. . .

Nu är januaris transferfönster stängt och kan summeras ur ett LFC-perspektiv. Nedan följer mina personliga intryck & tankar om sommarens aktivitet. Det är en fortsättning på liknande sammanfattningar. Det förra transferfönstret – sommaren 2012 – hade exempelvis rubriken ”Lägre spelarbudget ska ge bättre resultat”.

rodgers

* * *

”Sneijder var en unik möjlighet”
Det är inte ofta som de dyker upp på marknaden till reapris. Särskilt inte i januari. 28 år gamla färdiga världsklasspelare som spelar på precis den positionen som ditt lag behöver förstärka. Det måste ha kommit som en dröm för Rodgers när han insåg att Sneijder var tillgänglig till reapris och att konkurrensen om hans signatur inte var överväldigande. Det måste däremot ha kommit som en mardröm när Rodgers åter igen insåg att hans arbetsgivare FSG inte är intresserade av att backa upp inköp av färdiga världsklasspelare som hade givit laget ett lyft både på planen och i omklädningsrummet. Att inte värva Sneijder var ytterligare ett sådant beslut som gör att Liverpool är betydligt närmare sistaplatsen än förstaplatsen i Premier League.

”Rodgers många projekt”
Man kan betrakta unga spelare som långsiktiga projekt. Man kan anta att Rodgers inte bara har en sammantagen plan för laget, utan även för varje truppmedlem. Unga spelare är långsiktiga projekt där Rodgers fungerar som en projektledare vars uppgift är att maximera varje spelares potential.

Det är inget snack om att Rodgers redan hade många projekt i LFC-truppen. Ofärdiga spelare som Kelly, Wisdom, Coates, Robinson, Henderson, Suso och Sterling är fortfarande under utveckling. Nu har Rodgers hämtat in ytterligare två projekt i form av Sturridge och Coutinho. Dessa var som bekant projekt även i Chelsea och Inter, men de båda storklubbarna valde att ge upp när Liverpool kom viftandes med hyggliga pengar. Nu måste man ställa sig frågan om Rodgers inte har tagit sig vatten över huvudet – har han kanske samlat på sig för många projekt för att det ska vara gynnsamt för laget?

* * *

Sammanfattning IN:
Daniel Sturridge, Chelsea
Philippe Coutinho, Inter

Sammanfattning UT:
Nuri Sahin, Borussia Dortmund
Joe Cole, West Ham
Alexander Doni, Botafogo
Danny Wilson, Hearts (lån)
Michael Ngoo, Hearts (lån)
Daniel Pacheco, Huesca (lån)

* * *

Kommentarer IN:

Daniel Sturridge: Den numera 23-årige Sturridge har länge beskrivits som en stor talang, men han har lika länge omgetts av ett rykte om att attityden inte är den bästa, samtidigt som han har bytt klubb ett antal gånger. Redan på ungdomsnivå hann Sturridge representera Aston Villa, Coventry samt Manchester City och Liverpool blir den fjärde klubben som han spelar för i Premier League. Vad vi vet är att Liverpool får en djupledslöpande anfallare, som man har varit i stort behov av sedan Fernando Torres lämnade klubben. Vad vi inte vet är om Brendan Rodgers kommer att bli den manager som lyckas göra Sturridge till en etablerad, jämn klasspelare på PL-nivå. Att Rodgers verkar tro stenhårt på Sturridge bör åtminstone utgöra en bra grund för honom att lyckas.

Philippe Coutinho: Brassen är onekligen en oslipad diamant, med betoning på oslipad. Trots en hel del hype fick han aldrig riktigt chansen och nu – 20 år gammal – är det meningen att han ska slå igenom på allvar. #10

* * *

Kommentarer UT:

Nuri Sahin: Han kom, han sågs, han spelade… på fel position. Liverpools värvning av Sahin visar att klubben fortfarande gör ogenomtänkta värvningar. Han fick egentligen aldrig chansen att spela sig in på sin bästa position. Jag klandrar inte Sahin för hans uteblivna framgångar i den röda tröjan, även om han faktiskt hade en hygglig poängproduktion i den för honom obekväma offensiva mittfältspositionen.

Joe Cole: LFC försökte bli av med Cole redan sommaren 2011, men den enda dealen man lyckades få var en smått pinsam uppgörelse med Lille, som innebar att Liverpool betalade majoriteten av engelsmannens lön under den ett års långa vistelsen i Frankrike. Inför januari hoppades nog klubben på ett liknande scenario, men så kom den fullständiga drömmen… QPR och West Ham började ”battla” om Coles tjänster. Det innebar att man lyckades bli av med honom på permanent basis, vilket naturligtvis var som att vinna på lotto för Liverpool. Och det var ärligt talat bäst för Cole också – nu kanske han kan hitta en annan slags trygghet i sin fotbollstillvaro.

Alexander Doni: Det har varit knäpptyst kring Doni under det senaste halvåret. Efter transferfönstrets stängning började en aningen tragisk historia uppenbara sig, där Donis hjärtproblem har hemlighetshållits av juridiska skäl. Målvakten är inte längre kontrakterad av Liverpool, men man måste såklart önska honom lycka till framöver. Jag antecknar även att ingen har läckt någonting i denna story, vilket i sig är häftigt. Inte minst med tanke på att hundratals personer på internet utger sig för att veta precis allting som händer i klubben…

Danny Wilson: Skottens karriär har stagnerat totalt i Liverpool. Rodgers är ytterligare en i raden av managern som inte verkar tro på 21-åringens kapacitet och en utlåning var oundviklig. Med tanke på att hans kontrakt går ut i sommar, kan man nog säkert säga att vi aldrig får se honom i LFC-tröjan igen.

Michael Ngoo: Den 198 centimeter långa 20-åringen har verkligen en personlig stil på fotbollsplanen. Han förtjänar att spela A-lagsfotboll, men är inte tillräckligt bra för att göra det på PL-nivå. Hearts är lagom nivå för tillfället.

Daniel Pacheco: Man kan undra hur utvecklingskurvan hade sett ut om Rafa Benitez hade varit kvar i Liverpool. Benitez trodde på sin landsman, som dock har stagnerat de senaste åren. Pacheco är 22 år och visade egentligen ingenting när han var utlånad till Rayo Vallecano under fjolårssäsongen. Nu går han ner en nivå till Segunda Division för att visa att han förtjänar ytterligare en chans i La Liga eller någon annan stor liga.

* * *

”Räkna med många nyförvärv i sommar”

Jamie Carragher lägger av. En era är över. Sebastian Coates och Martin Skrtel ligger pyrt till, för att inte tala om Pepe Reina. Ja, ni hör… Även kommande sommar kommer att bli väldigt händelserik ur ett LFC-perspektiv. Troligtvis kommer man att införskaffa ovanligt många spelare till backlinjen och kanske även en ny förstakeeper. Det händer inte varje fönster, om man säger så.

Räkna med många fler blogginlägg framöver…