_______________

Inför matchen:

Så var det åter igen dags för en cupfinal på Wembley. Liverpool har redan spelat flertalet matcher på arenan under den här säsongen – vi minns framförallt Carling Cup-finalen mot Cardiff, som ju slutade i en härlig seger för Liverpool.

I dagens FA-cupfinal är omständigheterna och förutsättningarna helt annorlunda. Till skillnad från i CC-finalen bär Liverpool inte favoritskapet – trots att man har ett fantastiskt fint facit mot Chelsea den här säsongen. Ja, det har faktiskt känts lättare att vinna matcher på Stamford Bridge än på Anfield den här säsongen; helt galet, men sant. Känslan är onekligen att Liverpool har lätt för Chelsea och att man absolut inte har någon överdriven respekt för de blåtröjade från London.

En som har spelat för båda klubbarna är Joe Cole.  Han har bidragit med några rader i The Daily Mail inför matchen. Klicka HÄR för att läsa den artikeln.

FA-cupfinalen är säsongens överlägset största match för Liverpool. Det är en match som kan rädda säsongen. Om man vinner kommer säsongen att bli ihågkommen som en usel ligasäsong där man var kungar i det inhemska cupspelet. Om man förlorar kommer säsongen att bli ihågkommen som usel, CC-segern till trots. Så är det bara.

Matchen kommer knappast att definiera Chelseas säsong på samma sätt. För första gången på ett antal år riskerar de att missa topp 4-placering i ligan, men samtidigt har de en Champions League-final att se fram emot. Som objektiv betraktare kan man konstatera att de behöver komma till nästa säsongs CL för att denna säsong ska kunna betraktas som någonting annat än ett dunderfiasko; och de kan naturligtvis komma dit antingen via ligaspelet eller finalen i München. Oavsett vilket är matchen mot Bayern München onekligen säsongens match för Chelsea, men de kommer knappast kapitulera frivilligt och låta Liverpool vinna enkelt på Wembley.

* * *

Laget:

Startelvan: Reina, Johnson, Agger, Skrtel, Enrique, Gerrard, Spearing, Henderson, Downing, Bellamy, Suarez.

Bänken: Carroll, Maxi, Kuyt, Carragher, Doni, Shelvey, Kelly.

* * *

Matchfakta:

Chelsea – Liverpool 2-1 (1-0, 1-1)
1-0: Ramires 11′
2-0: Didier Drogba 52′
2-1: Andy Carroll 64′

Skott på mål: 5 – 4
Skott utanför: 7 – 8
Inlägg: 6 – 33
Hörnor: 1 – 7
Offsides: 3 – 4
Gula kort: 1 – 2
Totalt antal passningar: 340 – 546
Passningsprocent: 79,4 – 85,2
Bollinnehav: 37,9% – 62,1%
Bollinnehav första halvlek: 43,7% – 56,3%
Bollinnehav andra halvlek: 30% – 70%

* * *

Spelarkommentarer:

Målvakt:
Reina – Laget hade behövt någon superräddning från honom, men det fick man inte. Ingen matchvinnande insats idag.

Backar:
Johnson – En av få som verkligen försökte under hela matchen. Hade några envisa försök som kanske inte alltid resulterade i avslut, men åtminstone i offensiva inkast, hörnor, inlägg etc.

Skrtel – Spelade bra i duellspelet mot Drogba men grämer sig nog över sin insats vid 2-0-målet. Otur där. Jag tycker att domaren var generös mot Skrtel i den här matchen, han kom undan med ganska mycket. Å andra sidan kanske domaren blev less på Drogbas eviga filmande och tillät Skrtel att spela lite över gränsen…

Agger – Bra insats. Hittade ofta passningsvägar trots minimal rörlighet hos medspelarna. Agger håller otroligt hög klass. Borde få mer beröm för sina insatser.

Enrique – Fullständigt urusel i första halvlek. Borde ha förhindrat 1-0-målet. Blev utklassad i sin ”match i matchen” mot Ramires. Bättre i andra halvlek men sammantaget långt ifrån godkänd. Min känsla är att han har alldeles för liten konkurrens om sin vänsterbacksposition och därför har blivit lite för bekväm.

Mittfältare:
Bellamy – Kom aldrig riktigt in i matchen, även om man ska komma ihåg att Cole är svårpasserad. Kanske var övertaggad?

Spearing – Gjorde misstag innan båda Chelseas mål. En kämpe som tyvärr inte håller mot de allra bästa motståndarna, minns även ett grovt misstag mot Man Utd etc. Trist att konstatera.

Henderson – Oftast osynlig men började äntligen ta offensiva löpningar i andra halvlek… Hans skytte är bland det sämsta jag har sett hos en innermittfältare i Liverpool. Träffar sällan ens mål om han får ett bra skottläge, trots att han oftast försöker sig på ”enkla” avslut, typ placera in bollen med en bredsida.

Gerrard – Växte under matchen i takt med att medspelarna började ta löpningar, vilket gjorde att Gerrard fick fria spelare att fördela bollarna till med sitt fina passningsspel. Är dock inte samma matchvinnare som för några år sedan.

Downing – Skrämmande dålig i första halvlek men bättre i andra. Hade stor del i lagets mål.

Anfallare:
Suarez – Totalt isolerad innan medspelarna började röra på sig, det vill säga en bit in i andra halvlek. Suarez hade en fullständigt omöjlig uppgift under merparten av matchen.

Inhoppare:
Carroll – Kom in och var lysande. Förmodligen bäst på planen. Dominerade i luftrummet mot Terry och Ivanovic – kan tänka mig att Hodgson satt och njöt… Dock orutinerat att inte ta returen och helt enkelt bara slå in bollen vid situationen där Cech räddade på mållinjen. Men Carrolls insats var förmodligen det mest positiva med den här matchen. Jag tror att den här insatsen rent av kan bli helt avgörande för om han får vara kvar i sommar.