[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Innan gårdagens vänskapsmatch mot Shamrock Rovers, som slutade 4-0 till Liverpool, uttalade sig Brendan Rodgers åter igen om potentiella nyförvärv. Rodgers sa följande till BT Sport:

We’ve only got two goalkeepers. We need another goalkeeper.

We’ll look to bring in two or three more at the top end of the field as well.

We’re after players that are hungry, that have ambition to become better players. We need technical players that can play in a fast game and we need technical intelligence.

Det förstärker egentligen bara bilden av intrycken i tidigare uttalanden. Visst kommer Liverpool att prioritera kvalitet framför kvantitet, men samtidigt kan man inte blunda inför det faktum att budgeten är begränsad och man kommer således att bli tvungna att försöka ’fynda’ på några (mindre prioriterade) positioner för att kunna lägga stora pengar på de positioner som verkligen behöver prioriteras.

* * *

Rodgers kommer säkerligen att använda olika formationer nästa säsong. Jag utgår ifrån 4-3-3 bara för att ha någonting att utgå ifrån.

Min bedömning av läget är enligt följande:

Målvakter: Det är uppenbart att Simon Mignolet blir kvar och att Brad Jones är uppskattad i sin roll som backup. Det som Rodgers troligtvis är ute efter är en målvakt som på allvar kan konkurrera med Mignolet och som man utan att behöver oroa sig kan ställa mellan stolparna i Premier League och/eller Champions League. I Liverpools uppgraderade trupp blir Jones en okej tredjemålvakt istället för en okej andramålvakt, som han ju är för tillfället.

Högerbackar: Detta är en aningen knepig position. Martin Kelly bör rimligtvis lånas ut för att få speltid, men Jon Flanagans utveckling är å andra sidan mycket positiv. Det som ställer till det är Glen Johnsons kontraktssituation. Johnson har ett år kvar på sitt feta kontrakt och verkar inte vara nära att förlänga. Liverpool skulle antingen kunna dumpa Johnson och införskaffa en ny startspelare, eller behålla Johnson (och försöka förhandla fram ett nytt kontrakt) och värva någon för £6-9 miljoner som på allvar kan konkurrera med Johnson (och som således försätter Liverpool i en mer tacksam förhandlingssits med Johnson).

Mittbackar: En position som har varit hårt kritiserad på senare år. Tidigare hade vi som bekant Sami Hyypiä och Jamie Carragher att tillgå, men numera finns inte ett lika pålitligt mittlås på plats. Martin Skrtel och Mamadou Sakho är de enda som säkerligen blir kvar, även om det känns givet att Tiago Ilori återvänder från lån. Både Daniel Agger, som säkert går ett få en hygglig peng för, och Kolo Touré kan komma att lämna. Om både Agger och Touré lämnar skulle Rodgers kunna köpa en etablerad startspelare samt satsa på Ilori som fjärdealternativet. Det stora problemet är att riktigt bra mittbackar är riktigt svårt att hitta. Och om man hittar de, som typ Mats Hummels, är de förjävligt svårt att rekrytera. Knepigt läge… Det som inte får hända är att Rodgers underskattar sina nuvarande mittbackar och dumpar Agger/Touré för att ta in typ Steven Caulker. Det vore en försvagning.

Vänsterbackar: Liverpool hoppades att Aly Cissokho skulle återfinna den form som en gång i tiden gjorde honom så hypad i Porto. Det gjorde fransmannen aldrig i den röda tröjan. José Enrique och Flanagan är klart godkända backups, men det är uppenbart att Liverpool behöver en ny startspelare på vänsterbackspositionen.

Defensiva mittfältare: Omskolningen av Steven Gerrard innebär att en av lagets bästa spelare huserar på den här positionen. Det innebär också att Lucas Leiva har gått från given startplats till given bänkspelare bakom Gerrard. Nästa säsong kommer matcherna att bli betydligt fler och man kan således inte räkna med att Gerrard kommer att spela en lika stor andel av matcherna. Enligt pålitliga Tony Barrett på The Times vill Rodgers värva en ung spelare som backup till Gerrard. Det antyder inte bara att ett nyförvärv är på gång, utan även att Lucas är på väg bort. Jag tror att det nog är lika bra, med tanke på att Lucas är så skadedrabbad och ärligt talat numera sällan är bra när han väl spelar.

