Adam Johnson visade stort missnöje över att ha blivit utbytt innan halvtid i gårdagens CL-match mellan Manchester City och Villarreal. Bytet var märkligt. Johnson hade inte direkt var dålig och han var inte skadad. Den av Joey Barton häcklade Gareth Barry kom in istället för Johnson.

Det vore naturligtvis överraskande om Johnson, 24, inte söker sig bort från Manchester City, med tanke på den enorma konkurrensen som råder där, och med tanke på att han behöver regelbunden speltid i det här skedet av sin karriär.

Johnson visade prov på stort tålamod i Middlesbrough – där han faktiskt inte fick mycket speltid förrän Stewart Downing blev långtidsskadad och sedermera såld till Aston Villa – men i Manchester City är situationen en annan. City säljer inte startspelare. De köper däremot in nya startspelare. Det innebär att deras nuvarande ”squadplayers” som exempelvis Johnson hamnar längre och längre från startelvan efter varje transferfönster.

Det vore givetvis logiskt om Liverpool försöker värva Johnson i januari. Han passar in i den spelarprofil som klubben söker, och kan dessutom vara en spelartyp som man vill ha in.

Liverpool har många ytterst kompetenta fotbollsspelare i truppen, men man har väldigt få snabba, utmanande spelare som kan hota i en mot en-situationer. Johnson är den typen av spelare.

Klubbens nuvarande yttermittfältsalternativ är som bekant Stewart Downing, Maxi Rodriguez, Dirk Kuyt, Craig Bellamy, Jordan Henderson samt möjligtvis Steven Gerrard. Av de sex spelarna är endast en – Downing – vänsterfotad. Det vore således mest logiskt att komplettera den nuvarande uppsättningen med en vänsterfotad spelare, som till exempel Johnson.

När Downing och Johnson var i Middlesbrough var de vänstermittfältare. De konkurrerade på samma position. Nu har båda utvecklats och hanterar båda kanterna på ett mycket bra sätt.

Ett litet tillägg angående yttermittfältarna, som jag fortfarande tycker tillhör truppens absolut svagaste områden, är att jag helst skulle vilja ha två förstärkningar där under de närmaste två transferfönstren: en vänsterfotad och en högerfotad. Mångsidighet är givetvis alltid ett plus.

I övrigt tycker jag inte att truppen är i behov av överdrivet många förstärkningar. Liverpool behöver kontinuitet, men självklart också ett fåtal genomtänkta rekryteringar i form av spetsspelare eller talanger med potential att bli spetsspelare.