Efter den relativt säkra segern mot AC Milan bör de som följer Champions League ställa sig frågan om Tottenham är tillräckligt bra för att vinna hela turneringen. Okej, Spurs är inte särskilt namnstarkt i jämförelse med en del storlag, men de har intressanta kvalitéer som gör de till en svårbemästrad motståndare för vilket lag som helst.

Spurs har skickligt utvecklat två fantastiska yttermittfältare i form av Lennon och Bale. Spelare som i tidig ålder köptes från lägre seriesystem. De tillför ett väldigt starkt kontringsspel, vilket är en enormt bra egenskap för ett lag i CL. Spurs kan backa hem och ändå veta att deras snabba kantspelare kan ställa om blixtsnabbt och skapa chanser som resulterar i viktiga bortamål.

Längst fram har de Crouch, som med sin längd är extra svårhanterbar för europeiska motståndare, som ju i regel inte är lika huvudstarka som PL-lag. Sedan har de givetvis mer offensiva kvalitéer också, som exempelvis mycket kreativt krafter som Modric och van der Vaart.

Spurs problem finns givetvis i defensiven. En backlinje med de backarna ska inte kunna hålla tätt mot de bästa lagen. De är inte tillräckligt individuellt skickliga. Samtidigt lyckades Liverpool vinna hela turneringen, trots att Djimi Traoré spelade många viktiga matcher. Och ingen i Spurs backlinje är lika medioker som honom. Men de har inte samma toppar som Liverpool hade, med starka karaktärsspelare och ledartyper som Carragher och Hyypiä. Mittbacksparet Dawson-Gallas är inte i närheten av lika bra som Liverpools mittbackspar var. Dawson är visserligen underskattad, men ingen världsback, och Gallas är oförutsägbar på ett ibland negativt sätt.

Vinner Spurs CL? Nej, antagligen inte, men det är inte helt omöjligt heller.

* * *

Tänk att Shakhtar Donetsk lyckades slå ut AS Roma med 6-2. Jag trodde absolut på ukrainsk seger, men inte med fyra måls segermarginal. Det var en skräll.

Roma är i och för sig ett fruktansvärt överskattat lag i en fruktansvärt överskattad liga, men de borde ändå klara av att spela jämnt med ett lag som Shakhtar. Undrar om de inte blev lite överraskande av Shakhtars skicklighet och respektlöshet? Shakhtar var inte ett dugg rädda för Romas namnkunniga spelare. De bara körde över de genom att helt enkelt spela bra fotboll.

Shakhtar har ett märkligt lagbygge där östeuropéer säkrar lagets defensiv och ett gäng brassar både skapar och gör mål framåt. Flera av brassarna är unga och ser förmodligen Shakhtar som en mellanlandning i karriären. Snacka om att de gör rätt saker på rätt scen när de glänser i CL. William, Luiz Adriano och Douglas Costa hör naturligtvis hemma i ännu större klubbar. Likaså ytterbackarna Srna och Rat.

* * *

Häromdagen kollade jag på andra halvlek i reservlagsmatchen mellan Liverpool och WBA. Matchen slutade 1-1. WBA mönstrade ett relativt erfaret och framförallt fysiskt starkt lag, som Liverpools småvuxna spelare hade stora problem att hantera.

Som tur var hade Liverpool ett fantastiskt målvaktsspel, då Brad Jones gjorde en riktigt stark insats mellan stolparna. Annars blev jag mest imponerad av Liverpools mittback Andre Wisdom. Han spelade bra både med och utan boll. Kul att se en så defensivt skicklig mittback vara duktig med fötterna också. Hans passningsspel var mycket bra. Fortsätt så!