Senaste nytt

Tankar från en stukad stad

När jag var över till Liverpool och såg derbyt under fjolårssäsongen var hyllningarna till Brendan Rodgers enorma, överkörningen av vår lokale rival var bara en höjdpunkterna under en säsong som överträffade alla förväntningar. Nyss hemkommen från samma stad ett knappt år senare kan jag konstatera att tongångarna kring Anfield är, minst sagt, annorlunda. Förväntningarna är högre och hyllningarna till vår tränare lyser med sin frånvaro. I stället märker man att folket runt arenan börjar bygga upp ett missnöje med både lag och tränare. Under de dagar jag var i staden pratade jag med några mycket missnöjda fans, som inte skulle ha något emot att vi bytte tränare omgående. ”He talks the talk, but can´t walk the walk”, så beskrev en av våra taxichaufförer Rodgers, han hade under en tid stört sig mycket på att vår tränare hela tiden pratade om vilken massiv klubb vi var och vilka grymma fans vi har. Enligt denne inbitne supporter var det dags för Rodgers att visa att han hörde hemma på den här nivån, ”Vi vet att vi är en stor klubb, det behöver han inte berätta”. Han trodde att matchen mot United i helgen skulle bli helt avgörande för det stöd Rodgers kommer att ha på läktaren framöver, många av fansen hade, enligt honom, börjat hoppas på en återkomst från Rafa Benitez redan nu och vid en dålig insats mot våra stora rivaler på söndag skulle nog de rösterna börja låta ännu högre. Även inne på The Albert mötte vi lokala supportrar som inte kände någon som helst tilltro till att nordirländaren skulle kunna leda oss på rätt väg. Givetvis var det många med motsatt åsikt. Phil Thompson, som var nedslagen efter tisdagens uttåg ur Champions League, tyckte det var viktigt att ge Brendan tid och inte bryta upp och börja om från början igen. En sak man kan slå fast är att diskussionerna kommer att gå heta under december och om det är så att vi förlorar på söndag kommer de säkerligen intensifieras.

Thompson

En av de vanligaste sakerna det anmärktes på kring tisdagens match var laguttagningen i Champions League, en kommentar som ofta kom var att elvan saknade kreativitet och ingen som såg första halvlek skulle nog säga emot. Phil Thompson tyckte inte det var rätt att försöka kriga ner Basel, på hemmaplan ska vi kunna spela bort Basel och där har han en klar poäng. Samtidigt bör man ha matchen mot Sunderland i minnet, där vi hade både Lallana och Coutinho från start, utan att för den delen skapa någon målchans att tala om. Offensiven knakar verkligen nu och det är något som blev otroligt tydligt under de två senaste matcherna. Rickie Lambert och Coutinho klickade inte alls under matchen mot Sunderland, vår brasse letar djupledspassningar medan vår ende anfallare gärna möter bollen. Det blev mycket bolltrampande och sidledspassande mot ett samlat försvar. Mot Basel var det under den första halvleken en plåga att se våra tafatta försök till anfallsspel, kommunikationen fungerade inte alls och det finns många saker att peka på som orsak till detta. En orsak var, än en gång, en alldeles för stillastående anfallare, en annan orsak var ett långsamt och trögt mittfältsspel. Personligen tycker jag dessutom att både Henderson och, framför allt, Raheem Sterling används på fel positioner. Sterling var egentligen det enda hot vi hade offensivt innan Gerrard vaknade till liv och att då ha honom långt ute på kanten kändes konstigt, han har gjort sina bästa matcher centralt och eftersom han är vårt starkaste offensiva kort borde han också spelas på sin starkaste position.

Steven Gerrard är på väg ner i karriären, det är det ingen tvekan om, men när det väl började likna en kraftansamling från oss mot Basel var det han som ledde den. Först en hård tackling som verkade väcka laget en aning, sedan löpningen som sånär gav honom en straff och avslutningsvis den magnifika frisparken som gav oss en gnutta hopp om avancemang. Gerrard klarar inte av att spela många matcher i veckan längre, det ”problemet”minskade visserligen med uttåget ur Champions League, men innan det ska pratas om att han ska petas från en ordinarie elva måste de andra spelarna börja visa att de förtjänar hans plats mer än honom. När det kniper är det fortfarande han som tar tag i saker, inte lika bra som förut, men fortfarande mer än de flesta av sina lagkamrater. Han kan få igång publiken som ingen annan, något som märktes tydligt när han byttes in mot Sunderland, och jag tror det skulle vara en väldigt hård smäll för klubben om man inte lyckades få till en förlängning för vår kapten. På samma gång är det såklart oroväckande att det är just Gerrard som måste få igång oss, de andra spelarna måste kunna kliva fram i matcher på den här nivån, vi kan inte fortsätta lita till Gerrard när det tar emot. Vi behöver fler ledare på planen, Jordan Henderson kan bli en sådan, men han är inte där än. Bakom honom ställer jag mig frågande till vilka som man verkligen kan hålla i när det blåser, för blåser gör det nu och för Brendan Rodgers börjar det bli ganska kalla vindar. Jag hoppas vi ger honom tid att reda ut problemen, men efter min vecka i Liverpool måste jag erkänna att känner mig mer tveksam till att han kommer att få den tiden.

