Om några veckor – dagen innan Lucia – fyller Daniel Agger 26 år. Agger borde vara i toppen av sin karriär; spela varje vecka, vara en av lagets absoluta nyckelspelare och en kandidat till att vara Premier Leagues bästa mittbackar. Så är inte fallet.

Precis som en annan elitspelare född 1984 – Alberto Aquilani – har danskens fotbollskarriär präglats av skadebekymmer. Skadorna var avlöst varandra. Agger har kommit in i en ond cirkel, men den är delvis självförvållad, då han har gjort medvetna val att spela landslagsfotboll trots att Liverpools läkare har bedömt honom som skadad – eller åtminstone halvskadad.

Liverpools läkarteam varnade Agger för att delta i landskampen mot Cypern, men trots detta deltog han, och utgick skadad i första halvlek. Jag kan tänka mig att det gjorde Liverpool förbannade, och det med all rätt. Agger prioriterade Danmark före Liverpool. Det är oacceptabelt. Speciellt för en spelare med Aggers historik och lön.

Just Aggers lön är någonting som tyder på att han kommer att lämna. Enligt tidningsuppgifter betalar Liverpool honom omkring £70 000 i veckan. Det är en hög lön som kräver topprestationer av Agger, vilket han inte levererar. Det är en lön som kräver att han är en av lagets nyckelspelare, vilket han inte är.

När Liverpool gjorde lånade ut Aquilani visade man med all tydlighet att man inte vill ha högavlönade spelare som inte tillhör lagets nyckelspelare. Jag tror att Agger kommer att ryka av samma anledning.

Vad ska man egentligen tycka om detta?

Är det orättvist att dumpa spelare på grund av skador? I allra högsta grad, men så fungerar det i den här branschen. Och Agger har inte gjort sig själv några tjänster genom att spela halvskadad för Danmark.

Hur viktig är Agger för Liverpool? Av de erfarna mittbackarna är han den klart spelskickligaste, men han har inte varit helt ordinarie på flera år och kan därmed omöjligtvis anses som en av lagets nyckelspelare.

Går Agger att ersätta? Liverpool har redan en naturlig ersättare i form av Danny Wilson. Skotten är, precis som Agger, en spelskicklig vänsterfotad mittback. Men om klubben blir av med Aggers höga lön kommer man naturligtvis att få utrymme att införskaffa en ersättare.

Om jag hade fått välja? Vet inte riktigt, jag är splittrad i frågan. Agger är en favoritspelare, men samtidigt skulle jag ha förståelse för om han skeppas iväg. Hans kropp verkar inte riktigt vara gjord för det stenhårda PL-spelet. Det går tyvärr inte att bygga ett lag kring sådana spelare, och sin relativt unga ålder till trots, kan han mycket väl redan ha peakat.

1 kommentar
  1. Agger är och har varit min favoritmittback sedan hans underbara långskott. Hoppas verkligen att han kommer tillbaka och visar att han är en av PL’s och världens bästa mittbackar. YNWA

Kommentarer är stängda.