bli riktigt bra med rätt matchning. Han ska väl spela på sterling/coutinho positionen vilket är en rätt tuff plats att ta men Suso har en fantastisk blick och passningsspel och är hyffsatt kvick men är dock väldigt långsam på längre löpningar.
  Har inte sett Illori sen han gick på lån men hoppas på honom så man slipper oroa sig (förhoppningsvis) när vi ligger högt med backlinjen att vi inte ska bli sönder kontrade.

 6. Det är väl synd å säga att vi inte plockade in nån i januari , snarare blev vi väl blåsta på dom vi ville ha.

  • Samtidigt har ju de ”blåsningarna” inte varit till någon skada direkt. Sterling har ju blommat ut rejält 2014…

 7. Underbar läsning, helt makalöst väl skrivet, det är alltid lika roligt att läsa och alltid lika väl skrivna krönikor, tack för att ni finns, tack för att ni skriver och lägg dör Guds skull INTE ner, NÅGONSIN!

  Ni är makalöst bra!

Kommentarer är stängda.