[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Publiken på Anfield fick se Real Madrid enkelt besegra ett oorganiserat och uddlöst Liverpool med klara 3-0.

Liverpool hade inte särskilt mycket att komma med mot Real Madrid. Hemmaspelarna inledde förvisso med mycket energi, men de rutinerade och skickliga spanjorerna tog sig samman och dödade matchen redan i den första halvleken genom att göra tre mål. Jag förväntade mig inte att Liverpool skulle ta poäng i den här matchen, men att den skulle vara avgjord efter 45 minuter känns väldigt tungt. Vi LFC-fans fick oss helt enkelt en rejäl ’reality check’.

Jag tycker två nyckelord kan känneteckna Liverpools insats: oorganiserat och uddlöst.

skrtel

Det kollektiva försvarsspelet var oorganiserat. Real Madrid kunde utan några större besvär spela sig igenom Liverpool. Mittbackarna Skrtel och Lovren är sannerligen inte två pålitliga murbräckor som man verkligen vill att mittbackarna ska vara. Istället är mittlåset allt annat än tätt. Samtidigt gjorde Johnson en urusel insats, samtidigt som han vid flertalet tillfällen heller inte fick det understöd som jag inför matchen tjatade om att han sannerligen behöver i en-mot-en-situationer mot Ronaldo. Jag konstaterar krasst att majoriteten av backlinjen inte hör hemma på CL-nivå. Den enda som höll klassen ikväll var Moreno.

Defensiva fasta situationer i allmänhet och hörnor i synnerhet borde egentligen få en helt egen text tillägnad sig. Liverpool har blivit ett av ligans absolut sämsta lag på fasta, vilket man numera även bör vara i CL. Ikväll var 0-2-målet en förlängning av en hörna och 0-3 var ett hörnmål. 2 av 3 baklängesmål gjordes alltså i samband med hörnor – skandalöst! Att Mignolet oftast står fastcementerad på linjen, har noll auktoritet och verkar krympa en halvmeter i samband med hörnor är väldokumenterat, MEN jag vill även belysa att utespelarna tenderar att förlora massa dueller – i luften, längs gräset, ja överallt – när de ska försvara defensiva hörnor.

För min del är varje motståndarhörna en fullständig pärs. Antag att Liverpool hade varit täta på defensiva hörnor och utnyttjat offensiva hörnor i den här matchen… Då hade det blivit en helt annan match.

Balotelli 2

För att återkomma till nyckelordet uddlöst. Det är precis var Liverpool har blivit utan Suarez och Sturridge. Det har gått troll i Balotellis spel i den röda tröjan. Pressen att producera har blivit så pass stor att italienaren alltid försöker avsluta – även när han borde passa bollen. Måltorkan har satt sig i skallen innanför den coola frisyren. Jag tror fortfarande att Balotelli kan bli en mycket bra spelare för Liverpool, men han skulle behöva Sturridge och dennes djupledslöpningar vid sin sida.

Liverpool var oerhört uddlösa mot Real Madrid. Jag vill visserligen belysa och berömma deras försvarsspel, men faktum är att Liverpool ser oorganiserade ut även i anfallsspelet. Spelarna verkar knappt veta hur de ska löpa och när de väl gör löpningarna är de ofta otajmade.

Liverpool ser oorganiserade och osynkade ut för tillfället. Med dagens form kan man besegra en motståndare som QPR, men mot Real Madrid och andra storlag är man alltjämt chanslösa.

Kvällens bästa LFC-nyhet kom istället från Bulgarien. Ludogorets besegrade nämligen Basel med 1-0, vilket innebär att LFC fortfarande har goda möjligheter att knipa andraplatsen i gruppen.

17 kommentarer
 1. Hur fan kan en spelare vara så viktig för ett lag???…..Surre är saknad!!!!
  Allt spel kan väl inte försvinna från förra säsongen…vad ligger felet?

