. . .

footboll

Liverpool håller på att renovera spelartruppen. I samtliga lagdelar kommer spelare att säljas och köpas.

Nedan kommer en sammanfattning om vad som förefaller att pågå.

* * *

Målvakter:

Simon Mignolet blir klar under de närmaste dagarna om ingenting högst oväntat inträffar. Han värvas troligtvis som etta.

Pepe Reina verkar – trots offentliga kommentarer från både honom och Rodgers – vara på väg bort. Det är ingen hemlighet att han kan komma att återvända till Barcelona, samtidigt som det även finns ytterligare intressenter.

Brad Jones ser ut att stanna, men man kan inte utesluta att Liverpool värvar ett bättre komplement till Mignolet om Reina lämnar – vilket han ju troligtvis kommer att göra.

Möjligt scenario: Mignolet ansluter, Reina lämnar.

* * *

Ytterbackar:

Det kommer förmodligen inte att hända jättemycket bland ytterbackarna. Det enda som mycket väl kan ske är att Jack Robinson och möjligtvis även Andre Wisdom lånas ut – och att man värvar en ung men relativt färdig vänsterback.

Liverpool ryckte i Lucas Digne, men den väldigt duktiga franska talangen ser ut att hamna i PSG istället. Det är oklart vilka vänsterbackar som finns på önskelistan under Digne.

Möjligt scenario: Ny vänsterback in, dock omöjligt att säga vem i dagsläget.

* * *

Mittbackar:

Detta är en position där stora förändringar pågår.

Jamie Carragher och Danny Wilson har som bekant redan lämnat, medan både Martin Skrtel och Sebastian Coates troligtvis kommer att säljas.

Kolo Touré är klar, medan Liverpool är väldigt nära att komma överens med Sporting Lissabon om Tiago Ilori. Portugisen är förmodligen en tilltänkt ersättare till Coates på den fjärde mittbacksplatsen.

Liverpool har även förhandlat med Schalke om Kyrkiakos Papadopoulos under en längre tid, men klubbarna är £7 miljoner ifrån varandra i förhandlingarna, vilket innebär att en överenskommelse inte ligger nära till hands.

Papadopoulos vore den viktigaste mb-värvningen. Han är en spelare som kan gå rakt in i startelvan och leda backlinjen. Det är oklart vem som är Liverpools backup-alternativ; det ryktas om Toby Alderweireld.

Alderweireld har uppgetts varit nära Bayern Leverkusen, men den tyska klubben har (hittills) vägrat tillgodose Ajax krav på €7,5 miljoner (ca £6,4 miljoner). Kanske anser Leverkusen att prislappen kan förhandlas ner på grund av att Alderweirelds kontrakt går ut nästa sommar. Jag tror dock inte att Liverpool skulle ha några problem med att betala summan som Ajax kräver – om man ger upp Papadopoulos och verkligen vill ha Alderweireld.

Möjligt scenario: Touré, Ilori och Papadopoulos/Alderweireld ansluter. Carragher, Wilson, Coates och Skrtel lämnar.

* * *

Mittfältet:

Rodgers vill att Liverpool ska göra ytterligare 20 ligamål nästa säsong. Ett antal av dessa måste komma från mittfältet.

Det är nog ingen som har undgått att Liverpool vill få in Henrikh Mkhitaryan. Hans ägarsituation är dock komplicerad, men jag har alltjämt goda förhoppningar om att LFC ska lyckas ro hem hans signatur.

Klubben vill också förstärka med en kantspringare. Man förhandlar med Porto rörande Christian Atsu – och trots att portugiserna är erkänt svåra att förhandla med – så borde det lösa sig. Atsus kontrakt går ut nästa sommar och Porto borde sälja till ett rimligt pris.

Liverpool förefaller även vara ute efter en defensiv mittfältare som kan konkurrera med Lucas Leiva, men det är ingen position som man prioriterar. Av allt att döma måste man sälja innan man kan värva en spelare på positionen. Victor Wanyamas namn har nämnts under de senaste dagarna, men man har troligtvis andra alternativ också.

Många – framförallt brittiska spelare – kommer att lämna, tror jag.

Möjligt scenario: Mkhitaryan, Atsu, defensiv mittfältare (kanske Wanyama) ansluter. Assaidi, Pacheco, Downing, Shelvey, Spearing lämnar.

* * *

Anfallet:

Iago Aspas och Luis Alberto är redan klara, och Andy Carroll redan såld. Jag tror att Liverpool är nöjda med den här lagdelen, men dessvärre kan ju Luis Suarez komma att lämna.

Suarez är ett svårt fall. Visst, han verkar vilja lämna om typ Real Madrid kommer med ett stort bud, men det är ett stort om. Uruguayanen toppar inte Real Madrids önskelista i dagsläget – men om de inte lyckas signa Edinson Cavani – så kan Suarez bli högaktuell.

Det är väldigt svårt att sia, men jag tror att Suarez lämnar. Han måste naturligtvis ersättas av en riktigt bra forward – förslagsvis Luis Muriel – samtidigt som mellanskillnaden i övergångssummorna kan hjälpa klubben att förstärka andra positioner.

Möjligt scenario: Suarez lämnar. Aspas, Alberto, Ny forward (kanske Muriel) ansluter.

* * *

Sammanfattning av möjligt scenario:

IN:
Mignolet
Vänsterback (oklart vem)
Touré
Ilori
Papadopoulos/Alderweireld
Mkhitaryan
Atsu
Defensiv mittfältare (kanske Wanyama)
Aspas
Alberto
Anfallare (kanske Muriel)

UT:
Reina
Carragher
Wilson
Coates
Skrtel
Assaidi
Pacheco
Downing
Shelvey
Spearing
Carroll
Suarez