Hur många gånger har vi varit med om det här nu? En bra match mot ett förmodat topplag, där vi plockar in tre poäng som nästan kan räknas som bonus, följs av en plattmatch mot ett sämre lag och leder till att de bonuspoäng vi tog i omgången innan utraderas. Det är svårt att inte se tillbaka på gårdagen och känna en enorm frustration, i stort sett allt som kunde gå fel gick fel. Våra toppkonkurrenter plockade sena segrar, men det jobbigaste var såklart det som utspelade sig på Turf Moor. Vi är bara två matcher in i ligaspelet än och segern mot Arsenal gjorde att förlusten inte är någon katastrof, men det spel vi visat i de här två omgångarna är lite oroande. De problem vi hade under förra säsongen är fortfarande väldigt påtagliga i spelet.
När vi ställs mot låga försvar, som samlar sig och väntar in våra anfall, har vi stora problem att skapa chanser. Passningsspelet går väldigt långsamt och våra enda tendenser till målchanser är när Coutinho skjuter utifrån, igår hade han inte siktet inställt och vi blev således mållösa.
Hörnorna fortsätter att vara katastrofalt dåliga, vi saknar bra leveranser när de ska slås och under matchen igår ledde de oftare till farliga omställningar för Burnley än till bra chanser för oss. Om man har svårt att få igenom skott måste man kunna göra något av de fasta situationer som skapas, men vi är verkligen inte ens i närheten av att få till det. Korta eller långa hörnor, hur vi än gör blir det fel.
Defensiven är fortfarande ett problem, fem insläppta mål redan nu går inte att snacka bort och flera av dem har föranletts av misstag från våra spelare. Det finns ingen på mittfältet som klarar av att ta det defensiva ansvaret och backlinjen ger inget stabilt intryck. Mot Burnley var det Clyne som gav bort bollen vid ett mål och Klavan som sålde sig extremt billigt vid det andra.

thumb_25843_default_news_size_5

Vänsterbacksplatsen har diskuterats oerhört mycket och så kommer det nog att fortsätta, James Milner kom inte till sin rätt på positionen, han skulle i stället ha behövts längre upp i planen. Milner kom till oss för ett drygt år sedan, för att spela central mittfältare, fick inte riktigt den rollen, men gjorde en hel del assist och var en av våra bättre spelare sedan Klopp kom in. Nu är han plötsligt förstaval på vänsterbacksplatsen. Jag får inte ihop den utvecklingen. Milner är en bra mittfältare, som alltid bidrar med ett hårt jobb och ett lite mer fysiskt spel än övriga. Är det inte bortkastat att spela honom i en backlinje? Det börjar bli en tröttsam diskussion, men det är samtidigt en väldigt konstig situation.
Vi kommer att ställas mot den här typen av försvar många gånger den här säsongen, om vi inte hittar ett sätt att bryta ner det kommer vi att hamna i den här sitsen igen, och igen. Den här matchen blev givetvis påverkad av det tidiga baklängesmålet, men med tanke på den match vi kom ifrån bör det ha funnits en tro på att vi skulle hinna vända på steken. Om vi inte börjar ta djupledslöpningar, om vi inte får upp farten i passningsspelet, om vi inte har en bättre precision i avsluten, om vi inte förbättrar de fasta situationerna kommer vi att vara beroende av individuella prestationer för att vinna den här typen av matcher och det är inget som håller i längden.
Matcherna mot de andra topplagen är de som blir mest uppskrivna och de man laddar mest för, men det är den här typen av matcher som de senaste åren gjort att vi inte tagit oss till CL. Det spelar ingen roll om vi slår Manchester City två gånger, om vi samtidigt ska ta en poäng på två matcher mot ett lag som åker ur eller misslyckas med att vinna mot West Bromwich. Vi har visat under Klopp att vi absolut kan slå de bästa lagen i ligan, när spelet blir öppet visar vi ofta kvalitet. Faktum är dock att det spelas fler matcher mot lag som inte hör till toppen och så länge vi inte klarar av de matcherna kommer vi inte att vara en seriös topp fyra-kandidat. Vi ska inte måla fan på väggen än, det är, som sagt, bara andra omgången än, men det finns många frågetecken som måste rätas ut.

6 kommentarer
 1. Stort TACK Tomas!

  Din krönika är verkligen, verkligen bra och jag kan inte låta bli att jämföra den med denna texten: http://liverpoolfc.nu/nyheter/34187/ett-tragiskt-aterseende

  Ni är ju inne på samma spår. Men du spårar inte ur och du håller dig ”nykter” i din analys. Tappar inte tråden och blir för känslostyrd. Svävar inte iväg. Håller dig precis.