 2. Satt innan matchen och funderade på vilken taktik Rodgers skulle välja. Ett defensivt kompakt lag som sitter och trycker på kontring lex Everton hemma förra säsongen eller ett lag som pumpar plattan i mattan från minut ett, som vi sett så många gånger tidigare på Anfield i CL-sammanhang? Nu blev det något mellanting där spelarna såg ut att vilja rida på publikvågen samtidigt som dom insåg att ”fan, det är Real Madrid vi möter” och inte gick för det fullt ut.

  Möter man ett av Europas bästa lag, om inte det bästa, får man nog räkna med att något mål likt deras första slinker igenom. Schames till Ronaldo och ibland stämmer korrelationen mellan pengar och kvalité i fotboll. Däremot går det ju naturligtvis inte att släppa till på fasta situationer om vi ska ha en tillstymmelse till chans mot ett lag av den kalibern. Defensiva fasta har utvecklats till en cancersvulst som eskalerar för varje match som går, och det måste vara ett av Rodgers huvudproblem att ta tag i (odds på att Curtis Davies nickar in en hörna på lördag?).

  Försvaret var ju återigen en hönsgård ikväll och har mer eller mindre varit så under hela Rodgers-eran om vi ska blicka tillbaka. Vad som är mer alarmerande för mig är den totala bristen på anfallsspel. Vår defensiv hjälps knappast av att vi inte vet vad vi ska göra när vi själva har bollen och mer än gärna lämnar över den till motståndarna som kan etablera tryck. Då kommer målen bakåt förr eller senare. Som ett brev med avföring på posten. Tidigare har Rodgers byggt mycket på ”anfall är bästa försvar” men när offensiven är duktigt ur spår så straffar det oss dubbelt då vårt skrala försvar tidigare sminkats över av ett bländande anfallsspel och bollinnehav. Tycker det är för enkelt att bara hänga backlinjen och målvakt – visst det är dålig synk i de bakre regionerna, men dom får inte mycket till hjälp av offensivens oförmåga att hålla i boll, göra mål och döda matcher. Ett lag försvarar och anfaller tillsammans må vara en sliten klyscha men det ligger mycket i det.

  Madrid har som bekant en offensivt av yppersta världsklass inte tu tal om något annat. Deras försvar är dock inte alls på samma nivå enligt mig. Tyvärr fick vi det att framstå som vattentätt då vi inte ställde några kritiska frågor under i stort sätt hela matchen. Coutinho hade visserligen ett skott i stolpen men i övrigt var det inte mycket att skriva hem om. Tycker vi måste bli betydligt bättre på att identifiera motståndarnas svagheter. Varför inte lyfta in ett par bollar i boxen och testa en åldrande Iker´s luftspel? Varför inte utmana den relativt långsamma Arbeloa mer på högerbacken?

  Carragher var inne på att spela Sterling som falsk nia från start. Dvs, droppa Mario och plocka in en extra mittfältare och göra någon slags spansk övning i EM 2012 med ett 4-6-0. Brendan hade säkert den uppställningen i åtanke då han möblerade om till den redan i paus. Dock var det redan för sent och blev med facit i hand nästan kontraproduktivt då vi var totalt impotenta sista 45.

  Kanske är kräftgången inte så konstigt trots allt om man kollar på namnen som startar? Förra året gjorde vi 100 mål i ligan. Ta bort Sturridge och Suarez från det laget så försvinner mer än hälften av målen. Ersätter man dem med en kille som verkar mer intresserad av att dryga ut tröjsamlingen än att bidra till lagets målproduktion, så behöver man inte ha ett arbete som tarvar vit rock för att räkna ut att det blir väldigt svårt att vinna matcher. Rodgers bygge står i mångt och mycket på pelare av sprudlande offensiv och individuella prestationer i sista tredjedel. Tar man ut dessa från laget och ersätter med en totalt tandlös offensiv faller mycket av lagbygget ihop. Just nu lever laget på ångor i form av djupledslöpningar från Sterling. Smått tragiskt att behöva konstatera att vi är så beroende av en tonåring från akademin trots den dryga miljard som spenderades i sommar.

