Liverpool behöver en ny mittback. Denne bör vara både spelskicklig och stark i luften.

Det säger sig självt att de gedigna alternativen är få. På ryktesfronten har två spelare etablerat sig som storfavoriter till att skriva på; Scott Dann och Dejan Lovren.

Dann är egentligen både allt och ingenting som Liverpool söker. Han är relativt ung, urstark på huvudet, klart godkänd med båda (värt att betona) fötterna, en äkta ”local lad” och har inte bly i fötterna. So far, so good. Dann har en brutal nackdel – han är skadebenägen. Det är en nackdel som ägarna och Damien Comolli avskyr. Det är en nackdel som troligtvis kan få Liverpool att skippa honom.

Jag tror således att Lovren är ett betydligt troligare alternativ än Dann. Han är yngre, mer mångsidig, ännu bättre med bollen, snabbare och minst lika placeringssäker. Han är dock inte homegrown och heller inte riktigt lika bra i luftrummet. Om valet hade stått mellan Dann och Lovren, hade jag onekligen valt kroaten.

Däremot är jag inte så säker på att jag överhuvudtaget hade valt en mittback som ny mittback.

Barcelona har demonstrerat någonting hur många gånger som helst. Spanien gjorde nyligen detsamma i U21-EM. Nämligen att sätta ner en innermittfältare som mittback kan vara ett väldigt smart drag. De är i regel spelskickliga – och somliga är starka i luftrummet också. Som exempelvis Javi Martinez, som har dominerat totalt i U21-EM.

Den mittbacken som jag efterlyser till Liverpool bör som sagt vara spelskicklig och stark i luftrummet – precis som Martinez är. Men, Martinez är inte den enda som passar in i den beskrivningen. Nyligen ”avslöjade” källor nära Jack Rodwells familj att Liverpool är mycket intresserade av hans tjänster.

Rodwell har uteslutande spelat innermittfältare i Evertons A-lag, men många som har följt honom noggrant under hans karriär är övertygade om att hans långsiktiga position är mittback. Han har verkligen alla kvalitéer som behövs för att bli precis den mittback som Liverpool behöver.

Kanske tänker Kenny Dalglish precis likadant, och därav intresset för Rodwell.