. . .

Inför detta januarifönstret kör vi (Pelle och Jesper) ett specialinlägg där vanligt förekommande transferrelaterade frågor besvaras.

Det är fyra frågor som berör transferbudget, vilka positioner som är i behov av förstärkning, vilka nyförvärv vi hoppas på samt vilka som bör skeppas iväg.

* * *

1) Vad kan man förvänta sig för transferbudget?

Pelle: Min tolkning av FSG är att de alltid har varit villiga att spendera stora pengar på unga spelare med återförsäljningsvärde. Om den tolkningen stämmer kan Liverpool spendera stora pengar i januari förutsatt att Rodgers har några unga spelare ”lined up” och inte försöker sig på någon ”Dempsey-värvning” igen. Samtidigt har Rodgers sagt öppet att han har haft samtal med FSG – och övertalat de om att det även behövs färdiga spelare. Hur som helst förväntar jag mig att Liverpool spenderar £20-30 miljoner i januari, då med antagandet att man lyckas skeppa iväg några högavlönade reserver.

Jesper: Januari-fönstret är alltid ett väldigt klurigt fönster. Man vet aldrig på förhand vilka spelare som kan vara tillgängliga eller om de spelarna håller någon högre klass. Efter sommarens debacle så har FSG även satt sig i en väldigt dålig förhandlingsposition. Alla klubbar vet att Liverpool vill köpa spelare i januari, och det höjer automatiskt priset. Om jag ska försöka sätta någon prislapp på budgeten så kanske den landar någonstans mellan £15-20 miljoner. Men som jag tidigare sagt så beror det helt och hållet på vilka spelare som finns tillgängliga. Finns till exempel en Leandro Damião för £24 miljoner och han vill gå till Liverpool, då tror jag inte FSG tvekar.

* * *

2) Vilka positioner är i behov av förstärkning?

Pelle: Jag anser inte att LFC är i behov av ett helt nytt lag. Snarare någon enstaka spelare i varje lagdel. Gärna unga spelare som tillför på såväl kort som lång sikt. En ny vänsterback vore välkommet, likaså en dynamisk tvåvägsmittfältare som tillför offensiva kvalitéer. Den så uppmärksammade anfallsbristen måste också åtgärdas genom att införskaffa ett alternativ till den centrala anfallspositionen. Det vore naturligtvis praktiskt om anfallaren kan spela på kanten vid behov.

Jesper: Eftersom Glen Johnson är vår bästa högerytter, höger- samt vänsterback så är prio ett att skaffa en ny vänsterback och en ny högerytter. Men det viktigaste är att skaffa spelare som kan gå in och spela på flera olika positioner. Egentligen så behövs det fem nya spelare. En tvåvägsmittfältare som kan göra mål, en kreativ ytter, en grym rörlig anfallare i boxen och en mittback som kan konkurrera med Agger/Skrtel. Men då man sällan hittar fem spelare i januari (som håller hög klass) så ska vi nog vara nöjda om det blir två-tre nya. Och den såkallade yttern får gärna kunna spela som anfallare också.

* * *

3) Vilka nyförvärv hoppas du på?

Pelle: Jag hoppas att klubben för en gångs skull visar varför man avlönar scouter och gör smarta värvningar istället för att antingen bara värva från PL eller spelare som managern har haft i tidigare klubbar. Southamptons 17-årige vänsterback Luke Shaw vore en förnuftig värvning, då han redan är en duglig PL-spelare och har potential att utvecklas till en spelare av mycket hög kaliber. Vidare vore Dinamo Zagrebs Mateo Kovacic, 18, ett vasst nyförvärv till mittfältet. Hypen kring Kovacic har lagt sig en aning och prislappen kanske inte skulle behöva skena iväg så mycket som många trodde för ett halvår sedan. Kovacic skulle även kunna göra bra ifrån sig på någon av de offensiva kantpositionerna. I anfallsväg vore Seydou Doumbia, Leandro Damiao eller Benficas unga spanjor Rodrigo ypperliga alternativ, men de skulle knappast vara enkla att köpa loss från sina nuvarande klubbar. Ett desto billigare men likväl också gediget alternativ vore Pierre-Emerick Aubameyang, som har briljerat för St Etienne under de senaste säsongerna.

Jesper: I en optimal värld (där jag varit sportchef) hade man värvat Luis Muriel, Pablo Armero och Christian Eriksen i januari. Men just nu är vi en bit ifrån att kunna locka till oss den typen av spelare, och kanske även en bit ifrån en budget där vi kan locka alla tre i ett januari-fönster. Därför hoppas jag att det nya scouting-teamet (sen i somras) har scannat marknaden ordentligt och att man tittar åt fynd som exempelvis Leo Baptistão, Serge Aurier & Beñat. I övrigt så tycker jag även att floppar som Juan Manuel Iturbe och Eduardo Vargas kan vara värda att chansa på. När dessa två spelade i Sydamerika så höll de en väldigt hög nivå, och får de bara en tränare som tror på dem och ger dem chansen så kan de definitivt utvecklas till världsspelare.

