[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Inför sommarens transferfönster var mittbackspositionen ett område där Liverpool onekligen behövde genomföra förändringar. Många talade om 2-3 nya mittbackar.

Hittills har man genomförd en rockad i form av att Jamie Carragher har ersatts av Kolo Touré.

Det är synnerligen illa bevarade hemligheter att Liverpool även har försökt rekrytera Kyriakos Papadopoulos och Tiago Ilori – högst sannolikt på bekostnad av Martin Skrtel respektive Sebastian Coates.

Ett potentiellt köp av Papadopoulos kompliceras av en väldigt hög prislapp samt en jobbig knäskada.

Ett potentiellt köp av Ilori kompliceras av Sporting Lissabons prislapp samt andra intressenter, som exempelvis Chelsea.

Jag gillar visserligen Ilori, men frågan jag ställer mig är om Liverpool verkligen utnyttjar resurserna på bästa möjliga sätt om man köper loss portugisen?

Det finns trots allt ett väldigt billigt – ja, på ett sätt helt gratis, alternativ i truppen – i form av Andre Wisdom.

Wisdom

Ni som har följt Wisdom under flera år, och för den delen läst på bloggen under flera år, vet att hans långsiktiga framtid är på mittbackspositionen. Detta nämndes bland annat i i ett inlägg från 2011.

Många förutspår att Wisdom kommer att vara Englands U21-lagkapten från och med kommande säsong. Om vi leker med tanken att han hade tillhört en mindre PL-klubb; då hade nog Liverpool varit intresserade av hans tjänster.

20-åringen besitter trots allt flertalet av de egenskaper som Liverpool efterfrågar hos en mittback; han är stark, bra i luftrummet, relativt snabb och har ledaregenskaper. Spelet med boll är inte heller så tokigt, även om det inte heller är fantastiskt.

Därför tycker jag att det vore på sin plats att ersätta Coates med just Wisdom – istället för att köpa in någon annan. Däremot måste Liverpool naturligtvis ersätta Skrtel med en etablerad mittback om slovaken säljs. Den slanten som man får in på att sälja Coates kan gå till att införskaffa en ännu bättre ersättare till Skrtel – eller för den delen till att förstärka andra positioner med klass istället för bredd.