. . .

Det är ingen hemlighet att Christian Eriksen är på väg att lämna Ajax. Det är heller ingen hemlighet att Ajax vill ersätta Eriksen med Adam Maher – och att 19-åringen gärna skulle flytta dit.

Det är egentligen upplagt för att Maher ska flytta till Ajax. Han är till och med öppen Ajax-anhängare och besöker träningsanläggningen på regelbunden basis. I intervjuer har han även gjort gällande att han gärna skulle stanna i Holland och utvecklas i en större klubb än AZ, och att han gärna vill spela i Champions League. Maher har även betonat att speltid är viktigare än pengar för honom.

Rent fotbollsmässigt vore PSV också ett gediget alternativ för Maher, men de har sagt öppet att de inte har råd med honom. Och det är just där som Ajax också kan få problem.

Ajax kommer visserligen att få bra betalt för Eriksen, men samtidigt har de numera en strategi som går ut på att spara pengar och köpa billigt. Det var bland annat därför som de inte lyckades köpa loss Oussama Assaidi under förra sommaren. Det spekuleras i att Ajax kommer att vara beredda att betala max 6-7 miljoner euro för Maher, vilket är väldigt, väldigt lite för en talang av hans kaliber.

Maher

Maher kom på sjätte plats när jag rankade Eredivisies bästa talanger. Då beskrevs han så här: En otroligt teknisk och skicklig mittfältare med fint spelsinne & passningsspel. Spelar som offensiv central mittfältare men har fått tagit ett större ansvar i speluppbyggnaden sedan Rasmus Elm lämnade AZ. Det är synd att säsongens AZ är en riktigt risig upplaga, eftersom det innebär att Maher får ta för stort ansvar. Motståndarna ligger nära Maher och spelar hårt på honom. Han verkar inte riktigt kunna hantera det utan att bli uppretad och koncentrera sig på fel saker. Många tror att Maher kommer att ersätta Eriksen i Ajax, och det vore onekligen ett lämpligt nästa klubbval – istället för t.ex Manchester City, som det också ryktas om.

Jag hade inte med Maher på listan över offensiva mittfältare – mycket eftersom jag ändå tror att han trots allt kommer att hamna i Ajax – men det är helt klart värt att nämna att det inte är 100% säkert. Om Liverpool eller någon annan klubb börjar buda framföra seriösa bud på Maher så kommer ju AZ att kasta Ajax skambud direkt. Samtidigt kan jag tänka mig att AZ kanske kan få en ganska fördelaktig vidareförsäljningsklausul om de väljer att sälja Maher till Ajax för en relativt låg summa.

AZ är dock i behov av att förstärka x antal positioner. Därför tror jag att de hellre tar stora pengar nu än 6-7 miljoner euro + fördelaktig vidareförsäljningsklausul, som ju vore ett mer långsiktigt sätt att få stora pengar på.

Detta kan vara en sådan situation som Liverpool skulle kunna utnyttja och signa en riktigt fin ung spelare på en position som man behöver förstärka. Många i Holland anser faktiskt att Maher är bättre än Eriksen; det kan jag visserligen inte skriva under på, men det säger ändå något om vilken nivå han befinner sig på. Maher är fortfarande oslipad, men potentialen är verkligen hög.