. . .

Nu är januaris transferfönster stängt och kan summeras ur ett LFC-perspektiv. Nedan följer mina personliga intryck & tankar om sommarens aktivitet. Det är en fortsättning på liknande sammanfattningar. Det förra transferfönstret – sommaren 2012 – hade exempelvis rubriken ”Lägre spelarbudget ska ge bättre resultat”.

rodgers

* * *

”Sneijder var en unik möjlighet”
Det är inte ofta som de dyker upp på marknaden till reapris. Särskilt inte i januari. 28 år gamla färdiga världsklasspelare som spelar på precis den positionen som ditt lag behöver förstärka. Det måste ha kommit som en dröm för Rodgers när han insåg att Sneijder var tillgänglig till reapris och att konkurrensen om hans signatur inte var överväldigande. Det måste däremot ha kommit som en mardröm när Rodgers åter igen insåg att hans arbetsgivare FSG inte är intresserade av att backa upp inköp av färdiga världsklasspelare som hade givit laget ett lyft både på planen och i omklädningsrummet. Att inte värva Sneijder var ytterligare ett sådant beslut som gör att Liverpool är betydligt närmare sistaplatsen än förstaplatsen i Premier League.

”Rodgers många projekt”
Man kan betrakta unga spelare som långsiktiga projekt. Man kan anta att Rodgers inte bara har en sammantagen plan för laget, utan även för varje truppmedlem. Unga spelare är långsiktiga projekt där Rodgers fungerar som en projektledare vars uppgift är att maximera varje spelares potential.

Det är inget snack om att Rodgers redan hade många projekt i LFC-truppen. Ofärdiga spelare som Kelly, Wisdom, Coates, Robinson, Henderson, Suso och Sterling är fortfarande under utveckling. Nu har Rodgers hämtat in ytterligare två projekt i form av Sturridge och Coutinho. Dessa var som bekant projekt även i Chelsea och Inter, men de båda storklubbarna valde att ge upp när Liverpool kom viftandes med hyggliga pengar. Nu måste man ställa sig frågan om Rodgers inte har tagit sig vatten över huvudet – har han kanske samlat på sig för många projekt för att det ska vara gynnsamt för laget?

* * *

Sammanfattning IN:
Daniel Sturridge, Chelsea
Philippe Coutinho, Inter

Sammanfattning UT:
Nuri Sahin, Borussia Dortmund
Joe Cole, West Ham
Alexander Doni, Botafogo
Danny Wilson, Hearts (lån)
Michael Ngoo, Hearts (lån)
Daniel Pacheco, Huesca (lån)

* * *

Kommentarer IN:

Daniel Sturridge: Den numera 23-årige Sturridge har länge beskrivits som en stor talang, men han har lika länge omgetts av ett rykte om att attityden inte är den bästa, samtidigt som han har bytt klubb ett antal gånger. Redan på ungdomsnivå hann Sturridge representera Aston Villa, Coventry samt Manchester City och Liverpool blir den fjärde klubben som han spelar för i Premier League. Vad vi vet är att Liverpool får en djupledslöpande anfallare, som man har varit i stort behov av sedan Fernando Torres lämnade klubben. Vad vi inte vet är om Brendan Rodgers kommer att bli den manager som lyckas göra Sturridge till en etablerad, jämn klasspelare på PL-nivå. Att Rodgers verkar tro stenhårt på Sturridge bör åtminstone utgöra en bra grund för honom att lyckas.

Philippe Coutinho: Brassen är onekligen en oslipad diamant, med betoning på oslipad. Trots en hel del hype fick han aldrig riktigt chansen och nu – 20 år gammal – är det meningen att han ska slå igenom på allvar. #10

* * *

Kommentarer UT:

Nuri Sahin: Han kom, han sågs, han spelade… på fel position. Liverpools värvning av Sahin visar att klubben fortfarande gör ogenomtänkta värvningar. Han fick egentligen aldrig chansen att spela sig in på sin bästa position. Jag klandrar inte Sahin för hans uteblivna framgångar i den röda tröjan, även om han faktiskt hade en hygglig poängproduktion i den för honom obekväma offensiva mittfältspositionen.

Joe Cole: LFC försökte bli av med Cole redan sommaren 2011, men den enda dealen man lyckades få var en smått pinsam uppgörelse med Lille, som innebar att Liverpool betalade majoriteten av engelsmannens lön under den ett års långa vistelsen i Frankrike. Inför januari hoppades nog klubben på ett liknande scenario, men så kom den fullständiga drömmen… QPR och West Ham började ”battla” om Coles tjänster. Det innebar att man lyckades bli av med honom på permanent basis, vilket naturligtvis var som att vinna på lotto för Liverpool. Och det var ärligt talat bäst för Cole också – nu kanske han kan hitta en annan slags trygghet i sin fotbollstillvaro.

