Liverpool är vidare till nästa runda i Europa League efter att James Milner rullat in matchens enda mål i den 5:e matchminuten från elva meter.

* * *

Lagen:

Liverpools startelva: Mignolet, Clyne, Lucas, Sakho, Moreno, Can, Henderson, Milner, Firmino, Coutinho(80), Sturridge(66)

Liverpools bänk: Ward, Toure, Benteke, Origi(66), Smith, Teixeira(80), Chirivella

Augsburgs startelva: Verhaegh, Janker(90), Klavan, Stafylidis – Kohr – Esswein, Koo, Altintop, Werner(72) – Caiuby

Augsburgs bänk: Manninger, Opare, Parker(90), Moravek, Bobadilla(72), Max, Rieder

Matchfakta:

Liverpool – Augsburg 1-0 (1-0, 0-0)

1-0: Milner 5′ (straff)

Skott på mål: 6 – 3
Bollinnehav: 59% – 41%
Passningsprocent: 80,8% – 71,8%
Passningsprocent planens sista tredjedel: 76,3% – 60,4%
Vunna luftdueller: 45% – 55%
Offsides: 4 – 2
Hörnor: 13 – 2
Gula kort: 1 – 3
Röda kort: 0 – 0

* * *

Matchreferat:

Liverpool fick en drömstart på matchen efter att Augsburg-försvaret klantat till det ordentligt i eget straffområde och bollen landat rakt på armen på den olycklige försvararen Dominik Kohr fem minuter in i matchen. Domaren pekade bestämt på straffpunkten och Augsburg-spelarna kunde inte tro sina ögon, med all rätt. Fram för att ta straffen klev hursomhelst James Milner som inte gjorde några misstag och satte 1-0 med en stensäker kylig straff vid Verhaegh’s vänstra stolprot. Efter målet fortsatte hemmalaget trycka på för ett andra mål och skapade mycket heta chanser, framförallt genom giftiga anfallstrion Firmino-Sturridge-Coutinho som stundtals visade prov på telepatisk förmåga när de kombinationsspelade sig fram. Det enda som saknades från trion var egentligen kvalitén i avsluten som oftast var för tafatta, blockades av Augsburgspelare till hörna eller gick precis utanför stolpen. Augsburg var inte ofarliga i sina omställningar men fick mest rikta in sig på försvarsspel och hade oerhört svårt att få tag om mittfältet där Liverpool dominerade närkampsspelet och ofta lyckades snappa upp bollen genom ettrigt presspel. Halvtid 1-0.

Den andra halvleken fortsatte precis som den första där Liverpool dominerade spelet och passade den fint inom laget för att sedan komma fram till en målchans där bollen vägrade att hitta nät. Jordan Henderson fick det hetaste läget för Liverpool i andra halvlek när han nästan fri i slottet fick avslutsmöjlighet mot Verhaegh men där skottet hamnade rakt på Augsuburg-keepern istället. Augsburg hade några uppstickare då man som supporter hade hjärtat i halsgropen, framförallt då vikarierande mittbacken Lucas fick för sig att frispela Caiuby i första halvlek men i det stora hela var det ingen snack om saken vilket lag som förtjänade att gå vidare. Tyskarnas sista chans att greppa tag i halmstrået kom i den 89:e minuten då Stafylidis lade upp bollen i ett fint frisparksläge och skruvade bollen vackert över muren, förbi en slagen Mignolet, men som fortsatte några centimeter åt fel håll ur Augsburg-synvinkel. Något som betydde att resultatet alltså fastställdes till totalt 1-0 till Liverpool och en biljett vidare till nästa runda mot de 16 sista lagen i turneringen.

Ett avancemang i Europa League alltså och en mycket härlig uppladdning inför söndagens final i Capital One Cup på Wembley mot Manchester City – som vi såklart ser fram emot med stor förväntan!

* * *

Spelarkommentarer:

Mignolet – Stod för några viktiga räddningar samt utrusningar och skötte sig även felfritt i luftrummet. Välförtjänt hållen nolla.

Clyne – Hade stor offensivlusta i inledningen av matchen men föll i vanlig ordning tillbaka ju längre matchen gick och fick fokusera på defensiva uppgifter. Något han skötte på ett fint sätt.

Lucas – Man fick ha hjärtat i halsgropen några gånger när han passade bak till Mignolet, men övrigt skötte sig brassen bra i sin ovana roll som mittback och tillförde bra passningar i uppspelsfasen.

Sakho – Blandade viktiga brytningar med lite tveksamma beslut. Hade marginalerna på sin sida idag och stod i det stora hela för en godkänd insats.