Centrala mittfältare: Jag tycker att Joe Allen och Jordan Henderson är bra alternativ på den här positionen. De är duktiga i presspelet och spelar med en otrolig hunger. Dessutom kommer den nya defensiva mittfältaren antagligen att behärska den här positionen också, vilket även den superspännande egna produkten Jordan Rossiter gör, och ja, också Gerrard. Ser inget större behov av att öronmärka att nyförvärv till denna position.

Offensiv mittfältare: Det är ingen hemlighet av att Rodgers vill ha in Adam Lallana. Saints-kaptenen kommer att ge Philippe Coutinho rejäl konkurrens om lagets playmaker. Jag tror uppenbarligen att Henderson får ta ett litet steg tillbaka i planen, eftersom han saknar offensiv spets i jämförelse med killar som Lallana och Coutinho. Jag tror även att Raheem Sterling kommer att få spela mer på kanten igen.

Kantspelare: Eftersom Lallana och Coutinho ofta utgår från kanten, för Lallanas del var det 50/50 mellan offensiv mittfältare/kanten under säsongen, så kan man inte räkna bort de från den här ekvationen. Sterling är en kantspelare av klass. Suso har spelat mycket på högerkanten i Almeria och kan möjligtvis vara med och konkurrera. Jordon Ibe är duktig, men lånas gissningsvis ut igen. Rodgers var ute efter Salah och Konoplyanka i januari. Jag är övertygad om att han vill ha in en kantspelare utöver Lallana, men nödvändigtvis ingen svindyr sådan.

Anfallare: Luis Suarez och Daniel Sturridge håller väldigt hög klass, men bakom finns inte mycket, såvida Rodgers inte utvecklar Sterling ännu mer genom att spela honom där. Möjligtvis får Fabio Borini vara kvar som backup, men jag tror att Rodgers vill ha in en målfarlig fysiskt stark spelare som har närvaro i motståndarnas straffområde. Då menar jag ingen targetman, men åtminstone en spelare som inte är en fjäderviktare like Iago Aspas, som kommer att säljas. Å andra sidan skulle jag även kunna tänka mig en kreativ anfallstyp som kan fungera som ’lekkamrat’ till antingen Suarez eller Sturridge.

* * *

På Liverpools önskelista:

– Målvakt som kan konkurrera med Mignolet.
– Möjligtvis en högerback.
– Etablerad och dominant mittback som går in i startelvan.
– Vänsterback som går in i startelvan.
– Ung defensiv mittfältare som backar upp Gerrard.
– Offensiv mittfältare/playmaker (Lallana).
– Snabb yttermittfältare som breddar truppen och gärna får göra en del mål.
– Målfarlig anfallare med fysisk närvaro alternativt en kreativ anfallare som kan komplettera Suarez/Sturridge.

* * *

På lördag kommer en fortsättning på detta inlägg. Då utgår jag ifrån den konstruerade ’önskelistan’ och rabblar upp vilka realistiska nyförvärv jag vill få in.

25 kommentarer
 1. Vi borde försöka få Forster, han har ju varit den som räddat Celtic i cl flertalet gånger. ..

  • Ja, Forster är riktigt bra. Det enda han saknar är spelet med fötterna.

 2. Om jag helt från ingenstanns slänger in Badstuber som ett alternativ? Likt Papadoupulus har han ju varit skadedrabbad de senaste säsongerna. Någon som har nån åsikt om den gode Holger?

  • Jag tycker att båda är för skadedrabbade.

 3. City rensade ju Sevilla förra året då dom köpte Negredo och Navas. Tycker vi gör samma sak å köper Moreno och Rakitic. Såg EL finalen igår och båda dom imponerande på mig!

  • Det ryktas att Rakitic ska till Real Madrid. Lite synd på ett sätt, med tanke på att det vore en av få klubbar där han förmodligen skulle få nöta mycket bänk. Underbart skicklig spelare.

   Moreno är förstås riktigt bra, även om jag inte tycker att han imponerade jättemycket i gårdagens match.

 4. MV – Forster (intressant och engelman)
  HB – ?
  MB – ? (BR vill gärna spela med en högerfot och en vänsterfotad)
  VB – Moreno
  DMF – William Carvalho (dyr, men kommer bli bra)
  PM – Lallana
  Winger – Konoplyanka
  FW – Lukaku

  Då får vi in kvalité och bredd på toppen av truppen och sedan kan unga spelare följa med på inhemska cuper och sitta på bänken i ligan när etablerade spelare behöver sin vila.

  Innebär att det antal kommer få leta nya klubbar inför 14/15…

 5. Målvakt:
  Säljer vi Reina för 5-6 så får inte en ny målvakt kosta mer än så. Det är inte en position som får käka transferbudget.

