Liverpool är intresserade av Newcastles Fabricio Coloccini, som nyligen studerades på nära håll av Damien Comolli och en av klubbens scouter. Liverpool letar efter en ny mittback, eftersom Jamie Carragher börjar bli till åren. Coloccini har etablerat sig som en nyckelspelare i Newcastle, och vore inte billig, men de skulle sälja för rätt erbjudande eller om spelaren vill flytta, samtidigt som Liverpool har pengar (The Mirror).

Kommentar: Coloccinis kontrakt går ut efter säsongen, vilket innebär att han inte skulle bli särskilt dyr. Han skulle även kunna anlända som Bosman nästa sommar. Men trots de ekonomiskt förmildrande omständigheterna vill jag inte se honom i Liverpool. Han är 29 år och klubben bör leta efter yngre förmågor. Kanske är detta ett klassiskt förhandlingsknep av Coloccinis agent, som befinner sig i kontraktsförhandlingar med Newcastle och ett ”intresse” från Liverpool skulle givetvis gynna argentinarens förhandlingssits med sin nuvarande klubb.

Det finns som sagt betydligt yngre och bättre alternativ för Liverpool. Jag syftar på till exempel Neven Subotic, Jan Vertonghen, Douglas och Dejan Lovren.

En ytterst snabb och spontan presentation av de spelarna:

Neven Subotic, 22 år, Borussia Dortmund. Gjorde en fantastisk fjolårssäsong men har inte varit lika bra denna. Har uttryckt en önskan att flytta till en engelsk storklubb. Är delvis uppvuxen i USA och pratar därför flytande engelska. Mycket bra i luften och stark i kroppen. Oväntat bra med bollen, likaså oväntat snabb för en spelare med hans stora kropp. Målfarlig på offensiva fasta situationer. Tror han skulle kosta £12-18 miljoner. Känns helt rätt att slå till i januari – kanske beror hans uteblivna storspel den här säsongen på att han är på väg bort?

Jan Vertonghen, 24 år, Ajax. Skulle nog kosta £10-17 miljoner. Han är en vänsterfotad belgare som ärligt talat påminner mycket om Agger. Förutom mittback är han okej som vänsterback och rent av bra som defensiv innermittfältare. Hans ledaregenskaper, spelskicklighet och offensiva initiativ är stora plus. Att han är skadad ganska mycket, dock inte lika mycket som Agger, är ett minus.

Douglas, 23 år, Twente. Brasse som förväntas få holländskt pass nästa månad. Arbetstillståndet vore således inget problem. Eftersom hans kontrakt går ut efter säsongen vore inte prislappen någon problem heller. Problemet är snarare om han verkligen är tillräckligt bra och tillräckligt mentalt stabil. Han är en mycket bra huvudspelare, relativt målfarlig på fasta situationer, klart godkänd med bollen, men spelsinnet är inte alltid klockrent och det händer att han blir helt galen på planen. Å andra sidan gjorde Suarez också lite galenskaper i Holland.

Dejan Lovren, 22 år, Lyon. Bra huvudspel, läser spelet bra, stark. Karaktärsspelare. Kan även spela högerback och defensiv innermittfältare. Till skillnad från de andra gör han dock i stort sett inga mål. Det är ett minus eftersom Liverpool helt enkelt behöver göra fler mål. Lyon skulle säkert sälja för typ £10-12 miljoner.

* * *

Jag rankar alla ovannämnda som gedigna alternativ. Rent spontant skulle Subotic kännas bäst. Tanken på ett framtida mittbackspar bestående av honom och Coates är minst sagt trevlig. Så, Subotic är den mittback som jag skulle satsa på att värva i januari!