[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

IHN SPT 130914-03

Offensiven, defensiven, uppställningen, taktiken, ja det mesta gick fel i gårdagens möte med Aston Villa. Det ska sägas att Villa är ett lag vi brukar ha problem med på hemmaplan, men det betyder inte att det är okej att det såg ut som det gjorde igår. Under den tid som våra motståndare försökte spela offensivt skapade de en hel del chanser, varje fast situation kändes farlig och hade det varit en skickligare mittback än Senderos som fått alla chanser hade vi haft ett större underläge att ta igen. Sakho och Lovren hade båda del i målet, Sakho orsakar hörnan och Lovren släppte markering, det är ingen tvekan om att vi har en bit kvar innan vi satt vår defensiv. Samtidigt måste man komma ihåg att vår backlinje består av tre helt nya namn och ett fjärde som spelade relativt sparsamt under fjolåret, det kommer ta ett tag innan det klickar helt.

Det som oroar mig mest med gårdagens match är offensiven. Matchen påminde lite om den där vi tappade titeln i fjol, alltså Chelsea hemma. Vi mötte ett samlat försvar som backade hem och vi hade ingenting att attackera dem med. Det finns några saker som är viktiga för att ta sig igenom lag som spelar på det här sättet, en sak är avslut från distans och där har vi i dagsläget inga spelare som känns farliga. Balotelli hade ett skott, som via en Villa-spelare fick en lite spännande studs, men annars var våra avslut utanför straffområdet få och ofarliga. En annan sak man måste ha i sitt lag i en match av den här typen är djupledslöpningar, dessa saknades helt igår. Henderson brukar vara en spelare som tar sig in i straffområdet och sliter isär försvar, igår var han långt ner i planen och hade inte alls den effekt som han brukar kunna ha. Nu skedde det mesta spelet framför Villas backlinje och försöken att komma in bakom var mycket få.

Det allra viktigaste är dock passningstempot, ska det vara svårt att försvara måste bollen vara i rörelse i ett högt tempo, så att inte motståndarna bara behöver stå i sina positioner. Tempot igår var under all kritik, för många bolltouch, mycket springande med bollen och ofta passningar som kom någon tiondel för sent för att skapa problem för Villa. En av de största syndarna i mina ögon var Coutinho, även om han var en av de som försökte mest gick det för långsamt när han närmade sig farliga lägen. Han saknade helt den fantasi som han tillfört vårt lag tidigare och trots att han hade väldigt mycket boll kändes han inte speciellt farlig, bortsett från stolpskottet. Den jag tyckte visade mest var Adam Lallana, när han fick bollen vände han upp och försökte utmana, kommer han bara in i i matchtempo blir han en större tillgång än jag trott. Jag saknade Joe Allen, precis som jag skrev i min krönika om honom härom veckan fortsätter han att dra på sig skador när det känns som om att han ska spela till sig en fast plats och lyfta.

En sak som var så dålig att jag inte vill ta upp det är inhoppen från Lambert och Borini, snudd på imponerande av Borini att vara så osynlig trots att spelet var på Villas planhalva under hela hans tid på planen.

Det finns ingenting positivt att ta med från matchen igår, men sådana här matcher har alla lag. Det som Rodgers dock måste jobba med är hur vi ska ta oss an motstånd som spelar som Villa, för det är ingen tvekan om att lag kommer att backa hem när de möter oss. Ett första steg, tycker jag, är att hålla fast vid diamanten på mitten, men när jag tittar på spelarna i dagens trupp känns det som att Rodgers tänker mer 4-3-3. En sak är säker, det här ska Ludogorets få betala för på tisdag.

* * *

Ovanstående text är skriven av Totaal Liverpools skribent Tomas, vars twitter du hittar HÄR.

Vanligtvis skriver Tomas på sin blogg Weepingbrother.blogspot.se.

9 kommentarer
 1. Så våldsamt förbannad för gårdagen. Under all kritik. Tror det å andra sidan var frukten av dessa förbannade landskamper.

  • Jag tror det beror mest på att alla nya spelare inte har kommit in i spelsättet och vet vad de ska göra i alla situationer.

 2. Aspas är bättre än borini, totalt värdelöst inhopp. Han gjorde absolut ingenting.

  Ska vi vara med i racet så ska vi vinna även såna här matcher där spelet inte klickar. Med tanke på vår ”breda” trupp så ska man vinna en sån här match utan sturre o sterling.

  Nu verkar scums ha kommit igång också, en olycka kommer sällan ensam:)

  Nya tag på tisdag och om vi vinner den kompenserar det knappast gårdagens förlust. Jag säger det igen, ligan är viktigast. Jag vilar hellre spelare i CL än PL.

 3. Bara o bryta ihop och hoppas vi snäpper upp oss x antal nivåer framöver, för detta kommer inte hålla om vi siktar på top4!!

  Ruskigt tandlöst med bara en fw, ingen av våra fw klarar ensam att stångas på topp! Coutinhos eviga duttande med bollen gör ju även att vårt passningstempo och förmåga till snabba omställningar obefintligt..

 4. Det var skrämmande att se hur enkelt utmanövrerade vi blev av ett lag som hamnade 13 placeringar under oss förra säsongen. Tyvärr var detta inte den enda förlusten av den typen vi kommer att få skåda på Anfield i år. Vi var tillbaka till gamla synder, första kvarten så anstormar besökande lag, de får en massa fasta situationer som är farliga, de gör ett mål och sedan backar hem med hela laget. Tror att 90% av förlusterna på hemmaplan har sett ut så här, iallafall mot lag som brukar hamna under oss i serien.

  Rodgers har gjort oss till ett kontringslag, det är därför vårt spel funkar bra mot lag som anfaller mot oss. Särskilt på hemmaplan. Det kommer att bli en jobbig säsong detta, om vi inte hittar en väg ut ur detta spel. Många oavgjorda matcher och vi landar på den där förgrymmade 7-8 platsen igen, som vi prenumererat på de senaste 5 åren.

  Hoppas på en snabb uppryckning nu på tisdag och att detta var säsongens bottennapp.

 5. Hoppas det var en tillfällighet, men oj vad jag saknade Luis igår i lördags 🙁

 6. Det tog alltså fyra matcher innan folk här dömer ut laget vi håller på. Imponerande tillförlit.

 7. Matchen påmindes om Rodgers första säsong där mycket bollinnehav mot de flesta lagen många gånger tyvärr resulterade i förlust och att vi inte lyckades förvalta övertaget spelmässigt. Fler måste våga ta Henderson löpningar sen ska det ju inte vara någon tvekan när man närmar sig straffområdet och man får Skottland. Nu hoppas jag vi studsar tillbaka och tar 3poäng nästa helg.

  För som Coutinho skrev ovan så ska ligan alltid vara prio ett.

 8. Ja en helt nykomponerad backlinje har aldrig fungerat.. Vi hade G.J ,M.S, D.A o J.F i slutet av förra säsongen.. Nuvarande höger back har jag inte sett någon större potential än dom vi har o haft i Kelly o Wisdom te.x.. Sen tycker jag inte att vi har spelat offensiv fotboll mot varken Southampton eller Aston Villa.. Vi har blivit tillbaka tryckta enorm mot dessa lag en stor del i matcherna..

Kommentarer är stängda.