Alexander Doni: Det har varit knäpptyst kring Doni under det senaste halvåret. Efter transferfönstrets stängning började en aningen tragisk historia uppenbara sig, där Donis hjärtproblem har hemlighetshållits av juridiska skäl. Målvakten är inte längre kontrakterad av Liverpool, men man måste såklart önska honom lycka till framöver. Jag antecknar även att ingen har läckt någonting i denna story, vilket i sig är häftigt. Inte minst med tanke på att hundratals personer på internet utger sig för att veta precis allting som händer i klubben…

Danny Wilson: Skottens karriär har stagnerat totalt i Liverpool. Rodgers är ytterligare en i raden av managern som inte verkar tro på 21-åringens kapacitet och en utlåning var oundviklig. Med tanke på att hans kontrakt går ut i sommar, kan man nog säkert säga att vi aldrig får se honom i LFC-tröjan igen.

Michael Ngoo: Den 198 centimeter långa 20-åringen har verkligen en personlig stil på fotbollsplanen. Han förtjänar att spela A-lagsfotboll, men är inte tillräckligt bra för att göra det på PL-nivå. Hearts är lagom nivå för tillfället.

Daniel Pacheco: Man kan undra hur utvecklingskurvan hade sett ut om Rafa Benitez hade varit kvar i Liverpool. Benitez trodde på sin landsman, som dock har stagnerat de senaste åren. Pacheco är 22 år och visade egentligen ingenting när han var utlånad till Rayo Vallecano under fjolårssäsongen. Nu går han ner en nivå till Segunda Division för att visa att han förtjänar ytterligare en chans i La Liga eller någon annan stor liga.

* * *

”Räkna med många nyförvärv i sommar”

Jamie Carragher lägger av. En era är över. Sebastian Coates och Martin Skrtel ligger pyrt till, för att inte tala om Pepe Reina. Ja, ni hör… Även kommande sommar kommer att bli väldigt händelserik ur ett LFC-perspektiv. Troligtvis kommer man att införskaffa ovanligt många spelare till backlinjen och kanske även en ny förstakeeper. Det händer inte varje fönster, om man säger så.

Räkna med många fler blogginlägg framöver…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer väntar på godkännande
 1. Grymt sammanfattat tycker vi gjorde ett bra januari fönster.
  Sturridge in verkar ju vara klockrent bara återse om jämnheten finns där (var själv jävligt kritisk till att köpa han för mer än 8M)
  Coutinho känns mycket spännande och kan bidra med lite flair i laget.
  Hoppas på en riktigt bra resultat i närmsta matcherna så vi får mer kontakt med topp 4 för jag tror vi kan vara mycket nära eller nå dit faktiskt när säsongen är slut.
  Sen tror jag det som ni skriver att det händer mycket med försvaret i sommar och ser fram emot det för ärligt ser backlinjen otroligt ojämn ut Agger gillar jag så mycket men mycket slarv från han sista tiden men han tror jag absolut stannar, Skrtel litar jag aldrig på fast gillar hans attityd och närkampsspel, Reina ser jag tyvärr helst flyttar för hans och vår skull en hjälte som inte presterar bra längre tyvärr.
  Come On

 2. Bra sammanfattning!

  Sommar In – 3 spelare
  Vänsterback
  Mittback
  Målvakt

  Sommar Ut
  Carra – YNWA
  Coates
  Skrtel
  Reina
  Assaidi

  Tror vi ”bara” tar in en mittback utifrån, då Kelly och Wisdom blir två av fyra, men då behöver vi fylla på med en vänsterback också.

  Målvaksbyte ligger nog nära till hands.

  Ev. ”chockar” vi med ett köp av en anfallare för att avlasta Suarez lite mer.

  Nu blev vi av med sex löner och fick in två nya, vilket ger fyra löner mindre att betala och det hänger säkert samman med nya Anfield. Vi får nog räkna med att vi gör oss av med fler spelare än som kommer in även till sommaren och ev. även i Januari 2014.

  • FR: Jag tror att Liverpool kommer att behöva fler än 3 spelare i sommar. Det är dock tidigt att fastslå i och med att en del spelare har resten av säsongen på sig att visa att de håller måttet.

 3. Jättebra blogginlägg pelle!
  Men tycker det inte är nån ide att fortsätta tänka vad som kunnat bli med Sneijder, vi har dom ägare vi har, kunde haft 100 gånger sämre. Sen var väl Sneijder för pengakåt själv så bara glömma han nu!

  Tror på en ny förstemålis, en mittback som går rakt in i 11an och en yngling för en billigare peng. Kan nog också bli en vänsterback

  • Mille: Jag tycker inte att man kan kalla Sneijder för pengakåt. Han begärde en marknadsmässig lön för en spelare av hans kaliber, varför klandra honom för det?

 4. @FR

  Tror du glömde Carroll på UT-listan 😉

  Annars jätte bra sammanfattning Pelle!

  Grym blogg!! YNWA

 5. @Krille4

  Rätt av dig…

  Kanske redan han som borta… och det kanske är där pengarna sitter till en överraskning i sommar… det får vi hoppas på…

 6. @FR

  Håller med dig! För dom pengarna kommer de en överraskning 🙂

 7. @Pelle2x

  Frågan är också hur stor trupp man ska ha och hur lång väg för talangerna att få spela.