4) Vilka bör skeppas iväg?

Pelle: Den här frågan handlar som vanligt om kostnadseffektivitet. Donis roll i truppen rättfärdigar inte hans lön, detsamma kan sägas om Joe Cole och Stewart Downing. Klubben skulle nog väldigt gärna slippa den trions löner, men dessvärre skulle endast Downing inbringa en betydande övergångssumma. Utöver dessa tre bör man nog skeppa Danny Wilson och Dani Pacheco, då ingenting talar för att de kommer att bli tillräckligt bra för att spela regelbundet i A-laget.

Jesper: Egentligen så bör ingen spelare lämna. Truppen är ju i nuläget extremt tunn, så det sista Liverpool behöver är att holka ur truppen ännu mer. Men om man mot förmodan får in bra bud på Doni, Cole, Wilson, Pacheco eller Downing, då är det inget snack om att de ska skickas ut med huvudet före.

* * *

PS; Skriv vad ni tycker om det här nya avsnittet i kommentarsfältet och klicka gilla om ni vill se fler sådana här inlägg i framtiden!
DS.

* * *

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer väntar på godkännande
 1. Grymt bra inlägg. Mer sådant här skulle uppskattas!

  Gillar att ni båda är inne på att en ny vänsterback behövs då jag tycker att det är en självklarhet att en måste in men att det varit väldigt tyst om det. Om en vänsterback kommer in så får vi ju automatiskt ett nytt alternativ till vänsterkanten i form av Enrique.
  Luke Shaw hade varit en dröm värvning.

  Angående de som behöver skeppas iväg så är jag lite mitt emellan era åsikter visst många hög avlönade bör skeppas iväg i form av Doni och Cole dock så är det som Jesper säger att Liverpools trupp är väldigt tunn och i mitt tycke så ska endast Downing säljas om ersättare redan införskaffats (i mitt tycke så är en ny vänsterback ersättare till Downing) eller om rätt pengar för honom kommer in.
  Sen tycker jag som Pelle, Wilson och Pacheco bör säljas. Pacheco kan ju faktiskt inbringa lite pengar då rätt många spanska lag borde vara sugna på att köpa honom.

  Återigen, grymt jobbat med bloggen!
  Keep up the good work!

  • Kefas: Problemet är att de (små) spanska klubbar som eventuellt skulle vilja köpa loss Pacheco inte har några pengar.

 2. Bra skrivet båda två, en fråga bara.

  Pelle: Hur motiverat vore det egentligen att köpa in Luke Shaw när Jack Robinson ändå måste anses som en av de största talangerna som Liverpool har.

  • Baksam: Håller med om att Robinson är en mycket bra talang, men både Enrique och Shaw vore även alternativ högre upp i banan. Sen, i framtiden skulle Liverpool kunna ha två av ligans bästa vänsterbackar (Robinson och Shaw) som konkurrerar med varandra.

 3. Intressant läsning.
  Håller med om att Shaw är en extrem talang men tror inte vi har någon plats för honom just nu.
  Om man köper honom borde en utlåning vara aktuell.
  Jag tycker inte att vi är i så stort behov av en vänsterback egentligen.
  Tycker Johnson har gjort det väldigt bra där och även om han är högerback i grunden så gör det inget om han förpassas över till vänsterkanten permanent.
  Och på högerbacken har vi Wisdom som gjort det förvånansvärt bra och dessutom Kelly som jag hoppas kommer tillbaka i samma form som han hade innan han blev skadad.
  Plus att vi har både Flanagan och Robinson.
  Ser helst att vi får in en bollvinnande mittfältare som kan avlasta Lucas.
  Kanske kan vi låna in Javi Garcia från City. Han ryktas vara på väg bort, speciellt om De Rossi kommer till City.
  Och i anfallet skulle jag väldigt gärna se Rodrigo från Benfica. Tror han kan bli en världsspelare i framtiden. Han är främst central anfallare men kan även spela på vänsterkanten, något som jag tror BR prioriterar. (alltså spelare som kan spela på flera positioner)

 4. Mycket underhållande läsning. Håller med att Liverpool skall använda sig av scouting teamet och hitta nästa Modric eller varför inte den nästa Messi/cr7. Vore ju så mycket trevligare faktiskt.

 5. Ja, bra inlägg!

  Jag har dock svårt att begripa varför man vill spela Enrique så högt upp i banan. För mig är han en ren försvarsspelare, begränsad offensivt och lättläst i och med att han är den mest enfotade i laget, ja kanske i hela PL? Och som VB tycker jag han gör det ok, känns inte som nån panik med den positionen just nu.