* * *

Ovanstående text är skriven av Totaal Liverpools skribent Tomas, vars twitter du hittar HÄR.

Vanligtvis skriver Tomas på sin blogg Weepingbrother.blogspot.se.

LÄmna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

15 Kommentarer

 1. JSPSVS

  Det folk tenderar att glömma är att Rodgers är val utifrån FSG strategi. Inte tvärtom, d.v.s. att LFC värvar unga för att Rodgers vill hellre ha det eller är bättre med de. FSG har ju uttalat att det ska vara fokus på spelare med re-sale value. Tidigare var det mycket snack om spelar som är ca 24 och nedåt, inte skrivet i sten givetvis. Lovren var 24 i sommar, Baloltelli likaså. Det är den maxerfarenhet som LFC kan köpa med nuvarande strategi. Sedan finns ett avvik, t.ex. Adam Lallana som man bedömde skulle hjälpa laget direkt. Eller Lambert/Remy som kostar väldigt lite pengar men är ”färdiga” spelare.

  Det är givetvis stor skillnad mot Chelsea, City, United som tar in Felipe Luis, 29 år och ytterback för 250 miljoner. Eller Fernandinho, 28 år defensiv mittfältare för 300 miljoner eller Falcao, 28 år, tre knäbrott i karriären och på en lånekostnad inkl. lön för en säsong på ca 300 miljoner.

  Dessa tre spelare hade givetvis givit LFC mer stadga än Moreno, Can och Markovic (till exempel).

  Att påstå att inga har utvecklats under Rodgers är ju dagens skämt. Exakt var i karriären befann sig spelare som Sturridge, Suarez, Coutinho, Flanagan m.fl. när Rodgers kom i kontakt?

  Problemet med LFC strategi är att det krävs äldre, rutinerade och klassaktiga spelare för att de unga ska få bra förutsättningar att utvecklas. Det är inte bara m.h.a Rodgers. Under Suarez/Sturridge lyftes sig Sterling och Gerrard hjälpte Henderson t.ex.

  Moreno skulle må bra av en Carragher bredvid sig, t.ex. Markovic skulle nog få en rejäl skjuts framåt med hjälp av Suarez/Sturrdige/Sterling osv.

 2. Coutinho

  Gerrards ledaregenskaper lyser med sin frånvaro den här hösten. För mig är toure mer av en ledare än Gerrard. Ibland känns det faktiskt som att Gerrard inte bryr sig längre, vilket är beklagligt att se.

  BR börjar jag bli väldigt trött på. Hans laguttagningar under hösten har ju varit ytterst märkliga men det har tyvärr gått så långt att man knappt orkar reagera på det längre.

  Det gör tyvärr ont att se liverpool spela just nu men det är väl som BR säger att när sturre kommer tillbaka då ordnar sig allt, då kommer vi rada upp vinster….

  1. pelle2x

   Gerrard är en ledare, men han har aldrig varit en spelare som inte visar ledaregenskaper i 90 minuter varje match. Carragher var en mycket större pådrivare än Gerrard. Numera måste Gerrard antagligen koncentrera sig ännu mer på sitt eget spel och tappar lite av sina ledarkvalitéer. Samtidigt består Liverpools startelva alltid av 11 välbetalda proffs och det är inte bara Gerrard som ska leda laget. När exempelvis Lallana och Lovren värvades betonade Rodgers att de har ledaregenskaper.

  2. Coutinho

   Det här med ledare är en smaksak. Jag föredrar ledare som vieira, schweinstieger, keane el mascherano som är mer pådrivare. Dem tillåter liksom inte sina medspelare att vara dåliga.

 3. Sin nombre

  Håller helt med dig att Liverpool idag har väldigt få ledare. Tyvärr är detta Rodgers eget fel, då han inte värvat spelare med ledaregenskaper. Förutom möjligtvis Sakho och Toure.

  Sedan vet jag inte riktigt om Rodgers var av startelva var så lyckat.
  Att Rodgers bytte in två spelare så tidigt, visar väl att han själv insåg att hans val av spelare inte var optimalt.

  Undrar även om det verkligen stämmer att Rodgers haft restriktioner mot att värva in erfarenhet? För Lovren, Balotelli, Lambert, och Lallana är ju i den åldern, då man åtminstone skall ha en viss erfarenhet.

