[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Man brukar oftast visa bilden av en halkande Gerrard när man pratar om var vi förlorade ligatiteln förra säsongen, men frågan är om det inte var två omgångar tidigare som den avgörande situationen inträffade. När Victor Moses slarvade bort bollen och satte Jordan Henderson i en svår sits, en sits så pass svår att han, något ovårdat, drog på sig ett rött kort. Vårt vägvinnande spel fick därefter mycket svårare att ge effekt och de kommande tre matcherna gav bara fyra poäng.

När Henderson skrev på för oss var det för en väldigt hög summa, något som uppenbarligen tyngde honom under hans första tid i klubben. Ofta spelades han på fel position och gjorde inte heller något själv för att ta plats, han kunde spela nittio minuter utan att man märkte att han var på planen. När Brendan Rodgers tog över var det nära att Henderson lämnade klubben, men han blev kvar och sedan dess har hans utveckling varit helt enorm. I dagsläget skulle jag vilja påstå att han är den viktigaste spelaren i vår startelva. Hans närvaro på planen är en förutsättning för att Gerrard ska kunna spela i sin mer tillbakadragna position. Henderson slutar aldrig springa, han slutar aldrig att kämpa och han har mer och mer börjat utnyttja en passningsfot som är väldigt vass. I premiären mot Southampton var det oerhört tydligt hur viktig Henderson är på mittfältet, både Gerrard och Lucas hade problem och det blev stora luckor mellan mittfält och backlinje, men den som tog tag i spelet och visade mest pondus var Henderson.

Hendo

Vid det första målet visade han vilken stor spelare han är på väg att bli, först sliter han åt sig bollen i en trängd situation, för att sedan slå en perfekt passning till en Sterling på språng i en farlig position. Den aktionen innehöll det mesta av vad man vill se från en mittfältare, både fysiken och tekniken. En annan sak jag gillar hos Henderson är hans passion, det är få som ser lika glad ut som honom när vi gör mål och jag tycker det ser ut som om han skriker och pratar mycket mer på planen än tidigare. I mina ögon är han given som vice-kapten i dagsläget, då Agger verkar vara på väg bort, åtminstone från en plats i startelvan.

Det jag saknar hos Henderson, som jag hoppas han utvecklar i år, är hans avslut. Han kommer ofta i bra lägen, men har svårt att få bollen i mål. När han löper in i straffområdet gör han det väldigt bra, men när han får bollen vid fötterna hamnar skotten allt som oftast rakt på målvakten. Det här är något som han själv säkert är medveten om och det är nog en anledning till att han firade sitt betydelselösa 4-0-mål mot Dortmund ordentligt förra helgen. Vi kunde se mot Swansea förra säsongen att han kan skjuta och det vore bra om han kunde visa det oftare. Gerrard tar inte många avslut längre och när han väl gör det är det inte med samma kraft och precision som för några år sedan. Vi kommer att få möta många lag som sjunker djupt den här säsongen, Chelsea visade att det är något vi har problem med. När vi inte kan utnyttja snabba omställningar och ta oss in bakom motståndarnas försvar blir det oerhört viktigt att vi kan hota även utanför straffområdet, genom att skjuta lite mer från distans. Vi har inte riktigt spelarna som känns farliga från distans idag, Jordan Henderson får gärna bli en sådan.

Men, det viktigaste med Henderson är ändå att han ger oss en balans på mittfältet. Utan hans löpstyrka blir vi otroligt sårbara och Gerrards ålder blir tydligare, när de arbetar tillsammans blir Gerrard en defensiv mittfältare av rang. Att hans presspel är av allra högsta klass kunde man se redan förra säsongen och det kommer att bli viktigt även i år. Ska vi klara av att fortsätta utmana i toppen måste Jordan Henderson hålla sig frisk. Vem som ska vara det tredje namnet på mitten är en annan fråga, jag ställer mig tveksam till att det är Lucas som är rätt man att komplettera våra två fältherrar.

* * *

Ovanstående text är skriven av Totaal Liverpools skribent Tomas, vars twitter du hittar HÄR.

Vanligtvis skriver Tomas på sin blogg Weepingbrother.blogspot.se.

13 kommentarer
 1. Jag har sagt det förr och jag säger det igen, innermittfältet måste stabiliseras om vi ska ha något att säga till om i ligan. Har försvarat Lucas i många år men nu är nog hans tid över, tyvärr. Gillar Allen skarpt men av någon anledning får han inte till det. Can ser dock lovande ut och i Henderson har vi en blivande kapten.

 2. Håller med i allt, tyckte också att det kändes som vi tappade guldet när Jordan blev avstängd. De tre matcherna fick man nästan svart på vitt hur viktig han är för balansen i laget och vad han bidrar med.

  I mitt tycke vår nästa kapten.