Moreno – Ganska osynlig matchen igenom. Överlappade en hel del på sin vänsterkant, men de flesta inläggen hamnade på första bästa Augsburg-spelare.

Can – Stod ofta rätt på mittfältet och kunde fördela bollar åt båda kanter i sina centrala mittfältsroll. Lyckades brotta ned Augsburg-mittfältet relativt enkelt matchen igenom.

Henderson – Jobbar hårt på mittfältet men får inte riktigt till det någon gång. Hans chans i andra halvlek att punktera matchen var ganska talande för hans form i övrigt just nu, inte riktigt där.

Milner – Stensäker straffskytt återigen och visade prov på ett bättre passningsspel än på länge. Arbetsinsatsen går som vanligt heller inte att anmärka något på och en väl godkänd match av vice-kaptenen.

Firmino – Såg ut att trivas med sina lekkamrater på topp, även fanns det där lilla extra saknades för att få bollen i nät. Antingen var touchen svag eller så stod en tysk i vägen.

Coutinho(80) – Kombinerade sig fram med Firmono och Sturridge på ett väldigt läckert sätt. Hemmalagets klart största offensiva hot som skapade mycket chanser både på egen hand och med hjälp av sina lagkamrater. Det enda som saknades var de kliniska avsluten som lyste med sin frånvaro.

Sturridge(66) – Kompetent på så många sätt, kan hålla boll, kan fördela boll, kan dribbla, kan skjuta. Klasskillnad med Sturridge på planen även fast avsluten gick precis utanför stolpen idag.

Inhoppare:

Origi(66) – Fick en halvtimme på sig och lyckades skapa lite oreda för Augsburg-försvaret och gjorde ett helt okej inhopp.

Teixeira(80) – Spelade för kort tid för att bedömas.

* * *

Övriga kommentarer om matchen:

5 kommentarer
 1. Verhaegh var väl högerbacken och målvakten Hitz?

 2. Vi vann och det är alltid det viktigaste, men det är attan vad svårt det verkar vara för oss att ”få till det”. I enstaka matcher har det sett galet bra ut, men sen kommer det en räcka matcher som hämtade från gärdsgårdsseriernas reservliga.

  Borde vi inte med vårt manskap som nu börjar närma oss det bästa vi har, kunna kräva att vi mot ett lag som augsburg gör ett spelmål på två matcher?
  Och bakåt kände i alla fall inte jag mig särskilt säker i någon av matcherna. Igår ska vi vara noga med att poängtera att mignolet var riktigt bra, och visst att Lucas vikarierade som mittback, men ändå? Borde det inte gå bättre än det gör? Kommer Henderson utvecklas mer, eller Milner? Kommer can att slå fler passningar rätt än de han missar?

  Det är lätt att skrika på nyförvärv, jag har själv gjort det och jag tror att vi behöver ha in fem/sex startspelare som kan ersätta de vi startade med igår för att på allvar kunna utmana, och för att kunna bli jämna och inte bara blomma ut i var tionde match. Men nyförvärv kostar och det kommer inte in så många startspelare i ett nafs, vilket betyder att de flesta av de som startade igår kommer att vara med även nästa säsong. För att det ska bli bra, måste Henderson ta och stäppa upp, can måste lära sig att passa någon med samma tröjfärg som den han själv har på sig, Moreno måste lära sig försvara, alla måste lära sig att slå inlägg, nyförvärven måste prestera så att vi inte kastar bort ännu en halv miljard på att köpa en spelare som sitter och värmer upp en filt på bänken, sakho måste…ja, han måste en hel del.., mignolet måste bli jämnare..det är många måsten, annars tror jag tyvärr att nästa säsong kommer att se ungefär likadan ut.

  • Både Klopp och klubben verkar vilja värva utvecklingsbara spelare. Så vi kan nog inte räkna med många nyförvärv som blir omedelbara startspelare. Men samtidigt kan spelarna som redan finns i truppen bli bättre, många kommer säkerligen att utvecklas under Klopp.

 3. Absolut sant, och det behöver inte vara fel. Eller rättare sagt är det ett väldigt sunt sätt att tänka. Men då måste också förväntningarna skruvas ner. Att rätta munnen efter matsäcken är vettigt, liksom en rimlig målsättning.

  • Absolut rimligt att värva utvecklingsbara spelare. Nyckeln i det hela är ju att lyckas behålla dessa spelare när de blommar ut + skapa en utvecklande miljö + få till en balans mellan unga och lite mer rutinerade spelare. Jag tror att typ Kolo Touré är viktigare än vad man tror för det här laget.

Kommentarer är stängda.