  Ytterbackar:
  På ytterbacksfronten tycker jag att vi ska säkra GJ:s kontrakt, vi kan rimligen inte få in någon som är så pass bra som GJ trots allt är och trots sviktande form tycker jag att när han kom tillbaks från sin skada så visa han hur viktig han är för länka ihop backlinje med det offensiva… visst sviktar han något defensivt. Det kommer oavsett bli en förlust på att sälja GJ och köpa in en ny som är lika bra/bättre. Flanagan är en bra back up. Dessutom kan dessa spela på båda kanterna. Enrique bör behållas och kommer förhoppningsvis tillbaks snart. En ny vänsterback som är tänkt att starta bör köpas in.

  Mittbackar:
  Jag tycker att de två enda som bör vara säkra är Skrtel och Illori. Toure borde sitta tryggt med tanke på kontraktssituation och försäljningsvärde. Agger verkar ju inte vara en av BR:s favoriter men alternativen det pratas om är inte direkt spännande. Sakho är för mig en riktigt märklig värvning och jag tycker att han är för gammal för att prata om utvecklingspotential etc. Jag ser gärna att man säljer Sakho och Agger samt sätter mittback som prio ett i fönstret.

  Def mf:
  Gerrard är lika självklar som att 1-1=0… Lucas hänger tyvärr inte med när han får chansen och efter att ha sett vilket lyft Gerrard blev för laget i den positionen bör vi sikta in oss på en backup som är en långsiktig ersättare för Gerrard. Prio nr 2 enligt mig då långsiktig innebär 1-2 år och m.a.o. måste vara en spelare som visat en del redan.

  Central mf:
  Henderson och Allen är fullt tillräckliga för stunden.

  Off mf.
  Vi behöver kvalitetsbredda. Sterling och Coutinho kan uppenbarligen ta positionen men Sterlings position är inte här.. Lallana känns såklart spännande, tveksam till prislappen.

  Kantanfallare/Centralanfallare
  De vi har ska stanna.. gärna att en till kommer in som Konoplyanka eller Muniain.

  Min önskelista i prioordning:
  1. Mittback – sälj Agger, Coates och Sakho och var beredd att använda en stor summa och lös en back som typ Hummels. Det är väl värt det och kommer att behövas om vi ska vara med i PL-racet nästa år, det funkar inte med en säsong till med den här defensiven, det ställer för mycket krav på det offensiva.
  = 20-25 miljoner för försäljning, var beredd på att lägga 15-20 från budgeten och lägg ett bud på 30-40 för Hummels.

  2. Vänsterback – långsiktigt alternativ som går rakt in. Tycker att ryktena som går är spännande. Även här, var beredd på att betala. Inga halvmesyrer.
  = Svårt men 15-20 max får han kosta.

  3. Backup till Gerrad – bör inte belasta budgeten för mycket om Lucas säljs.
  = Vi får kanske 5-7 för Lucas och bör väl skjuta till så att det kommer upp mot 15 för att få något vettigt.

  4. Offensiv Mf – Lallana känns spännande, inte för att jag är en expert på honom men för att han även kan spela på kanten.
  = Inte så mycket att sälja för att finansiera denna spelar, kanske Suso för 5-6? 20 av budgeten.

  5. Anfallare – Får inte bli en för stor kostnadspost, borde gå att casha in en del på Assaidi, Borini, Aspas och kanske Alberto – därefter köpa EN spelare av kvalité som går att använda = vilket då har breddat oerhört då ingen av de nämnda går att använda.
  = kan vi få totalt 15 miljoner för de fyra nämnda spelarna och sedan lägga det rakt ut på en ny anfallare kanske?

  6. Målvakt – Oviktig post den här sommaren men säljs Reina och något bra alternativ där vi går +/- 0 finns så är det okej.

  • Du verkar alltid tänka ungefär som jag. Det skulle vara en dröm om t.ex Hummels kom, men frågan är om det är realistiskt?

  • Ja alltså jag tror ju ekonomiskt att det går att lösa. Frågan är om han vill flytta öht. Men tycker lätt att vi ska verkligen se till att köpa en mittback av världsklass och låta det kosta.

 6. Oavsett vilka nyförvärv som kommer eller inte ser jag att det viktigaste i sommar är att undvika samma kaos som i fjol. Känner mig inte direkt lugnare efter Luis Surez uttalande idag. Vill han flytta eller inte?

  • Suarez vill säkert flytta om Barcelona eller Real Madrid får bud accepterat, men han kanske inte vill försöka tvinga fram en flytt som förra sommaren?

