[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Kolo Touré på free transfer. Iago Aspas och Luis Alberto för sammanlagt omkring £15 miljoner. Simon Mignolet för £9 miljoner.

Det är knappast några hyllade världsklasspelare som Liverpool har värvat hittills. Kritikerna talar om mellanmjölk. De som är positivt inställda till värvningarna talar om potentiella fynd.

I slutändan brukar man ofta hamna någonstans mittemellan. Det som framförallt inger hopp är att Liverpools nya rekryteringsgrupp gjorde en urstark debut i januarifönstret – ingen kan förneka att Philippe Coutinho och Daniel Sturridge stod för insatser över all förväntan.

Framförallt värvningen av Touré verkar sticka i ögonen hos kritikerna. Han är gammal. Han har haft sina bästa år. Och han var gratis. Alltså måste han vara dålig, typ, verkar argumenten vara. Jag gjorde misstaget att lyssna på en svensk tidnings fotbollspodcast där de talade om Touré. De påstod till exempel att han saknade de nödvändiga ledaregenskaperna.

Jag förstår inte hur man kan tro att Liverpool har dålig koll på Tourés karaktär och ledaregenskaper, med tanke på att de som sitter och handplockar nyförvärv till Liverpool värvade ivorianen till Manchester City och har följt honom från extremt nära håll under tiden där. I det här sammanhanget har man ju som utomstående ett i stort sett minimalt underlag i jämförelse med Liverpool med Dave Fallows i spetsen.

l.alberto-hori

Bedömningsunderlaget sviktar även i fallen Aspas och Alberto. Hur många har egentligen sett de här spelarna kontinuerligt? Jag tänker i alla fall inte räcka upp handen och ropa ”jag!” på den frågan. Däremot är det ett gott tecken att Liverpools scouter kan gräva fram spelare som gemene man inte har bra koll på. Det är trots allt vid sådana tillfällen som scouter gör skäl för sina många resor och sina löner.

Med allt det sagt, kan man ändå inte komma ifrån att Liverpool  gamblar, men  enligt min mening är alla värvningar chansningar. På pappret var Stewart Downing den säkra värvningen i jämförelse med t.ex Coutinho, men på planen har det sett annorlunda ut. Däremot är jag övertygad om att målvaktspositionen är den position där Liverpool är minst villiga att gambla och därav värvar en PL-erfaren målvakt som Simon Mignolet.

Det är en tydlig trend att Liverpool numera hellre köper flera halvdyra spelare än ett fåtal dyra spelare. Klubben har förmodligen lärt sig av tidigare misstag. Som Andy Carroll. Som Stewart Downing. Och som Jordan Henderson.  Nu försöker man att minska riskerna genom att värva halvdyra spelare istället.

Det kan mycket väl bli så att Henrikh Mkhitaryan blir klubbens enda riktigt dyra nyförvärv i sommar. Ironiskt nog är armerniern förmodligen den största doldisen bland alla världens spelare i hans priskategori.