Inför sommaren pekade få personer ut Liverpools innermittfält som den position med störst behov av förstärkning. De viktigaste personerna i sammanhanget – Kenny Dalglish och Damien Comolli – var uppenbarligen av en annan åsikt, då Liverpools första sommarförvärv har varit just innermittfältare.

Många, kanske särskilt de som inte följer Liverpool särskilt noggrant, tar för givet att Dalglish är en gammaldags manager som förespråkar 4-4-2, men i själva verket är han oerhört flexibel i sitt taktiska tänkande. Inte sällan har Dalglish visat att han är beredd att använda sig av olika system – ibland anpassat efter motståndarna – som till exempel i vinstmatchen mot Chelsea på Stamford Bridge.

Dalglish har – precis som så många andra – noterat att fotbollsmatcher oerhört ofta avgörs på mitten. Liverpools innermittfältare har varit bra, men uppenbarligen inte tillräckligt bra, och heller inte tillräckligt flexibla. Att Fabio Aurelio spelade innermittfältare på Stamford Bridge var knappast en tillfällighet.

I början av mars kommenterade jag en rad olika innermittfältare. Så skrev jag så här om Charlie Adam:
Charlie Adam,
25 år gammal, har en märklig karriär, då han så sent som för bara ett par år sedan nobbades av Glasgow Rangers, men har varit en av Premier Leagues bästa innermittfältare den här säsongen. Utöver att Adam redan är inne i PL-tempot har han flera andra stora fördelar; han är vänsterfotad vilket gör att hans lag får ytterligare passningsvinklar, och han har en förmåga att slå fantastiska långpassningar, lite som Xabi Alonso, men med vänsterfoten. Vidare är Adam en godkänd närkampsspelare och bra i luften. Jag gillar hans kreativitet och ledaregenskaper. Adam kan spela som offensiv eller defensiv innermittfältare. När han intar en defensiv utgångsposition är hans långa passningar förstås extra bra för laget. Hans största nackdel är troligtvis långsamheten, och att han trots allt inte är en jättebra närkampsspelare.

Med Adam i truppen behöver Dalglish inte ens överväga att använda Aurelio som innermittfältare. Adam är en (mycket) bättre variant av innermittfältsversionen av Aurelio, och kommer naturligtvis att bli en förstärkning. Adams vänsterfot kommer att vara till stor hjälp.

Adam är användbar i en rad olika spelsystem. I 4-2-3-1 är han användbar som en så kallad ”deep-lying playmaker”, som ju Xabi Alonso framgångsrikt ofta spelade under sina år i Liverpool. Det faktum att Adam är vänsterfotad gör honom naturligtvis inte till en bättre passningsspelare än Alonso, men det gör lagets uppspel till oförutsägbarare för motståndarna, eftersom Liverpools passningsspel får fler passningsvinklar.  Adam kan naturligtvis spela i fler positioner. Han funkar bra i många sorters mittfält. Även i ett klassiskt 4-4-2 fungerar hans spel på ett bra sätt.

Det andra nyförvärvet – Jordan Henderson – är också en smart värvning. Han är, vilket ju hans ålder föreslår, något av en mer långsiktig värvning, men han kommer naturligtvis att få mycket speltid redan kommande säsong. Jag tror att hans löpstyrka kommer att komma till stor användning i de matcher som Liverpool mönstrar fem mittfältare. Dessutom kommer han säkert att få många matcher på högerkanten, där hans löpstyrka också kommer till nytta. Hans spelintelligent och fina högerfot kommer också att bli stora tillgångar var han än spelar.

Med andra ord kommer Henderson att tillföra – i det stora hela – det som Raul Meireles tillförde förra säsongen. Vad innebär detta för Meireles? Troligtvis en försäljning. Bekräftade källor på RAWK gör gällande att Liverpool försöker sälja Meireles – och att man planerar att göra ett allvarligt försök med att signa Jack Rodwell när man fått portugisen såld. Rodwell är en betydligt starkare och framförallt defensivare spelare, som med fördel kan användas som defensiv innermittfältare eller – som många tror att han blir permanent på sikt – rent av som mittback. Rodwell vore alltså ingen direkt ersättare till Meireles; det är snarare Henderson som är ersättaren, men om Meireles säljs frigörs ekonomiska resurser, som skulle kunna läggas på t.ex Rodwell.

Om Liverpool värvar Rodwell bör man skola in honom som mittback, och strunta i att införskaffa någon annan, typ den övervärderade och överskattade Gary Cahill. Vidare är en backup till Reina i stort sett klar, syftar naturligtvis på Doni, men truppen saknar ändå många nödvändiga förstärkningar. Ytterligare en anfallare vore lämpligt – om nu inte Dirk Kuyt blir anfallare på heltid – men framförallt måste klubben förstärka kanterna.

En vänsterback och framförallt två yttermittfältare måste prioriteras. I dagsläget har Liverpool väldigt få bra vänsterfotade yttermittfältare. Stewart Downing  – som jag tror kommer att skriva på för LFC – vore just en vänsterfotad yttermittfältare. Juan Mata, som kan spela på en rad olika positioner varav yttermittfältet är en, är också ett hett alternativ, likaså Xherdan Shaqiri, tycker jag. Downing kommer att leverera mål och assist, men Liverpool behöver ytterligare en yttermittfältare – helst någon dynamisk – och det tror jag att man kommer att köpa innan transferfönstret stänger. Om det blir Mata, Shaqiri, Eden Hazard, Lucas Moura, Theo Walcott, Aaron Lennon eller någon annan med snabba fötter, är desto svårare att svara på. Det svåraste för klubben är nog inte att få bud accepterade för de ovannämnda spelarna, utan snarare att attrahera de, med tanke på hur eftertraktade många av de är på marknaden. Kanske får Liverpool ”nöja sig” med Lennon, men han vore ändå en förstärkning.