  1. JSPSVS

   Nej, startelvan visade sig vara fel. Spelarna som valdes var utmattade en del. Men jag förstår ändå tankesättet kring upplägget. Alltid lätt att vara efterklok som så många tar vara på. Att brotta ner Basel i 60 minuter och sedan lyfta in Coutinho och de andra är ingen dum idé. Just Coutinho tycker jag vart svag när han startat matcher (denna säsong) och fungerar perfekt när han får komma in som energikick mot ett uttröttat försvar.

   Sedan tror jag nog att Rodgers haft restriktioner mot att värva in färdiga spelare. Det är väl ändå ganska uttalat? Lovren, Balotelli är fortfarande 24 år när de kommer in till LFC. Är inte 24 år någon slags ”gräns” i stora drag hos FSG?

   Lallana och Lambert är de enda som är över 24. Men tror knappast att Rodgers hellre värvar in ett gäng 20-åringar (Can, Markovic, Moreno) istället för att ta chansen och få in färdiga klasspelare också. Men vår transfer-strategi tillåter inte riktigt att lägga pengarna på en Fernandinho, 28 år, mittfältare för 300 millar. Inte för att han är ledaren… men du förstår.

   Skulle gärna se att vi knyter till oss spelare som Periera, Milner och De Jong på free transfer nästa sommar. Två av de kan ligan, de kan Europa-spel, har ledaregenskaper och en del erfarenhet och hårdhet i sig som vi behöver. Även Winston Reid är välkommen på free transfer.

   Är man villig att lägga en del löner på sådana övergångar och lägga transfer-pengar på yngre spelare tycker jag strategin skulle vara användbar.

  2. pelle2x

   När Brendan Rodgers skrev på för Liverpool skulle ju den största fördelen med honom vara att han är duktig på att utveckla unga spelare. Därför är det väl rimligt att klubben värvar många unga spelare under hans regim. Jag tycker att beslutet att starta Enrique var extremt tveksamt, visst är han mer rutinerad än Moreno, men han har ju knappt gjort en bra match på flera år…

  3. Sin nombre

   Nu är det sent och jag har varit ute och tagit mig ett par öl.Men just i denna stund tycker jag att Rodgers omtalade förmåga att coacha utveckla ungdomar, påminner en hel del om Loch ness monstret. Så många har hört om det, men det finns väldigt få exempel på att någon har sett det.

   Finns det överhuvud något som bevisar att han skulle vara bättre på detta än genomsnittstränaren?

  4. pelle2x

   Nja, jag tycker ändå att Rodgers har utvecklat flera spelare. Suarez, Sterling och Flanagan har utvecklats mycket under Rodgers. Däremot har han inte utvecklat många av sina värvningar. Det är där som skon klämmer. Vi får väl se vad som händer framöver. Jag tror att det finns goda möjligheter att utveckla typ Moreno, Emre Can och Markovic till toppspelare.

  5. Sin nombre

   Nu vill jag inte vara petig, men Lovren är faktiskt född 89, så är han också över 24. Sedan ville man ju även värva Remy och han är ju född 87. Så jag blir lite osäker på den där 24 års regel.

  6. Sin nombre

   Ja de tre spelarna har blivit bättre under Rodgers tid i klubben. Men beror det verkligen på Rodgers? Har han verkligen varit den avgörande faktorn för deras utveckling? Allen, Borni, Aspas. Alberto m.fl. har inte blivit bättre under Rodgers. Så hans omtalade förmåga att utveckla spelare är faktiskt inte riktigt bevisad.

   Talanger som Moreno, Emre Can och Markovic, har alla förutsättningar att bli bra. Men jag tvivlar starkt på att Rodgers kommer att bidra mer till deras utveckling, än vad en genomsnittlig tränare i Premier league skulle ha gjort.

  7. Lilebroer

   Tror att Rosgers byten snarare berodde på att vi då låg under i en match som vi var tvugna att vinna. Vid 0-0 så är det troligt att han hade tuggat på i den stilen ett tag till, lilt någon nämnde i en kommentar tidigare.

 4. JSPSVS

  Tycker att det inte var helt orätt att försöka brotta ner ett Basel som bevisligen kan slå topplag. Sedan skicka in Coutinho, Markovic och Moreno efter 60min med pigga ben och avgöra. Det är en fair gameplan i en sån viktig match, får inte glömma erfarenheten som valdes i och med de spelarna.

  Vi kommer ta poäng på söndag och bra chanser att slå Ars hemma.

  Tycker lite synd om Brendan Rodgers. Svårt andra åt utan de två super spelarna och med restriktioner att värva in erfarenhet.

  1. Pär

   Helt rätt, minst en säsong till efter denna för att bevisa att han kan spela in sina signings men kommer vi runt 8-10 så är det kanske dags att byta. En ny tränare behöver ändå tid på sig att få in sitt spelsätt och sina spelare.

   Efter regn kommer solsken

Laddar...