[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Med färska Suarez-pengar på banken har Liverpool mängder av pund att spendera i sommar. Nästan för många pund. Risken är att man köper för många spelare – som Tottenham gjorde förra gången – och börjar göra mer ogenomtänkta köp än tidigare. Till skillnad från Spurs har Liverpool dock en röd tråd i sin verksamhet, vilket även genomsyrar rekryteringsarbetet.

Jag blir aningen rädd när jag tänker på förra sommarens värvningar. Felstegen var många och enligt min mening huvudorsaken till varför Liverpool verkligen saknade bredd säsongen 13/14. Spelare som Aly Cissokho, Luis Alberto, Iago Aspas och Victor Moses skulle tillföra bredd, men frågan är om de ens höll PL-klass? Lyckligtvis fick Liverpool inte särskilt många offensiva spelare skadade under säsongen, samtidigt som Jon Flanagan tog överraskande kliv i sin utveckling, vilket gjorde att LFC inte behövde använda sig av floppen Cissokho. Efter säsongen blev det aldrig någon diskussion om Cissokho och Moses; det var uppenbart att de inte skulle köpas loss. På samma sätt figurerar Aspas knappt i diskussionerna inför nästa säsong – han kommer troligtvis att säljas – och Alberto är redan utlånad till Malaga.

En spelare som jag är övertygad om har en framtid i Liverpool är Tiago Ilori. Den snabba mittbacken var som bekant utlånad till Granada under säsongen. I sommar har Ilori anlitat en personlig tränare som ska hjälpa honom att bli starkare inför försäsongen, men det lutar åt att han blir utlånad ett år till. Enligt The Liverpool Echo planerar nämligen Rodgers att låna ut Ilori 14/15, men de är noga med att påpeka att han betraktas som en spelare med en långsiktig framtid i klubben.

Jag tycker att Ilori-värvningarna är smarta. Det finns många väldigt lovande unga spelare som inte kan ta en plats i Liverpool just nu, men som kan göra det på sikt. De är alltid mycket dyrare att köpa färdiga spelare, vilket Liverpool får erfara i detta fönster när man letar efter spelare som omedelbart kan öka lagets slagstyrka. Man är dock nära att göra klart med ytterligare en Ilori-värvning i form av Divock Origi. Som rapporterat vid mängder av tillfällen på Totaal Liverpool är Origi nära att skriva på för £6,5 miljoner (summan kan så småningom stiga till £9,8 miljoner beroende på bonusar) och därefter lånas tillbaka till Lille 14/15. Jag tror att det vore en smart lösning – och jag ser gärna fler sådana värvningar. Med Suarez-pengarna får Liverpool helt plötsligt ekonomiska utrymme att göra flertalet långsiktiga värvningar, och samtidigt ha råd med flera ’färdiga’ spelare, som också är nödvändiga att införskaffa.

Ytterligare en spelare som verkar vara nära en flytt till Liverpool är MK Dons talangfulla mittfältare Dele Alli. Den av sin nuvarande manager Karl Robinson hypade 18-åringen har etablerat sig i League One-klubben och betraktas rent allmänt som en av Englands mest lovande spelare utanför Premier League. Alli uppges vara nära Liverpool för omkring £3,5 miljoner (summan kan så småningom stiga till £8 miljoner beroende på bonsuar) vilket som bekant är en väldigt liten summa för en engelsk talang. Det fina med att värva engelska talanger är att de knappt behöver uträtta någonting för att de ska bli värda pengar. Liverpool köpte Jonjo Shelvey för £1,7 miljon och sålde honom för £5 miljoner. Hur mycket uträttade egentligen Shelvey i Liverpool? En dylik utländsk spelare hade troligtvis varit omöjlig att sälja för en lika stor summa. Just därför vore en spelare som Alli en värvning som knappt kan misslyckas för Liverpools del. Många andra klubbar inser naturligtvis också detta – och dragkampen är ett faktum. Men Liverpool förefaller ha goda chanser att signa Alli.

Roberts

En talang som måste vara intressant för Liverpool är Fulhams 17-åringen Patrick Roberts. Jag såg honom litegranna redan under 12/13, men det var 13/14 som han blev en av mina absoluta favorittalanger. Han var mycket framträdande när England vann U17-EM och är naturligtvis intressant för hur många PL-klubbar som helst.

I Roberts kortfattade spelarbeskrivning på Totaal Liverpool står det: Skicklig spelare som är väldigt teknisk och har bra bollkontroll. Duktig dribbler. Kan både göra mål själv och spela fram medspelare.. Det kan jag skriva under på, eftersom jag har skrivit profilen. Roberts känns mer intressant för varje gång jag ser honom. Han påminner faktiskt väldigt mycket om Iker Muniain i samma ålder, förutom att Muniain höll på med mycket mer trams som extremt filmande etc.

Fulham håller givetvis hårt i Roberts. Alla som följer engelsk fotboll vet hur lite det krävs för att engelska talangers värde ska bli väldigt högt på väldigt kort tid. Jag tror att köpare redan nu måste betala £7-10 miljoner för Roberts – en hög summa för en så oerfaren spelare – men ändå en summa som Liverpool borde överväga att betala för hans tjänster. Det finns en uppenbar risk att Roberts kommer att hamna någon annanstans, i synnerhet i en annan PL-gigant, och därefter bli helt omöjlig att köpa loss för resten av sin karriär.

Kommande säsong kommer Roberts Fulham att husera i the Championship. I den divisionen finns också flera andra intressanta talanger. Kanske norpar Liverpool någon av de i sommar. Spelare som Jamaal Lascelles, Jordan Obita och Will Hughes kommer säkerligen att utvecklas till duktiga PL-spelare med tiden. I Hughes fall ryktas Derby ha avskräckt intressenter genom att kräva £12 miljoner för hans tjänster, samtidigt som han nyss har förlängt sitt kontrakt med klubben. Det verkar onekligen som att Hughes blir kvar i Derby ett år till.

