Inför matchen:

Det blåser medvind i Liverpool efter två segrar mot Chelsea och en positiv 1-1-match mot serieledarna Manchester City. Det är naturligtvis bara seger som räknas i måndagskvällens bortamatch mot Fulham, som har gått oväntat dåligt den här säsongen. Med endast 12 poäng på 13 matcher ligger Fulham bara två poäng över nedflyttningsstrecket.

Liverpool i sin tur måste – som vanligt – vinna för att haka på i racet om de fyra CL-platserna. Just nu ligger Liverpool sjua i tabellen, men om man vinner ikväll är man bara två poäng bakom fjärdeplacerade Chelsea.

Startelvan: Reina, Johnson, Enrique, Skrtel, Agger, Henderson, Adam, Spearing, Bellamy, Carroll, Suarez.

Bänken: Doni, Maxi, Coates, Kuyt, Downing, Carragher, Kelly.

* * *

Efter matchen:

Efter att ha fått en rad avgörande domslut mot sig förlorade Liverpool med 1-0. Mycket av eftersnacket handlade om just dessa domslut; att domaren undvek att blåsa straff för Liverpool, att linjedomaren dömde bort ett korrekt mål av Suarez, och att Spearing blev utvisad för en tackling som i många matcher inte ens hade resultat i frispark.

Liverpool fortsätter att plocka för få poäng när man ställs mot lag från seriens undre halva. 1-0-förlusten mot Fulham var ovanligt tung, inte minst på grund av de jobbiga omständigheterna.

Den första halvleken var inte mycket att hänga i julgranen. Det var en spelmässigt jämn halvlek som präglades av tekniska misstag. Inledningsvis hade Fulham flera skott på mål, men känslan var att Reina hade kontroll på händelserna. Liverpool var däremot millimeter från att göra mål när Hendersons fräcka individuella prestation resulterade i ett skruvat skott som träffade stolpens insida.

Domarinsatsen var ungefär som spelet – det vill säga mediokert – och känslan var verkligen att Liverpool inte fick någonting gratis. Exempelvis blev Suarez hockeytacklad av Hangeland helt utanför spel (fascinerande att när en norrman för en gångs skull visar hockeytakter så är det på en fotbollsplan) men domaren blåste inte ens frispark – givetvis till Suarez stora besvikelse.

Den andra halvleken präglades av betydligt bättre spel av Liverpool – men tyvärr framförallt av tre ofördelaktiga domslut:
1) Frispark istället för straff när Adam blev fälld av Senderos. Jag tyckte att Adam, Senderos och bollen var innanför straffområdet – eller åtminstone på linjen – när kontakten som var själva fällningen (regelbrottet) gjordes, men domaren valde att blåsa frispark. Ett minst sagt tvivelaktigt domslut.
2) Offside istället för mål när Suarez gjorde ett riktigt, riktigt klassmål. Reprisbilderna bekräftade att linjedomaren helt enkelt tog ett felbeslut. Jag har dock stor förståelse för att linjedomarna gör misstag i de oerhört snabba offsidesituationerna, men det hade ju varit trevligt om misstagen någonsin hade gynnat Liverpool.
3) Rött kort för Spearing. 23-åringen var både etta och tvåa på bollen, men en sen Dembele träffades av tacklingen och belgaren gjorde verkligen sitt yttersta för att domaren skulle observera kontakten. Jag tycker att samtidigt som Spearing har ett ansvar, så var han klar etta på bollen, och i den här typen av dueller har ju även den andra spelaren – i det här fallet Dembele – ett ansvar att inte söka tacklingskontakt. Nej, för mig kändes detta röda kort oerhört märkligt. Även ett gult kort hade varit hårt.

Jag hoppas att Liverpool överklagar Spearings röda kort. Dessutom måste man ju överklaga Bellamys varning. Bellamy gjorde bokstavligen ingenting när Dempsey vägrade acceptera en närkampsförlust. Jag är övertygad om att Liverpool hade vunnit den här matchen om bara ett av de tre ogynsamma domsluten gått lagets väg.

Å andra sidan kan man inte skylla halva matchen, dvs första halvlek, på domaren. Laget måste prestera bättre från avspark. Det håller inte att gå på halvfart halva matchen. Målskyttet är ett problem, även om det aktivt motarbetades av domarteamet i den här matchen, och av någon anledning verkar laget snart slå världsrekord i ramträffar. Om jag minns rätt är man numera uppe i hela 12 ramträffar i ligan den här säsongen, 5 fler än tvåan i samma jobbiga tabell.

Vad kan man mer säga om matchen? Tja, Reina var duktig, men stod för ett mindre bra ingripande i situationen som resulterade i Fulhams mål. Reina fick göra ovanligt många räddningar i den här matchen, vilket delvis berodde på Lucas frånvaro. Spearing gjorde ingen dålig insats, även om jag räknar med att många kommer att såga sönder honom totalt, men han saknar (ännu) det naturliga samspel, i positionsspelet och kommunikationen, som Lucas har utvecklat med mittbackarna. Det var knappast någon tillfällighet att Fulhams avslut oftast kom från ytan mellan Liverpools backlinje och mittfält.

Jag tycker att Henderson var bäst i Liverpool. Det var SÅ synd att hans delikatess inte resulterade i mål, men han gjorde även fler bra aktioner i den här matchen, och förtjänar att utnämnas som lagets bästa spelare i den här matchen.