. . .

Inför detta januarifönstret kör vi (Pelle och Jesper) ett specialinlägg där vanligt förekommande transferrelaterade frågor besvaras.

Det är fyra frågor som berör transferbudget, vilka positioner som är i behov av förstärkning, vilka nyförvärv vi hoppas på samt vilka som bör skeppas iväg.

* * *

1) Vad kan man förvänta sig för transferbudget?

Pelle: Min tolkning av FSG är att de alltid har varit villiga att spendera stora pengar på unga spelare med återförsäljningsvärde. Om den tolkningen stämmer kan Liverpool spendera stora pengar i januari förutsatt att Rodgers har några unga spelare ”lined up” och inte försöker sig på någon ”Dempsey-värvning” igen. Samtidigt har Rodgers sagt öppet att han har haft samtal med FSG – och övertalat de om att det även behövs färdiga spelare. Hur som helst förväntar jag mig att Liverpool spenderar £20-30 miljoner i januari, då med antagandet att man lyckas skeppa iväg några högavlönade reserver.

Jesper: Januari-fönstret är alltid ett väldigt klurigt fönster. Man vet aldrig på förhand vilka spelare som kan vara tillgängliga eller om de spelarna håller någon högre klass. Efter sommarens debacle så har FSG även satt sig i en väldigt dålig förhandlingsposition. Alla klubbar vet att Liverpool vill köpa spelare i januari, och det höjer automatiskt priset. Om jag ska försöka sätta någon prislapp på budgeten så kanske den landar någonstans mellan £15-20 miljoner. Men som jag tidigare sagt så beror det helt och hållet på vilka spelare som finns tillgängliga. Finns till exempel en Leandro Damião för £24 miljoner och han vill gå till Liverpool, då tror jag inte FSG tvekar.

* * *

2) Vilka positioner är i behov av förstärkning?

Pelle: Jag anser inte att LFC är i behov av ett helt nytt lag. Snarare någon enstaka spelare i varje lagdel. Gärna unga spelare som tillför på såväl kort som lång sikt. En ny vänsterback vore välkommet, likaså en dynamisk tvåvägsmittfältare som tillför offensiva kvalitéer. Den så uppmärksammade anfallsbristen måste också åtgärdas genom att införskaffa ett alternativ till den centrala anfallspositionen. Det vore naturligtvis praktiskt om anfallaren kan spela på kanten vid behov.

Jesper: Eftersom Glen Johnson är vår bästa högerytter, höger- samt vänsterback så är prio ett att skaffa en ny vänsterback och en ny högerytter. Men det viktigaste är att skaffa spelare som kan gå in och spela på flera olika positioner. Egentligen så behövs det fem nya spelare. En tvåvägsmittfältare som kan göra mål, en kreativ ytter, en grym rörlig anfallare i boxen och en mittback som kan konkurrera med Agger/Skrtel. Men då man sällan hittar fem spelare i januari (som håller hög klass) så ska vi nog vara nöjda om det blir två-tre nya. Och den såkallade yttern får gärna kunna spela som anfallare också.

* * *

3) Vilka nyförvärv hoppas du på?

Pelle: Jag hoppas att klubben för en gångs skull visar varför man avlönar scouter och gör smarta värvningar istället för att antingen bara värva från PL eller spelare som managern har haft i tidigare klubbar. Southamptons 17-årige vänsterback Luke Shaw vore en förnuftig värvning, då han redan är en duglig PL-spelare och har potential att utvecklas till en spelare av mycket hög kaliber. Vidare vore Dinamo Zagrebs Mateo Kovacic, 18, ett vasst nyförvärv till mittfältet. Hypen kring Kovacic har lagt sig en aning och prislappen kanske inte skulle behöva skena iväg så mycket som många trodde för ett halvår sedan. Kovacic skulle även kunna göra bra ifrån sig på någon av de offensiva kantpositionerna. I anfallsväg vore Seydou Doumbia, Leandro Damiao eller Benficas unga spanjor Rodrigo ypperliga alternativ, men de skulle knappast vara enkla att köpa loss från sina nuvarande klubbar. Ett desto billigare men likväl också gediget alternativ vore Pierre-Emerick Aubameyang, som har briljerat för St Etienne under de senaste säsongerna.

Jesper: I en optimal värld (där jag varit sportchef) hade man värvat Luis Muriel, Pablo Armero och Christian Eriksen i januari. Men just nu är vi en bit ifrån att kunna locka till oss den typen av spelare, och kanske även en bit ifrån en budget där vi kan locka alla tre i ett januari-fönster. Därför hoppas jag att det nya scouting-teamet (sen i somras) har scannat marknaden ordentligt och att man tittar åt fynd som exempelvis Leo Baptistão, Serge Aurier & Beñat. I övrigt så tycker jag även att floppar som Juan Manuel Iturbe och Eduardo Vargas kan vara värda att chansa på. När dessa två spelade i Sydamerika så höll de en väldigt hög nivå, och får de bara en tränare som tror på dem och ger dem chansen så kan de definitivt utvecklas till världsspelare.

4) Vilka bör skeppas iväg?

Pelle: Den här frågan handlar som vanligt om kostnadseffektivitet. Donis roll i truppen rättfärdigar inte hans lön, detsamma kan sägas om Joe Cole och Stewart Downing. Klubben skulle nog väldigt gärna slippa den trions löner, men dessvärre skulle endast Downing inbringa en betydande övergångssumma. Utöver dessa tre bör man nog skeppa Danny Wilson och Dani Pacheco, då ingenting talar för att de kommer att bli tillräckligt bra för att spela regelbundet i A-laget.

Jesper: Egentligen så bör ingen spelare lämna. Truppen är ju i nuläget extremt tunn, så det sista Liverpool behöver är att holka ur truppen ännu mer. Men om man mot förmodan får in bra bud på Doni, Cole, Wilson, Pacheco eller Downing, då är det inget snack om att de ska skickas ut med huvudet före.

* * *

PS; Skriv vad ni tycker om det här nya avsnittet i kommentarsfältet och klicka gilla om ni vill se fler sådana här inlägg i framtiden!
DS.

* * *