Liverpool vann utan att förta sig.

Historiskt har derbymatcherna mot Everton ofta väldigt fysiska. Det small i varenda närkamp och känslan var att matcherna kunde sluta lite hur som helst.

Nu är spelet och resultaten annorlunda. Efter den förra sommarens mittfältsrenovering har Liverpool en mittfältsuppsättning som genom sin skicklighet klarar av att spela ut motståndarna istället för att syssla med efterslängar och dylikt. Mac Allister, Szoboszlai och Gravenberch sliter stenhårt och har ingenting emot att gå in i närkamper, men deras skicklighet sätter en annan typ av prägel på matcherna än om exempelvis Henderson och Milner hade spelat.

Liverpool gjorde ingen jättematch i dagens derby mot Everton. Det var som vanligt tidig avspark efter landslagsuppehållet, vilket knappast skapar de bästa förutsättningarna. Många spelare såg lite halvsega ut, men man kunde ändå ta en rutinmässig seger.

* * *

I den första halvleken hade Liverpool stort bollinnehav och hade svårt att konvertera detta till riktigt heta chanser. Istället kom de absolut farligaste anfallen i samband med kontringar efter Everton-hörnor, men dessvärre slarvade LFC-spelarna i de avgörande momenten, vilket gjorde att de riktigt farliga avsluten uteblev.

I den 37:e minuten blev Young, som 38 år gammal inte längre är särskilt ung i sammanhanget, utvisad efter att ha dragit på sit ett andra (solklart) gult kort. Utvisningen gjorde att Evertons anfallsspel gick från sporadiskt till snudd på obefintligt. Ironiskt nog innebar detta i sin tur att Liverpool inte fick tillfälle att kontra på Everton, som man fått tidigare i matchen efter deras hörnor, och Everton försvarade sig gediget.

I den andra halvleken var det bara en tidsfråga innan Liverpool skulle spräcka målnollan, trots Evertons uppoffrande försvarsspel. Det var många som testade på distansskott utan att få till den där riktiga fullträffen.

Så småningom kom också straffsituationer som en konsekvens av bollinnehavet högt upp på Evertons planhalva. Först blev Diaz fälld i straffområdet, men av någon anledning friade domarna, men en liten stund senare kunde de inte ignorera en tydlig hands i Evertons straffområde.

Medan VAR-kontrollen pågick skyddade van Dijk straffpunkten från eventuellt sabotage, Szoboszlai tog bollen och Salah förberedde sig mentalt på att slå straffen. Trots en relativt svag match i övrigt klev Salah fram och var säkerheten själv från straffpunkten; 1-0 Liverpool i den 75:e minuten.

Salah spikade också slutresultatet 2-0 på tilläggstid efter en fin framspelning av inhopparen Nunez. Just den duon har spelat fram varandra många gånger den här säsongen och tycks därmed ha hittat en kemi som stundtals saknades under fjolårssäsongen.

Även om 2-0-målet inte kom förrän alldeles i slutet var segern i princip utan nerv, då det aldrig kändes som att Everton hade kapacitet att kunna kvittera i den här matchen.