När jag den 27:e oktober skrev om mittbackar av intresse inför januaris transferfönster så nämnde jag Vertonghen, Douglas, Lovren och Subotic, där den sistnämnde pekades ut som det allra främsta alternativet. Av någon outgrundlig anledning glömde jag ett i sammanhanget mycket viktigt namn. En väldigt ung spelare som har enorma kvalitéer – och som Liverpool har scoutat aktivt under hösten.

Det handlar om Schalke 04:s grekiska 92:a Kyriakos Papadopoulos. Låt er inte avskräckas av att hans namn låter som inkompetenta grekiska premiärministrars – den här killen vet verkligen vad han gör på fotbollsplanen.

Papadopoulos är inte den längsta mittbacken (183 cm), men han har en ruggig spänst och är ändå bra i luftrummet. Vidare är han mycket kompakt byggd, urstark och har stora ledaregenskaper. Han är brytsäker, spelar med stort mod… Dessutom är han snabb, bra med bollen och ett hot på offensiva fasta situationer. Förutom hans naturliga position mittback kan han även spela defensiv innermittfältare.

Han har bara gjort en dryg säsong i Schalke, som förmodligen håller hårt i honom, men samtidigt är den tyska marknaden betydligt billigare än den engelska. Det vore mycket förvånande om Schalke tackade nej till £10-12 miljoner, vilket är väldigt lite för en spelare av samma ålder, spelstil och kaliber som Phil Jones. Den sistnämnde flyttade som bekant till Manchester United för £16,5 miljoner, eftersom han hade en utköpsklausul i sitt kontrakt med Blackburn som låg på just den summan, och hans marknadsvärde låg snarare på £20-25 miljoner.

Att Papadopoulos redan har samlat på sig erfarenhet från såväl Bundesliga som Champions League är förstås ett stort plus… Jag räknar med att många storklubbar, inklusive Liverpool, kommer att göra seriösa försök att värva den här talangen i de närmaste transferfönstren.

Snabbfakta Kyriakos Papadopoulos:
Född: 1992-02-23
Längd: 183 cm
Vikt: 85 kg
Antal A-landskamper: 6