  Jag hade ju gärna sett Walcott som den andra pusselbiten till Sturridge detta fönster, men det verkar väl mer och mer avlägset. Hade dock varit grymt med två så speediga yttrar som Sterling/Walcott.

 6. Bra skrivet är inne på sidan flera gånger varje dag för att titta efter uppdateringar och vad folk har för kommentarer. Håller med många här ska man köpa ungt och kanske vilja få in spelare med återförsäljningsvärde måste det scoutas med kvalité. Sen kostar talang det får man inte glömma heller.

 7. Jablonic:

  Enrique skapade typ 5 clear cut chances igår och assisterade Suarez. Om jag minns rätt är han väl bland, om inte den med flest assists i LFC.

  Han har ju varit rent bedrövlig försvarsmässigt sedan hans första höst hos oss. Först nu när han spelat offensivt som han börjar glänsa lite igen.

 8. RobinD

  Han har tre assist, Gerrard leder på sju före Sterling på fem och sen har vi Johnson, Enrique och Suarez på tre. Men visst, han har gjort det överraskande bra för att vara så begränsad som han är, men långsiktigt ser jag honom inte som någon offensiv kraft. Tycker mer att han är en defensiv svårpasserad brunkare. Men för att fungera som ytter tycker jag man ska vara så pass tvåfotad att försvararna inte vet vilken sida man kommer att försöka gå förbi på. Dock har han varit en helt ok nödlösning!

 9. Mycket intressant & rolig läsning!!

  En riktig vänster ytter är i mina ögon 10ggr viktigare än ny vb.. Enriqe är ingen lösning på sikt, han är ytterst begränsad offensiv’ håller dock med om att han gjort de bra de i enstaka matcher öar.

 10. Längesen jag var inne här!
  I stort håller jag med i allt, en tanke om Luke Shaw. Jag har inte sett nån Southampton match? Vad har han som inte Jack Robinson har? Tycker att Robinson är en riktigt bra talang och jag förstår inte varför han inte blir utlånad? Skulle få speltid i många andra lag. Tillsammans med Wisdom ser jag dom som största talangerna på back sidan.. Är han inte tillräckligt bra än?

 11. Enrique lyfter Suarez med sina löpningar och ibland luriga instick. Tycker att Suarez blivit bättre sedan Enrique kom tillbaks.

 12. Fördelen med att ha Enrique högre upp i banan är att man utnyttjar hans fina passningar/instick mer. Sen är det djävulskt kul att se hur han mega brunkar sig fram även högre upp i banan, bara plöjer ner motståndare!

 13. Tack för alla fina ord och feedback! Jag tolkar de för närvarande 57 likes:en som att ni vill ha mer 🙂 Får se när nästa avsnitt dyker upp.

  Kingpin, Visst så finns det många spelare som kan gå in både till höger och till vänster. Men om någon går sönder och Downing tvingas spela vänsterback, så tyder inte det på någon bredd direkt. Jag är personligen inget större fan av Flanagan och Robinson behöver nog lånas ut i januari för att fortsätta utvecklas. Hellre en klasspelare som kan gå in och göra ett bra jobb, än en som kan göra ett ”okej” jobb.

  Mille, Vi har saknat dig! 😉

 14. Jag håller med både Pellex2 & jesperess.

  – Downing , Cole , pacheco , Wilson , Hendo
  + sturridge ( redan klar ) , dzagoev ( tror han stavas så ) & en vänster back.

  Sen kan man ju tycka att man ska köpa nåt lammkött till bänk , Ademilson kanske lr Adryan 2 brassar som kommer bli stora & kan fås nu relativt billigt 🙂

  God jul boys !!!

  Fick nyss nya Liverpool hemma tröjan med Gerrard på ryggen av morfar 🙂 🙂 🙂

  YNWA

 15. Tycker också som Pelle att scouterna behöver ge skäl för sin lön. Tycker att det är synd att t ex Ryo Miyachi håvades in av Arsenal. Han känns som Sterling i spelstilen, men kanske lite mindre valpighet, och hade nog passat bra i spelsystemet!

 16. Btw, bara jag som hade önskat ha kvar Kuyt en säsong till? 😀

 17. Då hade du det roligare än mig Carra23.
  Jag har hemma och borta tröjan men hade beställt tredje tröjan med JFT 96 på ryggen. När jag fick hem den stod det JET. Var bara att skicka tillbaka den och vänta på en ny…

 18. Kingpin :
  Fett synd 🙁
  Vi får hoppas du får tröjan snabbt & att dom skriver rätt 🙂
  Sen kan man undra vilken idiot som tryckte jet96 hahaha xD
  Om man jobbar för Liverpool borde man fatta att det ska vara JFT 96 🙂