  Nedan mitt förslag till trupp nästa säsong och indelad i 4-3-3.

  Pool Trupp 2013-2014

  Målvakt
  Ny
  Jones
  Gulacsi

  Försvar
  GJ
  Agger
  Enrique
  Kelly
  Wisdom
  Ny mittback
  Ny vänsterback

  Mittfält
  Gerrard
  Lucas
  Hendersson
  Allen
  Coutinho
  Shelvey

  Anfall
  Suso
  Suarez
  Sturridge
  Sterling
  Borini
  Downing
  Ny

  Talanger
  Conor Coady
  Jerome Sinclair
  Yesil
  Morgon

  Bör lånas ut
  Flanagan
  Robinson

  Lämnar Pool
  Coates
  Carra
  Skrtel
  Assiadi
  Carroll
  Pacheco
  Spearing
  Wilson

  Vi kan inte ha en större trupp utan då får vi göra oss av med fler spelare och det är kanske det vi måste göra för att höja kvalitén.

  Ev. har jag missat någon spelare och då får ni gärna skriva det.

  Kommer i alla fall bli en intressant vår nu och sedan får vi se när FSG och BR ska bygga vidare på laget.

 8. Fr bra sammanfattning, du missa Reina på utsidan. Sen kan det nog behövas en backup till Lucas

 9. @Mille

  Rätt med Reina – miss av mig.

  Back up till Lucas? Ja, det kan jag tycka tycka också, men då får nog Shelvey säljas eller lånas ut. Får jag välja så ser jag gärna en fysisk stark def. mittfältare där typ Diamé i West Ham. Nu inte sagt att det jag vill ha han utan mer spelartypen.

  @Nicklash

  Ibe är en talang, ja… – missade jag.

 10. Det är alldeles för tidigt för att börja spekulera hur Liverpools trupp kommer att se ut 2013/2014. Väldigt lång tid dit och jag tror inte att du kommer ha många rätt. För att nämna en sak så har du alldeles för få försvarare i truppen.

 11. @JesperEss

  Spekulera får man väl göra och det tror jag redan BR och ledarteamet gör redan med Ayre och FSG.

  Få försvarare – mina tankar
  GJ – hö back
  Agger – mittback
  Wisdom – hö back + mittback
  Kelly – hö back + mittback
  Enrique – vä back
  Ny mittback
  Ny vä back

  Tror det räcker och blir bra, då man inte ska ändra för mycket i försvaret för det skapar oro.

  Sedan kan vi inte ta in för många spelare i truppen, då blir det andra problem och givetvis dyrare rent ekonomiskt.

  Runt 23-25 i truppen + talangerna, mer än så blir det inte tror jag.

  Det finns säkert fler frågetecken i truppen, men det är nog så att vi måste göra oss av med spelare för att få in nya spelare. Ta fönstret i januari som ex. med två nya och ut med sex. Tydliga signaler att truppen är för stor och dyr.

 12. FR, No offense men jag är lite allergisk mot inlägg av det här slaget. Går ofta under namnet ”FM-inlägg”.

  Klart att Rodgers och Ayre mfl redan har börjat skissa på truppen nästa säsong. Men vi supportrar vet i nuläget alldeles för lite för att kunna bilda oss en bra uppfattning om läget.

  Såhär ser jag på backsituationen:
  Skrtel, Coates, Carragher. Du har hittat en ersättare till dom, och det är ett ej namngivet nyförvärv. Tre tongivande spelare dessutom.

  Kelly har varit skadad i princip hela säsongen. Agger kan inte spela för många matcher pga skaderisk och Enrique är även han gjord av glas.
  Om alla är hela kan jag köpa ditt resonemang, men då får ingen i backlinjen skada sig på hela säsongen i så fall. Och det är ju tyvärr för bra för att vara sant.

  Årets trupp: Skrtel, Wisdom, Coates, Agger, Enrique, Johnson, Robinson, Carra, Kelly, Flanagan = 10 spelare

  Din bantade variant: Wisdom, Agger, Enrique, Johnson, Kelly + ny VB & MB = 7 spelare.

  Alldeles för få spelare.

 13. @JesperEss

  Köper din åsikt…

  Givetvis räknar jag med att Pool köper in stabila spelare och som är mindre skadebenägna än Agger/Enrique…

  Om Kelly varit hel, så hade inte Coates varit ens på bänken i PL i år. Då är det bättre att han lämnar, för det finns kanske någon bra talang som kan fylla ut.

  YNWA

 14. FR, Ja, vi får se hur det blir.

  Tack för att du har en åsikt och skriver här hursomhelst. Man kan ju inte vara överens om allting 🙂 YNWA

 15. JesperEss

  Ja, det får vi onekligen göra…

  Läste nyss att Yesil ryktas vara skadad och det allvarligt… ev borta i upp till nio månader… Tråkigt i så fall…