  • Läste att han har skrivit in sin dotter på en skola i Liverpool..

   Tror inte att det blir samma sak i år. Dels tror jag inte att Real är beredda att betala summan LFC kommer att kräva för en spelare som inte till 100% passar in hos dem. Tänk på att Suarez är relativt långsam och direkt slö i jämförelse med Bale och Ronaldo. Han kommer inte att passa särskilt väl in i deras omställningsspel.

   Barcelona lär inte heller vara intresserade av honom för den prislappen när man både har Messi och Neymar – dessutom hur hett känns Barca i dagsläget även om de vinner ligan? Det verkar ju vara på gång en skapliga trupprensning och många av nyckelspelarna är rätt ålderstigna.

   Dessutom tror jag att Suarez med det kontraktet han har och om LFC investerar i några nya spännande namn är rätt nöjd med situationen.

  • Jag nämnde det med dottern, men å andra sidan måste ju Suarez skriva in henne på en skola nu. Även om han skulle vara desperat efter att flytta, så kan han ju inte riskera att flickan inte får en skolplats om en flytt inte blir av. Men jag tror ändå som dig, dvs att Real Madrid inte är beredda att betala en SÅ hög summa för Suarez, fast det skulle kunna ändra sig om han dominerar i VM… Uruguay är dock inte riktigt lika vassa som för 4 år sedan, vilket minskar hans möjligheter att dominera.

   Barcelona måste lägga för stort krut på andra positioner för att kunna köpa Suarez i sommar.

  • Ja självklart.. men på något sätt signalerar det tillsammans med hur han i största allmänhet har yttrat sig att avsikten är att bli kvar.

   I Reals fall skulle det isf enbart röra sig om att få signa en storstjärna för att boosta intäkterna.. Och om han dominerar VM lyser nog stjärnan ännu mer än nu.

 7. Pelle#
  Tycker det pratas väldigt lite om portugisen ”taxierera”, ursäkta stavningen.
  Hur ser det ut för honom i nästa års Liverpool?

  • Jag tror att han blir utlånad.

 8. Subotic
  Kono
  Serge aurier
  Lallana

  Där har vi 4a bra värvningar!

 9. Hummels
  Munuain
  Lallana
  Moreno

 10. Angående den holding midfielder som vi flesta är överens behövs som komplement/backup till Gerrard; vad tror ni om Will Hughes?

  LFC har ju koll på honom det vet vi, men frågan är om det är dags för hans intåg till truppen redan i detta fönster?

  Har inte bevittnat hans talang med egna ögon tillräckligt mycket, men enligt rapporter, bla här (http://totaalliverpool.com/will-hughes/) ligger han inne med en fantastisk passningsfot, ett välutvecklat spelsinne och trots sin ringa ålder ett hyggligt närkampsspel. Utan att säga för mycket stämmer det bra in på de attribut en spelare i denna position behöver ha.

  Är det fel att sätta en spelare som Hughes som ”defensivt ankare” när han säkert gör sig minst lika bra som en box-to-box-mittfältare?

  Är han redo att ta steget till en toppklubb i PL redan nu och är hans förmåga som bollvinnare tillräckligt bra för att matchas i positionen?

  Nu svävar jag iväg, men tanken på en framtida central mittfältsduo med Hughes och Rossiter får det i alla fall att vattnas i munnen på mig.

  • Hughes är ingen spelare som man sätter på en defensiv position. Han kan spela som central mittfältare, offensiv mittfältare eller på kanten. Helst någonstans centralt men inte defensivt. En av hans spetskvalitéer är att sätta djupledspassningar. Det vore trist att se honom hamna i en annan klubb, med tanke på att han är LFC-fan och dessutom väldigt lovande.

 11. Aldrig att vi säljer Sakho. Jag gillar honom starkt. Han behöver bara komma in i spelet lite och få lite mer självförtroende. Hans styrka är viktig i vårt lag.

  • Enligt Tony Barrett sitter ju Sakho säkert. Känns inte som att någon klubb vore villig att betala i närheten av vad LFC betalade ändå. Bäst att behålla honom, tycker jag.

  • Jag tycker han varit helt ok. Visst lite svajig ibland men vilken mittback kommer inte se lite svajig ut i LFCs system. De är ganska ensamma ibland då vi idag bara har en DM jämfört mot tidigare år.

 12. Måste bara säga att jag älskar dessa inlägg….ser fram emot lördag!

Kommentarer är stängda.