För några år sedan kunde England stoltsera med en stjärnspäckad mittbacksuppsättning, då spelare som Ferdinand, Terry med flera var starka kort i landslagstrupperna, vilket gjorde att en oerhört duktig spelare som Carragher inte lyckades ta en ordinarie tröja oavsett vilken förbundskapten som bossade.

Nu är konkurrenssituationen inte riktigt lika hård i The Three Lions, trots att förbundskapten Southgate ironiskt nog är en gammal mittback. Det har gjort att Joe Gomez, som ju oerhört sällan spelar mittback för Liverpool, har testats på positionen i landslagssammanhang.

I det senaste landslagsuppehållet fick Gomez chansen i två träningslandskamper mot etablerade motståndare i form av Tyskland och Brasilien. Inte de enklaste motståndarna, kan man lugnt säga. Även om detta inte var tävlingsmatcher så måste självklart tyska och brasilianska landslagsspelare prestera nu om de ska ha en chans att komma med i VM-truppen. Gomez gjorde en okej debut när han spelade 65 minuter mot Tyskland, men det var hans insats mot Brasilien som har skapat en hype kring honom. Många neutrala åskådare ansåg nämligen att Gomez var ’man of the match’ i 0-0-matchen mot brassarna, som mönstrade bland andra Neymar.

Insatsen mot Brasilien skapade många positiva reaktioner i England. Hos Sky Sports satt Tim Sherwood och hävdade att Gomez rent av är Liverpools bästa mittback, medan Jamie Carragher menar att Gomez har gett sig själv bra chanser att spela VM även om han måste fortsätta spela bra för klubblaget om han ska knipa en plats i slutändan.

Först och främst bör Gomez förstås spela mittback i Liverpool, men Clynes skada gör att han behövs på högerbackspositionen, där unge Alexander-Arnold annars är enda alternativet i Clynes frånvaro. Om Klopp inte kan hitta en bra mittback i januari kanske det finns en alternativ lösning; att värva en högerback för att ’frigöra’ Gomez till mittbackspositionen på heltid?

2 kommentarer
  1. Så sätt Milner på högerbacken och kåt Gomez flytta in

Kommentarer är stängda.