Utanför England finns också potentiella ’Ilori-värvningar’. Zakaria Bakkali är en trixig yttermittfältare som uppges vara tillgänglig för omkring £2 miljoner. Bakkali och PSV befinner sig i ett i holländsk media ganska uppmärksammat kontraktsbråk. Han har bara ett år kvar på sitt kontrakt med PSV, som förvisso vill förlänga, men inte ge honom den begärda lönen. En billig försäljning verkar ligga nära till hands. Bakalli har fortfarande mycket att jobba med i spelet utan boll, men med densamma kan man verkligen se att talangen finns där. Han är lite av en oslipad diamant.

En oslipad diamant vore även en passande beskrivning för Hamburgs Jonathan Tah, som jag tillsammans med Youri Tielemans betraktar som en av Europas absolut bästa talanger. Alla vet hur svårt det är att hitta riktigt bra mittbackar och inte minst av den anledningen vore Tah – som påminner mycket om Vincent Kompany i spelstilen – en viktig framtidsvärvning. Tysk media har tidigare rapporterat om Liverpoolintresse för Tah, men man är knappast ensamma om att rycka i honom. Bayern München brukar som bekant sällan missa de högklassiga tyska talangerna och Tah tillhör definitivt den kategorin av spelare.

Tielemans är en mittfältare som egentligen har precis allt och som kommer att bli precis hur bra som helst. Liverpool är en av många storklubbar som har scoutat honom under säsongen. Det verkar som att Anderlecht har för avsikt att behålla Tielemans ett år till, men frågan är om de kommer att kunna tacka nej till stora bud? Man kan nog räkna med att storklubbarna kommer att börjar buda på Tielemans redan i sommar…

11 kommentarer
 1. Känns som Liverpool måste handla på det sättet för att kunna få riktiga superspelare (potentiella) vi har inte resurserna att slåss med de stora klubbarna om färdiga superstjänor.

  • Vi har faktisk resurserna att göra det nu tack vare Suarez affären. Men frågan är om det är värt att gå in hårt på färdiga världsstjärnor vart man får kämpa mot storklubbar för att få spelaren. Det kan ta väldigt lång tid att få igenom dessa affärer och risken finns att man inte ens får spelaren.

  • Man ska inte glömma att varken Torres eller Suarez var erkända världsspelare när de värvades till Liverpool. De var otroligt talangfulla unga spelare som redan hade visat framfötterna i A-lag kostade £20-25 miljoner. Lite som typ Markovic, Griezmann nu… Jag tror inte heller på att värva färdiga världsspelare. Bättre att utveckla egna. Men typ Markovic är ju färdigare än t.ex Roberts. Liverpool behöver värva båda de spelarkategorierna.

   Tycker precis som du att Bony är aningen underskattad och troligtvis skulle vara en prisvärd anfallare för £19m (man bör få ungefär det för Borini+Aspas+Assaidi…).

 2. Det roliga med det här inlägget är att jag började en karriär på FIFA 14 för ett par veckor sen med Seatle Sounders och köpte in alla dessa talanger som nämns förutom Obita.

  Har inte sett mycket av Roberts men det jag sett så tycker jag inte han ser ut som en tonåring. Verkar riktig mogen i sitt spel.
  Håller med Pelle om att en del av Suarez pengarna ska gå till köp av riktigt stora talanger.

 3. Ser précis it som muniain ! Slående likt

 4. Mkt trevlig läsning. Håller med flera att detta är Liverpool way, hitta talangerna o förädla. Jag tycker Tah vore en klar investering. Vad tror du om priset Pelle?
  YNWA

 5. In med Shaqiri nu då för fan. Sen går vi all in på Hummels

 6. Gillar dessa inlägg starkt! Pelle2x om du får ranka de (vad du anser) 5 största talangerna under 20 med potential att växa ut till världsklasspelare? Vilka väljer du då?

 7. Jag är inte helt hundra, men är inte Roberts också en scouser? Har vart mycket snack på RAWK om att värva ”hem” honom, men som du tar upp i texten, så har Fulhams priset vart väldigt höga.

 8. Är kanske inte enig om att sätta ? om ovan nämnda spelare håller PL-klass. Moses/Cissokho skulle vara bra spelare för många lag.

  Men är också lite irriterad över att Luis Alberto har ett annat fokus än Tiago Ilori. Även här där man nämner Ilori som framtidsvärvning, men inte Alberto. Det skiljer fem månader mellan de två och prislappen var densamma.

  Märkte även att det var ett sådant fokus i fjol. Där man kritiserade LFC för att köpa en spelare man inte använde sig av eller gav chansen, Luis Alberto.

  Men för Ilori hade många överseende med. Märkligt!

  Tyckte det var självklart att behålla Alberto förra året då offensiva spelare kan ”lättare” smälta in än en mittback. Och dessutom behövde vi alternativ vid skador (på mittbacks-sidan var det bra backning redan). Samtidigt som han fick lära känna landet, lägga på sig lite muskler och skaffa erfarenhet för att år 2 gå på lån.

  Tror Alberto har samma framtidschanser som Ilori!

  • Håller med dig med det du menar med hur en del har ett annat fokus rent generellt. Men i fallet med Alberto så visade det sig att han var alldeles för långsam både i benen och i tanken för att klara av PL.
   Bättre skeppa tillbaka honom till Spanien där han får mer tid och ytor.
   Absolut en stor talang men i fel liga.

Kommentarer är stängda.