 3. Måste väl ändå vara Can som är närmaste man för att komplettera hendo/capitano? Fysisk rätt och har bra fötter där också?

 4. Can och Allen blir det nog som får växla mellan matcherna. Känns som inte Lucas har tempot länge. Tyvärr!
  Sen kan väl både Coutinho och Lallana spela på mittfältet.

 5. Jag har från början stått bakom Lucas även under den tiden i början då han hade många belackare på de flesta forum men tyvärr så känner jag efter matchen igår att sagan är nog slut. Jag har ju en förkärlek för spelare som håller sig till en och samma klubb i sin karriär men detta är för hög nivå för att vara nostalgisk. Tempot finns inte riktigt där längre så det bästa är att försöka släppa honom nu när vi ändå kan få något för honom.

 6. Tycker att BR matcha och bytte fegt igår. Det blev vinnande igår men tror bytena hade liten inverkan på det.

  Lucas borde aldrig ha startat, är inte Allen eller Can redo för spel? Det här såg vi redan ifjol att Henderson orkar inte att sköta presspelet ensamt, nu dessutom är den som tagga igång det högst upp borta (Suarez). Med Allen på plan har vi två löpstarka innermittfältare.

  När spelet låste sig borde Lucas ha bytts ut mot Lambert och Coutinho flyttats ner som första åtgärd tycker jag för att försöka kontrollera mittfältet när vi hade bollen.

  Just det dåliga presspelet känns väldigt oroande. Cavani känns inte realistisk men han skulle nog vara den perfekta värvningen just nu, han springer konstant och skulle säkert få igång vårt presspel högre upp i banan. Får vi inte igång presspelet är jag orolig, för vi kommer inte att göra mål utan det. Hoppas Lallana och Markovic ger oss en ytterligare dimension där.

  • Vi tänker väldigt lika här. Lallana ska ju enligt uppgift vara mycket bra i presspelet, men frågan är om vi inte förlorar mycket av Hendersons ”nya” kvalitéer och spelet i djupled, om Brendan väljer att flytta ner honom ett snäpp och spela Lallana som 10:a istället. Är tveksam faktiskt, jag anser hur som helst att en till tvåvägsspelande mittfältare behövs i startelvan. Om det är Joe Allen eller ett nyförvärv låter jag vara osagt.

 7. Riktigt bra krönika.

  Har alltid haft en liten man-crush på Henderson. Sliter så att man blir påmind av Stefan Schwarz.

 8. Hendo får ju springa både för Lucas o Gerrard. Jag är nästan mer rädd för att han ska gå sönder än sturre. Vårt innermittfält kommer vara ett stort hål utan honom.

  Jag hoppas innerligt att Johnson och Lucas har gjort sitt i liverpool. Att dem hittar nya klubbar till dem så jag slipper se dem jogga ute på plan. Få in moreno o can istället kommer göra en enorm skillnad.

  Sådana här segrar som man inte riktigt förtjänar är extra sköna och bra för lagmoralen. Skönt för Mignolet att få börja säsongen med några matchavgörande räddningar samt för sturre o sterling att få näta.

 9. Helt sjuk utveckling på Jordan! Även på Gerrard, som slipper ta alla de löpningarna, utan kan fokusera på att bara ligga rätt i positionerna och slå sina långbollar! Problemet man såg igår var ju när Lucas inte hjälpte Gerrard defensivt och inte hendo offensivt. Han skulle inte startat alls men han skulle absolut blivit utbytt tidigare.

  Sen så tycker jag att när man har en så stark bänk som vi hade igår (i jämförelse med tidigare år) så måste man göra 3 byten, när de är en sån ”slitmatch” som de var!

 10. Det finns många i Liverpool som borde ta en sida ur hendos bok , Hela mittfältet förutom ( Gerrard ) , sturridge är lat som fan , Johnson försöker inte ens när han är ikapp sprungen ..

  Adam Lallana är lik Hendo i press / löpning
  Han och Hendo borde spela framför Gerrard så vi får ut det mesta ur vår kapten dessa 1/2 år.

  Igår såg man ganska klart att vi behöver en riktig KREATÖR där uppe för coutinho är ju ojämn.

  Grym krönika Hendo är kung !!

  YNWA grabbar 🙂

 11. Vilken underbar läsning!

  Älskar också sättet han firar alla mål på. Han är alltid gladast när det händer. Han har verkligen växt in i sin roll och för min del är han oersättlig med dagens trupp. Närmast i arbetskapacitet har jag Allen men ändå känns han långt ifrån Hendos.

  Frågan är hur långvarig Hendos roll kommer vara när Gerrard går upp i åren. Eller snarare; Vem ska ta över Gerrards roll så Hendo kan få fortsätta göra det han är bäst på?

  YNWA

Kommentarer är stängda.