  Och den plåstrar om även om den kanske varken syftar till att göra det eller är av den karaktären.
  Men det är en lysande text du har levererat.

  Tack!

 2. Jag börjar undra ifall Brendan Rodgers fortfarande är kvar i klubben, efter att återigen sett LFC äga boll (över 80% i innehav!) men har likt förbenat svårt att göra någonting vettigt med den.

  Alltså hur är det möjligt att man som lag inte vet hur man ska agera när matcherna blir såhär (dvs. bussparkering)? Detta måste lösas snarast, och jag tror fortfarande Klopp kommer att kunna lyckas med det, men går det för lång tid utan någon markant förbättring riskerar han att gå samma öde tillmötes som just Brendan Rodgers. Nu går jag händelserna i förväg och Klopp kommer säkerligen få tid på sig, men jag minns när BR körde fast med en isolerad forward, statiskt spel, Balotelli osv. Det syntes tydligt och tidigt att det var fel väg att gå och jag kände på mig att om ingenting händer i form av taktik eller formation så är jag rädd att du får sparken Rodgers. Jag funderade t.o.m. på att skriva till honom för att varna honom! 😀

  Jag gillade BR och trodde på honom, som en manager vi skulle ha i klubben under en lång tid. Det samma känner jag och framför allt hoppas jag på med Klopp. Men då får han inte vara lika envis som BR, för då kanske jag faktiskt måste skriva den här gången 😉 och framför allt vet vi hur det kommer sluta.

  En annan sak jag tänkte på under matchen var att Klopp inte eldade på spelarna som vanligt, vilket var märkligt eftersom det verkligen såg ut att behövas just i den matchen. Men han trodde kanske att det skulle lösa sig med tiden?

  Angående Milner som back så tror jag tanken är att han ska täcka upp tills Joe Gomez kommer tillbaka. Han gjorde bra ifrån sig innan skadan. Problemet är, som jag ser det, att han har varit borta länge och precis som Milner är (om jag inte misstar mig) högerfotad. Det är ingen optimal uppsättning av vänsterbackar kan man lugnt säga. Jag tycker väl snarare att Gomez kan få konkurrera med Clyne istället. Så med andra ord behöver vi inhandla en vänsterback. Gärna en med andra styrkor än Morenos.

 3. Same old Liverpool… Upp som en sol och ner som en pannkaka, varför ska det alltid vara så. Tyvärr är det som många skriver att man inte ens är förvånad, vågade inte ens ta ut en enda Liverpool-spelare till mitt fantasy denna veckan vilket visar vad man trodde om denna match.

  Detta med låga försvar har tyvärr varit Klopps svaghet ett bra tag, pratar man med supportrar till Dortmund så var det samma sak där. Nu har han haft mer än ett halvår på sig att förstå och se hur lag på tabellens undre halva spelar, men det ser exakt lika dant ut som det gjort sedan drömsäsongen med Suarez. Vet inte själv hur man ska göra för att lösa det men hoppas att Klopp och hans team jobbar frenetiskt med detta, annars är man rädd att hela säsongen ska utmynna i ett stort MÄH och vi hamnar på en icke så hedersam 7-10 plats.

  Tycker att man kunde urskilja, som vanligt efter en urladdning, ett väldigt oinspirerat Liverpool. Vi hade 81% av bollen, 27 skott mot mål och 10-talet hörnor men skapade i stort sett inte en enda målchans att komma ihåg. Är Klopp bara en Bilic? En som ger 100% i toppmatcherna men inte bryr sig nämnvärt om de andra matcherna. Jag hoppas att detta bara var en plump i protokollet, alla kan göra dåliga matcher. Särskilt så här i säsongsstarten, men om vi ska ha nåt med topp 4 att göra så har vi inte råd med allt för många förluster. Speciellt inte en säsong som denna då mycket pengar spenderats av våra konkurrenter och nya topptränare kommit in.

 4. Bra krönika Thomas!
  Känns tyvärr som historien upprepar sig. Bra mot dom bra , dålig mot dom dåliga.
  Ny tränare, delvis nya spelare, men samma problem.
  Hoppas Klopp kan styra upp det här, annars är risken att vi hamnar utanför topp-4 igen.

 5. Bra krönika. Det blir inget topplag av Liverpool om man inte kan luckra upp låga försvar. Och en sak är säkert; fler motståndare kommer att göra som Burnley när de ställs mot Liverpool. Det är ju uppenbarligen ett effektivt sätt att bemöta LFC på.

Kommentarer är stängda.