Den första februari påpekade jag att Liverpool kommer att behöva värva ett antal spelare i sommar. En av positionerna som jag pekade ut var innermittfältare.

Jag skrev; ”Innermittfältare. Finns ingen stark defensiv av hög klass, Mascherano alltså inte riktigt ersatt.”

Detta gäller naturligtvis fortfarande, främst eftersom Christian Poulsen helt enkelt har misslyckats i Liverpool. Dansken har sina fördelar som fotbollsspelare, men han är inte längre tillräckligt bra för en storklubb.

Liverpool behöver en spelare som kan strida sida vid sida med Lucas Leiva i de tuffa bortamatcherna. Han skulle även kunna vara ett alternativ till Leiva i de matcher som Liverpool vill använda sig av en defensiv innermittfältare.

Jag tycker att Liverpool ska värva en fysiskt robust innermittfältare som kan hjälpa till i så kallade ”mittfältskrig”. Det innebär givetvis per automatik inte att spelaren måste vara usel med bollen, eller helt sakna offensiva kvalitéer.

Några intressanta namn skulle kunna vara Yann M’Vila, Moussa Sissoko, Charlie Adam och Ever Banega.

Yann M’Vila, som fyller 21 år i sommar, skulle vara en riktigt smart värvning, tror jag. Han har en positiv utvecklingskurva och blir bara bättre. Han har stora kvalitéer; utmärkt positionsspel, brytsäker, stark, snabb, gedigen närkampsteknik, duktig på att ”skölda” bollen och imponerande kortpassningsspel. Hans förmåga att förstöra motståndarnas kontringar genom att helt enkelt springa ikapp bollhållaren och bryta på ett helt regelrätt sätt är imponerande. Vidare är han en väldokumenterad ledartyp. På minussidan återfinns ett (hittills) outvecklat offensivt spel; han hittar inte de avgörande passningarna och distansskottet imponerar inte. I intervjuer med spelaren har han inte gjort någon hemlighet av att han jobbar på att utveckla sitt offensiva spel.

Moussa Sissoko blir 22 år i augusti och är en mer mångsidig spelare än M’Vila. Sissoko är betydligt mer vad man brukar kalla för ”box-to-box-midfielder”. Han kan visserligen spela som renodlad defensiv mittfältare, men han får ut mest av sina kvalitéer om han ges frihet att ta offensiva löpningar. Han kan även spela som släpande anfallare. Jag tycker att han påminner fruktansvärt mycket om en ung Patrick Vieira – jag vet att många spelar har jämfört med Vieira, men Sissoko är verkligen lik… Sissoko är bra i luften och stark i närkamperna, men han har dessutom ett fruktansvärt bra spelsinne och skicklighet i spelet med boll. Han letar ständigt nya offensiva löpvägar och ser smarta passningar. Han är kapabel att hitta avgörande passningar, likaså hitta bra positioner i motståndarnas straffområde, vilket gör att han utgör ett hot. Han är en helt okej avslutare, som säkert kommer att producera ett tvåsiffrigt antal ligamål per säsong i sin nästa klubb. Intressant med Sissoko är även hans förmåga att hantera bollen i hög fart; den här killen kan dribbla en motståndare, vilket ju kan låsa upp tillknäppta matcher. Vill även nämna att Sissoko alltid spelar med en härlig entusiasm. I detta sammanhang – med Liverpool i åtanke – är det sämsta med Sissoko att han kanske inte är den spelartypen som Liverpool behöver.

Charlie Adam, 25 år gammal, har en märklig karriär, då han så sent som för bara ett par år sedan nobbades av Glasgow Rangers, men har varit en av Premier Leagues bästa innermittfältare den här säsongen. Utöver att Adam redan är inne i PL-tempot har han flera andra stora fördelar; han är vänsterfotad vilket gör att hans lag får ytterligare passningsvinklar, och han har en förmåga att slå fantastiska långpassningar, lite som Xabi Alonso, men med vänsterfoten. Vidare är Adam en godkänd närkampsspelare och bra i luften. Jag gillar hans kreativitet och ledaregenskaper. Adam kan spela som offensiv eller defensiv innermittfältare. När han intar en defensiv utgångsposition är hans långa passningar förstås extra bra för laget. Hans största nackdel är troligtvis långsamheten, och att han trots allt inte är en jättebra närkampsspelare.

Ever Banega, 23 år i juni, är fjärde namnet på min lilla lista. Ska inte gå in på hans bakgrund, men han är uppenbarligen inte någon svärmorsdröm. Hur som helst, han är en fantastisk fotbollsspelare. Banega erbjuder härlig teknik, passningsspel, förmåga att dribbla, tuffhet och en oväntad styrka i närkamperna. Han är ytterst ettrig och har bra balans; ja, han är en riktig stålfjäder. Han har bra spelsinne och placeringsförmåga i en defensiv roll.. Han är dock kort (174 cm) och skulle troligtvis inte ha mycket att säga till om i luftspelet, och han har problem att hitta jämnhet i sitt spel. Å andra sidan kan det vara bra för prislappen att han inte är helt ordinarie i Valencia.

* * *

Det finns givetvis fler aktuella och duktiga innermittfältare än de ovanstående, men jag tänkte bara dela med mig om mina tankar om de, delvis eftersom de är spelare som jag har följt relativt noggrant under de senaste åren.

* * *

Slutligen; Jag hörde talas om ett rykte som tydligen cirkulerar i Manchester. Det gör gällande att James Milner kan vara på väg till Liverpool i sommar. Samtidigt är det naturligtvis lätt att placera Milner i LFC… Milner får lite speltid i sin nuvarande klubb, och han skulle passa in i Liverpools värvningsfilosofi. Får se om tidningarna skriver något om detta rykte i helgen?

Och ja, ta det för vad det är, nämligen ett löst rykte, och inte någon så kallad ”insiderinfo” som folk lite överallt påstår sig vara innehavare av.