Inför matchen:

Om en dryg timme är det avspark mellan Liverpool och Braga. Det är naturligtvis en oerhört viktig match för Liverpool, som på grund av dåliga resultat i andra sammanhang verkligen behöver gå långt i Europa League.

0-1-förlusten i Portugal innebär att Liverpool har ett mycket tufft utgångsläge inför kvällens match. Man måste göra åtminstone två mål för att gå vidare utan straffläggning. Samtidigt har Braga en tendens att spela betydligt bättre på hemma- än bortaplan, och Liverpool är ju betydligt bättre hemma än borta… Tur att kvällens viktiga match spelas på Anfield!

Matchtips: Liverpool – Braga 3-0.

* * *

Liverpools lag:

Startelvan: Reina, Johnson, Carragher, Skrtel, Wilson, Lucas, Meireles, Cole, Maxi, Kuyt, Carroll.

Avbytare: Gulacsi, Ngog, Pacheco, Kyrgiakos, Spearing, Poulsen, Flanagan.

* * *

Efter matchen:

Europa League var Liverpools sista chans att rädda den här säsongen. Efter 0-0 mot Braga är den sista räddningsplankan borta. Liverpool är ett slaget lag.

Liverpool förtjänade inte att gå vidare. Man lyckades inte göra ett enda mål på 180 minuter. Braga lyckades visserligen inte göra ett enda spelmål, men jag tycker att de vann rättvist sett till båda matcherna.

Man kan alltid skylla ifrån sig. Domarna är lättast att skylla på. Det var faktiskt snudd på osannolikt att Liverpool inte fick någon straff i detta dubbelmöte, men å andra sidan kan man inte förlita sig på domslut för att gå vidare.

Braga är inte Brage, men de är ett lag som Liverpool ska kunna slå ut med marginal. De är ett portugisiskt topplag, dock utan att vara en seriös titelutmanare. Lite som Liverpool i Premier League, alltså. Braga har varken ett meriterat eller ett spännande lag. De har bara ett…lag. Ändå lyckades inte Liverpool göra mål.

Varför är Liverpool ett slaget lag? Dalglish snackade om bristande kreativitet. Givetvis var det huvudorsaken. Försvarsspelet fungerade helt okej. Braga gjorde ett straffmål på 180 minuters spel. Igår skapade de knappt en vettig målchans. Problemet var Liverpools egna spel med bollen. Man saknade passningsskicklighet, fantasi, löpvilja och snabbhet. Man saknade naturligtvis Gerrard och Suarez. Men man saknade fler spelare än så. Spelare som inte finns i truppen i dagsläget.

Carroll spelade från start. Han utgjorde ett hot. Hans huvudspel var ett användbart vapen. Liverpool hade inte fått fast bollen en enda gång på offensiv planhalva om det inte vore för Carroll. Han visade att han är en bra targetman. Klart bäst i Liverpool mot Braga, tycker jag.

För att kunna knipa en EL-plats nästa säsong måste Liverpool passera Spurs i ligatabellen. Man är 6 poäng bakom, trots en match mer spelad. Det ser ut som ett omöjligt uppdrag. Inte minst eftersom Liverpool helt och hållet saknar stabilitet i resultaten.

Spelarkritik mot Braga:
Reina – Gjorde det han skulle. Bra att inte släppa retur på några farliga frisparkar.

Johnson – Inte direkt dålig, men tog för få offensiva löpningar.
Carragher – Bra defensivt, men herregud vilket pinsamt ”tjongande” med bollen.
Skrtel – Ovårdad i närkamperna, borde ha blivit utvisad. Också kass i passningsspelet.
Wilson – Ovan position. Slog för många långbollar men hade i alla fall oftast rätt adress på de. Fattar inte varför just han fick så mycket kritik efter matchen, tycker han gjorde det helt okej efter omständigheterna.
Backlinjen som helhet: Spelade bra defensivt, men slog alldeles för många långbollar. Och för få offensiva initiativ.

Lucas – Hade en svår match mot betydligt snabbare motståndare. Borde ha deltagit mer i uppspelsfasen.
Meireles – Bättre defensivt än Lucas, men för lite kreativitet.
Innermittfältet som helhet: För lite rörelse utan boll, för lite kreativitet. Gerrards räckvidd i passningsspelet saknades. Förlorade mittfältskampen mot Braga.

Cole – Bättre än vanligt, men ändå för dålig. En skugga av sitt forna jag.
Maxi  – Läste någonstans att han har gjort 3 mål och 0 assist på 30 matcher den här säsongen. Han ger ordet ”alibispelare” ett ansikte. Ofta när jag skriver spelarkritik efter matcherna hajar jag till på Maxi och tänker ”jädrar, var han med idag?” det märkte jag inte…
Kuyt – Som vanligt en bra arbetsinsats, men tänk tänk tänk om han hade varit lite kvickare i tanken.
Carroll – Briljant insats som targetman, trots urusel omgivning. Bara en tidsfråga innan målen kommer. Bäst i LFC, tycker jag.

Inhoppare:
Spearing – Påverkade inte matchen särskilt mycket.
N’Gog – Löpvillig men som vanligt ett skämt i övrigt. Antagligen den sämsta anfallaren jag någonsin har sett i Liverpools A-lag.