Det känns verkligen tomt att inte få se fotboll spelas just nu, den där pokalen som vi skulle ha vunnit vid det har laget står fortfarande och väntar på oss. Tur då att det nyligen släpptes en dokumentär om en av de spelare som tagit oss till den här positionen i tabellen, idag har jag stillat min fotbollshunger med att se historien om Sadio Mané.

Många av oss har följt varenda steg Mané tagit sedan han drog på sig vår röda tröja, från debuten, via vinsten i Champions League, upp i toppen av Premier League. Senegalesen har verkligen tagit steg i takt med att klubben gjort det och lite i skymundan av Mohamed Salah har han växt fram till en av världens bästa spelare. Det alla inte har samma koll på är vägen Mané gått för att nå så här långt, den får man lära sig mer om i dokumentären. Även om det aldrig riktigt kommer in på djupet i hans resa genom klubbarna i Europa är det intressant att höra honom prata om tiden i Metz, mötet med Liverpool i Premier League och sedan övergången till vår klubb. Den stora behållningen med den här filmen är dock berättelserna från och återbesöket till hembyn i Senegal.

Liverpool har en stor roll i filmen, flera av våra spelare uttalar sig om Manés storhet och Klopp talar varmt om den spelare som han först nobbade i Dortmund, för att sedan ta till Liverpool. Allt det här är dock sådant som vi känner igen och även om det är roligt att höra Salah prata om hur bra Mané är så är det kanske inget som känns jättespännande, att höra Manés barndomskompis prata om hur det gick till när den unge pojken lämnade byn för att försöka uppnå sina drömmar, det är fascinerande. Samma sak att se honom komma tillbaka till byn efter CL-finalen och Afrikanska mästerskapen, hur folket tar emot honom, det är också fascinerande.

Kontrasterna mellan Liverpool och den by där Mané växte upp är gigantiska, han berättar om hur de fick använda olika frukter som bollar när det saknades riktiga, men att han ändå kunde titta på det lokala laget och drömma om ett liv som proffs. Att Senegals VM-lag från 2002 betydde mycket för honom råder det ingen tvekan om, så kanske kan man ändå säga att både Diao och Diouf ändå gjort någonting bra för oss Liverpool-supportrar. Även om de själva inte visste det sporrade de en ung Mané till att bli en av de allra bästa. Jag ska inte gå in så mycket mer på detaljerna kring hur hans karriär tar fart, det är bättre att ni själva tittar, men det är en resa som är väl värd de dryga 70 minuter som dokumentären pågår.

Jag var tveksam till värvningen av Mané en gång i tiden, men han har utan tvekan visat att mina tvivel kring honom var ogrundade. Idag är han en av de viktigaste spelarna vi har och att få veta mer om människan Mané var intressant, även om man inte riktigt kom in på djupet i varken den delen eller själva fotbollen var det här precis vad jag behövde nu. En påminnelse om hur viktig fotbollen är, om hur den kan lyfta människor och hela samhällen. Repriser av målen som tog oss till CL-finalen, bilder från firandet av CL-titeln och inte minst en Sadio Mané som säger att han vill vinna titeln igen, och igen, och igen.

Dokumentären Sadio Mané: Made in Senegal finns att se gratis på rakuten.tv

4 kommentarer
  1. Är rakuten laglig? Hur kan den vara gratis??

    • Som jag fattat det är den laglig, vissa filmer är gratis och andra får man hyra, men det här var första gången jag använde sidan så rätta mig gärna om jag har fel.

    • Den ser laglig ut och när man googlar på den så får den bara positivt så då borde man våga använda siten 🙂

    • De har en del material på Rakuten som är tillgängligt om man bara anmäler sig, behöver alltså inte betala någon avgift. Det är väl ett sett för att locka in folk. Såg det där avsnittet i Barca-serien, om dubbelmöte mot Liverpool, på Rakuten utan att betala.

      Väl värt tiden som det tog att bli medlem 🙂

Kommentarer är stängda.