[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Chelseas dagar som en av världens mest spenderande klubbar är räknade. Detta menar José Mourinho, som uppger Financial Fair Play som orsaken till att klubben inte kan spendera lika mycket pengar som föregående år. Många minns säkert när Chelsea slog brittiska transferrekord i och med värvningarna av Andriy Shevschenko och Fernando Torres.

Nu är maktbalansen rubbad. Istället för Chelsea är det Manchester United som gör de dyraste värvningarna. Eurosport ställde nyligen ett antal frågor till Mourinho. En fråga som Mourinho fick var om Chelsea skulle kunna slå transferrekordet som United innehar sedan värvningen av Angel di Maria. Mourinho svarade: “Chelsea not, for sure, because Chelsea is working in relation to the Financial Fair Play. We are making money to be able to spend money. In every transfer window Chelsea is losing players, is selling players.”

Mourinho fortsatte med att påpeka att Chelsea mycket riktigt har sålt spelare i de senaste fönstren: “In the winter one we sold Mata; in the summer one we sold David Luiz and Lukaku. So Chelsea in this moment is not a spender – Chelsea in this moment is making more money in transfers than the money we spend.”

Många har redan hyllat Chelseas sommarfönster. Londonklubben plockade in pjäser som Diego Costa och Cesc Fabregas, som bägge har inlett starkt i den blåa tröjan. De är två etablerade spelare på den allra högsta nivån, men man ska inte glömma att Chelsea sålde spelare för mer än de köpte i sommar. Detta är verkligen en ovanlighet om man betraktar deras transferaktivitet sedan Roman Abramovich köpte klubben.

Beträffande Financial Fair Play, verkar inte Mourinho vara en överdrivet stor supporter. Mourinho förklarade till Eurosport: “When UEFA decided for Financial Fair Play they were trying to do this to make every team (have) equal possibilities. But the reality is that the big teams, the big clubs, the clubs with more years at the top with more fan base around the world, with more income, are the players that keep being the big spenders. So Real Madrid, Barcelona, Bayern, Manchester (United) – all these huge teams, I think they have an advantage.

Mourinho medger alltså att de största klubbarna med flest fans är de som gynnas mest av FFP, eftersom de även har störst inkomster. Portugisen var dock noggrann med att tillägga att han på intet sätt är missnöjd med Chelseas situation: “But at Chelsea we are so happy with the way we are doing things, with this great balance between the income and the money we can spend. We are so happy with that profile of club we are, we don’t want to change.”

* * *

En spelare som efter många turer hamnade i Chelsea var Loic Remy. Fransmannen kommenterade nyligen den uteblivna flytten till Liverpool: ”I did not understand myself. A problem during the medical examination? I do not know. They put it, that must be it,” sa Remy enligt The Daily Star.

* * *

Giuseppe Rossi har haft enorma knäproblem under de senaste åren. Nu har Fiorentina offentliggjort att anfallaren nyligen blev tvungen att genomgå ytterligare en knäoperation. Han kommer att missa upp till fem månaders spel.

* * *

Transferfönstret är stängt, men free agents kan fortfarande skriva på för nya klubbar. Ternana offentliggjorde nyligen att de har signat Valeri Bojinov, 28. Mannen som en gång kallades för Bulgariens Wayne Rooney kommer alltså att spela i Serie B den här säsongen.

9 kommentarer
 1. Chelsea har gjort det smart, ytterst moraliskt tveksamt, men smart. De har investerat i en massa unga, en hel trupp på lån, som kommer i nästan hundra procent av fallen att stiga i pris. Jag tror detta är genomtänkt och man tar denna fotbollsindustri till nya moraliska tveksamheter.

  • Redforever: Frågan är väl hur mycket Chelsea verkligen tjänar på alla spelare som de köper och därefter lånar ut. Dels får de säkerligen betala en del av lönerna, dels är det ju långt ifrån alla som säljs med vinst. De får däremot möjligheten att kunna bestämma många spelares framtider. De kan se till att en spelare som Lukaku inte hamnar i Liverpool etc (med all respekt för Everton…).

 2. Det stämmer ju dock inte att Chelsea sålt mer än köpt för under sommaren. Ligger runt 100-150 miljoner back detta transferfönster. Och tittar vi tidigare år är det miljardbelopp i Net Spend. Det är väl inte så svårt att sälja spelare för en ny manager då. Nu har han snart avslutat sin rensning i truppen, och det ska bli intressant att se vilka som kan generera stora summor kommande fönster… En sådan som Salah eller Schürrle som kanske får flytta på sig men kommer inte innebära stora pengar likt Luiz. Och måste dessutom ersättas direkt (Mou själv köpte ju in de två).

  Däremot tycker jag de investerar ganska tungt i ”färdiga spelare” utan något re-sale value. Ser inte att Costa, Fabregas, Matic, Felipe Luis eller Remy kommer höja sitt värde, just p.g.a. sin ålder. Möjligen att Costa kan säljas för mer nästa sommar, men då måste en ersättare in.

  Intressant. Men Mou kopplar givetvis tillfället att spela underdog.

  • JSPSVS: Chelsea värvar inte spelare som Fabregas, Costa, Luis etc för att de ska höja sina marknadsvärden och eventuellt säljas vidare. De har olika kategorier av värvningar. De nämnda spelarna tillhör kategorin färdiga spelare som ska göra laget bättre ur ett kortsiktigt perspektiv. Det är ändå ekonomiskt försvarbart om spelarna bidrar till framgångar som i sin tur genererar intäkter, tänker på både PL och CL.

 3. Chelsea kommer sakta falla tillbaka som topp-6 lag. Det är oundvikligt med en sådan fan base i och med FFP. Sen när Roman försvinner så kommer även Chelsea dala ännu mer. De har ingen långsiktig plan så som Liverpool eller Man U. Även Man C har en bättre framtidsplan.

  • Fast kan man verkligen anta att FFP är någonting som kommer att finnas kvar långsiktigt?

 4. Detta kommer förhoppningsvis betyda att Chelsea kan sluta att köpa spelare de verkligen inte behöver bara för att deras rivaler inte ska förstärka sina lag. Det är uppfattningen jag kan få ibland, de köpte Willian för att förhindra honom att gå till Tottenham, de köpte Salah för att förhindra honom att gå till oss, de köpte Moses för att förhindra honom att förstärka någon av rivalerna, de köpte Atsu för att förhindra honom att gå till rival m.fl. Visst, Willian får spela en del, men för de tre andra kommer det med stor säkerhet aldrig bli några storspelare om de inte får någon speltid.

  Sedan hoppas jag att det blir stopp för att köpa upp en massa spelare, för att låna ut och se ifall de blir något av dem. Om inte så säljs spelarna, blir det en lyckad sejour på lån så tar de tillbaka dom eller säljer dom för en stor peng.

Kommentarer är stängda.