Europa League är som Hockey-VM. Det finns kvalité lite här och där, men överlag en B-turnering. Finalen mellan Porto och Braga var trist och förutsägbar. Jag hade svårt att leva mig in i matchen. Braga – tristare än tristast. Braga kan inte väcka några känslor hos någon. Porto – en vanligtvis underhållande lagmaskin som dock inte spelade ut hela sitt register i finalen.

Jag tror att de flesta hade föredragit om Liverpool varit ett av finallagen. Arrangörerna hade sålt fler biljetter (det var ju inte ens fullsatt!) och allmänintresset för matchen hade varit betydligt större. Ändock, Braga förtjänade naturligtvis sin finalplats, eftersom de slog ut Liverpool. Det svider att säga det, med tanke på att en klubb som Liverpool, with all due respect, ska kunna krossa Braga alla dagar i veckan.

* * *

Jay Spearing bör ha goda möjligheter att spela U21-EM. Han halkade visserligen in i Englands provisoriska trupp på ett bananskal, då Mark Davies tvingades tacka nej, men Spearings formkurva är, som vi alla vet, på uppåtgående. Rent spontant känns Spearing som ett praktexempel på en spelare vars karriär verkligen skulle gynnas av deltagande i U21-EM. Han har inte spelat massvis med matcher den här säsongen, eller föregående säsonger heller för den delen, och hans landslagserfarenhet är inte heller särskilt stor. Kortfattat kan Spearing delta utan att riskera att slita ut sig. Om jag inte minns fel kommer truppen att offentliggöras idag.

Samtidigt har Liverpool hur många som helst med i Englands senaste U19-trupp: Conor Coady, Jack Robinson, John Flanagan, Michael Ngoo, Andre Wisdom, Tom Ince samt Jonjo Shelvey. Här snackar vi både spets och bredd på ungdomsverksamheten.

Flanagan har redan visat att han klarar av att spela i Premier League. Om han hade spelat för någon annan klubb hade man givetvis sagt ”honom måste Liverpool försöka värva!”, så vi kan vara glada över att han redan spelar för Liverpool och dessutom är en local lad. Jag tycker att han har varit mer än bara defensivt stabil; han har visat mod, initiativförmåga och god teknik & passningsspel när han har spelat sig ur situationer.

Jag anser att Flanagans – ärligt talat oväntade – genombrott måste få Liverpool att analysera ytterbackssituationen; behöver man verkligen en ny vänsterback? Man har tre utmärkta spelare – Johnson, Kelly samt Flanagan – som hanterar båda kanterna, och man har ytterligare en framtidsman i form av Robinson. Jag skulle helt klart kunna tänka mig att strunta i en ny vänsterback för att prioritera andra positioner, men känslan är att Aurelio kommer att lämna och ersättas av någon etablerad vänsterback.

* * *

West Ham. Birmingham. Blackpool. The Championship nästa. Inför säsongen hade jag nog bara prickat in Blackpool. Efter säsongen är Blackpool laget som många talar om – i positiv bemärkelse. Miniklubben har charmat hela PL-publiken. Alla vill nog att de ska komma tillbaka så fort som möjligt.

Dessvärre har Blackpool alldeles för dåliga förutsättningar. Inom några år kommer de att spela i League One, tror jag. Ian Holloway kommer naturligtvis att dyka upp i PL förr eller senare, men klubben bör inte göra det. En som definitivt kommer att spela i PL nästa säsong är ju Charlie Adam.

Mycket tyder på att Adam kommer att hamna i Liverpool. Jag skulle absolut inte ha någonting emot det. Adam har ett stort register, en härlig initiativförmåga och en fantastisk vänsterfot. Hans frisparkar och hörnor håller världsklass. Självklart skulle han vara en bra förstärkning för Liverpool. Han har ingen fantastisk bakgrund, ser inte fantastiskt häftig ut och har inte något fantastiskt häftigt namn, men spela fotboll – det kan han definitivt.

Det ska bli extremt intressant att följa händelseutvecklingen i West Ham. Vad som än händer, kommer de inte att förvåna. De har enorma skulder – omkring £100 miljoner – men har samtidigt många fans, gedigen ungdomsverksamhet, rika ägare samt genomtänkta framtidsplaner som bland annat innehåller stora intäkter från Londons OS-arena.

West Ham kommer naturligtvis att bli plundrade. Och då syftar jag inte endast på toppspelaren Scott Parker, utan även på spelare som skämtobjektet Carlton Cole och talangen James Tomkins. Vad kommer de överhuvudtaget att mönstra för lag nästa säsong? Ja, det ska som sagt bli extremt intressant.

Vad gäller Birmingham, bör deras visit i The Championship bli kortvarig. De har en betydligt stabilare grund, även om deras klantiga agerande vid kontraktsförhandlingar förbryllar. Sebastian Larsson blir free agent i sommar, och mittbackarna Scott Dann & Roger Johnson nästa sommar. Alla tre lär lämna i sommar. Möjligtvis att Danns skadebekymmer skrämmer bort intressenterna, men jag är övertygad om att något mittenlag signar Johnson.

* * *

Transferfönstret inom England är öppet. Snart öppnar hela Europas transferfönster. Jag hoppas att Liverpool satsar på kvalité istället för kvantitet. Signalerna tyder på att man kommer att göra det. Signalerna från ledarhåll gör även gällande att ägarna är beredda att satsa pengar. De är beredda att lägga stora pengar på unga kvalitetsspelare. Perfekt.

Jag hoppas på några etablerade spelare i 25-årsåldern, men framförallt yngre spelare som kan bidra både kort- och långsiktigt. De stora pengarna ska naturligtvis läggas på den sistnämnda kategorin av spelare.

Kanske utgår John W Henry & co utifrån principen att de ska köpa stort i sommar för att slippa köpa stort kommande somrar?