De som menar att Liverpool inte borde vara intresserade av Lennon, eftersom Raheem Sterling spelar likadant, förstår jag inte alls hur de tänker. Visst, båda är små, snabba och dribbla, men de spelar ju på olika positioner. Sterling är som absolut bäst på vänsterkanten när han viker in i banan, medan Lennon är som absolut bäst på högerkanten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer väntar på godkännande
 1. Finns det något konkret intresse eller åtminstone några rykten just nu om Xherdan Shaqiri?

  vore guld att knyta till sig honom!

 2. Mycket intressanta tankar där pelle, och jag håller med dig om precis allt. Rodwell vore en fantastisk värvning på sikt till mittbackspositionen men Everton kanske inte vill sälja till oss.

  Mycket kul läsning, keep up the good work!

 3. Everton har öppnat upp för att sälja Rodvell!
  För att få in kapital för att kunna förstärka själva då deras kista är tom.

 4. Håller verkigen med ES, sånt här måste du skriva oftare pelle :D!

 5. Okej att vi kan signa Rodwell och spela honom som mittback, men på mittfältet är han verkligen inte spelaren jag vill ha in. Förstår faktiskt inte hypen kring honom.

  Om det är något som laget saknar så är det speed

 6. Sen om det är Lennon som ska bidra med detta, det vet jag inte. Har faktiskt väldigt många spelare på listan som skulle gå före Lennon, men de finns utanför Premier League.

  Klickade lite fel på mobilen, så det blev två inlägg. Jävla touchscreen säger jag bara..

 7. Tror Everton kan tänka sig att sälja till Liverpool även om de inte säger det utåt. Har för mig att för många år sen, typ i början på 90-talet, gick Liverpool in med pengar till Everton när de hade problem med ekonomin. För båda klubbarna är det enormt viktigt att den andre finns kvar eftersom det säljs väldigt mycket biljetter och merchandise när det är derbyn. Jag tror att Everton och Liverpool kommer ganska bra överens och det kommer säkert kunna bli en affär mellan dem. Men att de går ut i media och säger att de inte kommer sälja till Liverpool är självklart en utarbetad strategi för att hålla igång rivaliteten och på sätt sälja mer!

  • Tja, Everton har £0 i transferbudget. Det enda sättet de kan bygga en transferbudget på är att sälja spelare. De vill köpa åtminstone en anfallare, och säkert andra spelare också, och de kostar stora pengar. Det enda sättet att få in det på är ju att sälja någon/några för stora pengar. Och vilka är värda stora pengar i Evertons trupp?

   Baines. Fellaini. Rodwell. Vem av de säljer Everton helst? Baines och Fellaini är i stort sett deras bästa spelare. Absoluta nyckelspelare. Rodwell är en grym talang, men som har varit skadad en del och inte etablerat sig som en nyckelspelare – än. Trots Rodwells talang vore en försäljning av honom det enda rätta för Everton.

   Det finns inte särskilt många klubbar som vore beredda att köpa Rodwell för stora pengar. Han passar in i Liverpools filosofi och Dalglish är en beundrare. Och pålitliga källor gör ju gällande att Liverpool är intresserade. Everton kommer givetvis att sälja om de får ett stort bud. De kommer självklart att vilja ha så mycket som möjligt, för att kunna köpa så bra spelare som möjligt för pengarna. Jag tror att en övergång är fullt möjlig om Liverpool kommer med konkreta bud.

 8. Reina
  Johson-Carragher-Rodwell-Enrique
  Downing-Gerrard-Adam-Mata
  Suarez-Kuyt

  Tror mer en liknande startelva så skulle vi kunna starkt utmana om liga titeln. Sen bänken ha, t.ex. Carroll och Steerling som varierar med fordwaden

 9. Sorry de blev lite fel*

  Reina
  Johson-Carragher-Rodwell-Enrique
  Downing-Gerrard-Adam-Mata
  Suarez-Kuyt

  Använda denna som första hands elva. Sen ha en andra när de behövs, kanske mot bottenlagen kan vi byta hela elvan och köra så här:

  Doni
  Flanagan-Agger-Skrtel-Aurelio
  Suso-Aquilani/Meireles-Lucas-Henderson
  Carroll-Steerling

  Skulle kanske vara bra att vila spelarna mot lite sämre lag och köra med en liknade elva. YNWA!<3

 10. Reina
  Johnson, Carragher, Dann, Enrique

  , Lucas,
  Gerrard Adam

  Suarez, Carroll, Mata

  Bänk: Doni, Agger, Kelly, Henderson, Kuyt, någon mer…

 11. Om vi skulle få in Rodwell och Shaqiri skulle jag bli extremt nöjd!

 12. Vore trist om det gick så illa så att Everton åkte ur eller hamnade riktigt illa till ekonomiskt.
  Ogillar dom inte alls utan hoppas dom når en mitten placering så dom får lite ordning på ekonomin.
  Tror ”Kingpin” skrev väldigt bra om läget.
  Ogillar gör jag däremot med 2x Manchester…

 13. Fattar inte varför alla vill ha bort någon av Meireles/Aqualaini. Är det bara jag som på något sätt trivs med att ha många klass spelare eller? Även fast dem har samma spelstil m.m så är jag säker på att båda kommer användas 🙂