Liverpool spelade med en man mer på planen under merparten av gårdagens match mot Rubin Kazan, men lyckades ändå inte vinna matchen.

Man blir klok av att kolla på fotboll. Efter gårdagens match blev jag lite klokare:
1) F-n vad skönt det var att kolla på Eurosport Play utan kommentatorer. Istället för att höra en dryg och ibland okunnig röst överrösta publiken hördes Anfieldpublikens ljuva sång i hela vardagsrummet. Utmärkt!
2) Europa League under Jürgen Klopp blir inte samma sak som Europa League under Brendan Rodgers. Det kan man ha olika åsikter om!

Ja, för det är uppenbart att Klopp kommer att satsa hårdare på Europas näst, med betoning på näst, bästa klubblagsturnering. Rodgers hade garanterat satsat på ett B-lag mot Rubin Kazan, men så var inte fallet igår. Istället satsade Klopp på en oerhört stark startelva. Jag tycker att det var helt rätt av Klopp. Liverpool behöver både sätta ett spel och bygga upp en vinnarkultur. Det kan bäst göras på planen. Visst kan spelarna bli slitna om de matchas för mycket men Liverpool kommer inte att gå runt på 11 spelare resten av säsongen. Det finns alternativ duktiga spelare än de som startade mot Rubin Kazan i truppen, vilket såväl Benteke som Firmino visade med eftertryck i gårdagens 1-1-match.

De 90 minutrarna som Liverpool och Rubin Kazan rabbade samman var tyvärr inte mycket att hänga i julgranen för hemmalaget. Marko Devićs mål var onekligen matchens delikatess. Liverpool mål kom på en fast situation. Förstås aldrig fel att göra mål på fasta, men laget skriker verkligen efter spelmål. Tyvärr verkade laget sakna kvalitet på matchens sista tredjedel.

Liverpool lyckades inte riktigt skruva upp bolltempot. Lallana var en av flera syndare bakom detta. Jag tappade oftast räkningen på hur många bolltouchar Lallana gjorde i situationer där han borde ha höjt bolltempot genom att spela på 1-2 tillslag. Det saknades även kvalitet i hörnorna, inläggen, distansskotten och löpningarna. Det störde mig något oerhört att Liverpool hade så otroligt många hörnor och skottlägen som man bara slarvade bort med usla tillslag. Hur många distansskott hade inte en ung Gerrard pangat in igår? Jag gissar på åtminstone 2, men kanske 3.

Origi trampade vatten. Han kom ingenstans. Jag förväntar mig inte att han ska dominera på något sätt, men han måste bli smartare. Han måste ta smartare löpningar. Han måste visa var han vill ha bollen på ett bättre sätt. Han måste helt enkelt utgöra ett djupledshot och erbjuda medspelarna ett alternativ. Igår fanns oftast inga enorma ytor att löpa på för Origi, men han visade sig för dåligt för så kallade ”instick”.

3 poäng på lika många matcher i Europa League är inget smickrande facit för Liverpool, men samtidigt har man fortfarande allt i egna händer. Liverpool SKA förstås gå vidare i den här truppen, inget snack om den saken.

1 kommentar
  1. Håller med dig i vart enda ord du skriver Pelle.

    Dock så är ju detta endast Klopp’s andra match och på presskonferenserna så sa han tydligt och klart att vi först ska sätta defensiven, för att sedan se över offensiven. Utan en lugn och trygg defensiv så kan man inte ha en kreativ offensiv (Lite det som Brendan bevisade under sin tid – även om han var väldigt nära att få utdelning 13/14).

    Skulle vara intressant att se din analys över vårt förändrade defensiva arbete. För det tycker jag mig se, även om jag anser mig som en glad amatör i den taktiska avdelningen.

    Känslan är dock att det finns en betydligt mer klar bild över hur vi ska agera i försvarssituationer där även våra linjen känns både rakar och mer kompakta. Något som även fångat mitt öga är att vårt försvarsagerande kring defensiva hörnor känns betydligt lugnare, hörnor som oftast hamnar på vår förste försvarare och med enkelhet kan nickas i väg.

    Även om det är lite för tidigt att dra allt för höga växlar kring vårt hörnspel i defensiv zon så tycker jag att man bör kunna raljera allt mer kring defensiven över lag. För en så länge så känner i alla fall jag mig tryggare än jag har känt mig på väldigt länge. Även om det målet vi släppte in mot Kazan, hur snyggt det än må vara, en barnsjukdom från ett försvarsagerande med betydligt mindre pondus och självsäkerhet som den som Klopp vill se.

Kommentarer är stängda.