. . .

Alla som har sett de senaste årens Premier League-tabeller vet att Liverpool har en bit kvar till den yttersta toppen. Ja, man har till och med en bra bit kvar tills en placering bland de fyra främsta, som ju numera är klubbens målsättning. Nästa säsong kommer man inte ens att spela i Europa League.

Alla som har sett Luis Suarez spela under de senaste åren vet att han har utvecklats till en anfallare av yttersta världsklass. Han är – tillsammans med Bale – ligans bästa spelare.

Alla som känner till hur fotbollscirkusen fungerar inser nog att ett lag av Liverpools nuvarande kaliber får väldigt svårt att behålla en spelare av Suarez kaliber.

Jag har full förståelse för att den 26-årige uruguayanen vill spela för de stora titlarna under sina bästa år som fotbollsspelare. Rent sportsligt förtjänar han att få möjlighet att vara en av spelarna som kan avgöra Champions League. Så bra är Suarez, tycker jag.

Jag har full förståelse för att Suarez vill flytta till Real Madrid eller en klubb med liknande sportsliga möjligheter – om han ges möjlighet att göra detta.

Det är inget litet ”om”. För att Suarez ska få ett konkret erbjudande att ta ställning till krävs trots allt att Liverpool accepterar ett bud först. Visst kan Suarez sätta press på Liverpool, men klubben har onekligen greppet i förhandlingarna, då klausulen tydligen inte är en riktig klausul – sett till hur man vanligtvis brukar benämna klausuler.

Luis

För Liverpools del handlar det om att se möjligheterna istället för hindren.

Många var förbannade när Torres såldes, men faktum är att Torres (och Babel) mot Suarez och Carroll blev ett lyckat byte för Liverpool, trots att den sistnämnde misslyckades.

Om både Suarez och Carroll hade lyckats i den röda tröjan hade försäljningen av Torres gynnat laget hur mycket som helst.

Med andra ord: Om Real Madrid ger Liverpool ett acceptabelt bud på Suarez, så tycker jag att man ska låta honom gå. För £45-50 miljoner kan värva flertalet duktiga spelare, vilket kan gynna laget i sin helhet, trots att Suarez uppenbarligen är den bästa spelaren just nu.

Det tycker jag inte att man ska glömma bort i den här cirkusen, där Liverpool lätt utmålas till stora losers. Så behöver nödvändigtvis inte bli fallet.

Det krävs dock att Real Madrid eller någon annan intressent kommer med ett seriöst bud. Hör av er till Liverpool istället för Marca om ni är seriösa med att köpa Suarez, vore mitt budskap till Real Madrid, med tillägget – men hör endast av er om ni ämnar att komma med seriösa bud.

Slutligen. Jag hoppas att Liverpool kontaktar Suarez och tar ett gemensamt beslut om en deadline för när en eventuell flytt kan ske. Både LFC och Suarez bör vara intresserade av att flytten sker så snabbt som möjligt. En ”sista-dagen”-flytt tackar jag definitivt nej till, oavsett budens storlek.