  • För det första, väl argumenterat!

   Jag tror som du att viss problematik för defensiven ligger i offensiven. Förra året hade vi ledning i paus, ja i princip alltid. Matcherna öppnar då upp sig för oss på ett helt annorlunda vis, där det blir helt andra ytor där vi kan vila med boll. För även förra året kunde vi se rätt uddlösa ut i matcher där vår inledande forcering inte gav det där ledningsmålet.

   Det går även att konstatera att argumentet som ofta lyftes förra året att vi släppte in många mål på grund av att laget var felbalanserat och Gerrard inte höll som defensiv inte kan förklara årets svaga försvarsspel.

   Jag tror att laget hade kunnat fungera precis lika bra i år som med Suarez om vi hade höjt förmågan att omvandla chanser till mål. Där ligger den största skillnaden och förhoppningsvis löser det sig med sturridge tillbaka.

   I övrigt så tycker jag vi gör en helt okej match där vi hade behövt alla marginaler som möjligt med oss och dem det motsatta nu blev det inte så och då är det tyvärr sådan här skillnad i dagsläget. Jag har dock hopp om att vi ska kunna återfinna en hög nivå allt efter säsongen lider.

 3. Fan vad besviken man är..
  Här har man suttit år in o ut o väntat på CL-kvällar, när man väl är där blir det bara en pina att se hur illa det är ställt…

  Är det inte uppenbart att BR måste plocka in nån som hjälper honom att få ordning på den defensiva depositionen??? Det vi ser vecka in och ut nu är inget att annat än skit.. och fortsätter det lär BR gloria hamna rejält på sned..

  Vore det inte bättre o backa ett steg o börja bakifrån, när vårt naiva tok offensiva spel låser sig och har visat sig vara fungerande enbart pga en viss Suarez!?!?

  Faktum är att BR fick fria tyglar att handplocka dem han ville.. så här långt är hans värvningar ett fett IG!

 4. Tycker vårt huvudproblem är att vi saknar Suarez. Det finns ingen skärpa framåt. Skapade och etablerade anfallsspel, det gjorde vi trots allt.

  Men det är illa, vi hade inte haft Suarez tillgänglig iaf och borde vara starkare i dagsläget än vad vi hade varit om Suarez var kvar. Vi har spenderat 80 miljoner pund på Lovren, Ballotelli, Lallana och Markovic. Endast den sistnämnda kan väl sägas vara ett framtidsnamn. De 17 Lovren gick på verkar vara lika bortkastade som de som vi slängde iväg på Sahko var. Balotelli och Lallana har inte gjort avtryck vid mer än något enstaka tillfälle sedan de kom.

  Sedan har vi Moreno, ja han var bra mot Spurs och har en del fina aktioner.. men särskilt klockrent är väl inte hans bidrag till det defensiva heller. Men värvningen får väl så här långt klassas som någonstans mellan okej och bra.

  Undrar om inte BR borde startat med typ Flanagan och gett upp grejen om en flygande ytterback på vår högerkant.

  • OS: Avsaknaden av Suarez och Sturridge är kanske den största skillnaden i jämförelse med förra säsongen, men det största problemet då som nu är ju försvarsspelet. Liverpool läcker. Det är sällan ligavinnande lag är svaga bakåt… För att inte tala om CL-vinnande lag. Utan en tät defensiv vinner man inga stora titlar.

  • Ja, jag är dock av åsikten att Sturridge aldrig kommer att kunna bära laget så som Suarez kan.

   Försvarsspelet är bedrövligt. Likväl känns vi mer eller mindre ofarliga framåt. Vi hade enligt mig också möjlighet att göra 2-3 mål igår. Inte minst tänker jag på Allen och Coutinhos chanser men även den mängd svaga avslut.

 5. Liverpools största problem är inte att Suarez sålts. Alla lag med hyfsad klass kan klara av att tappa någon riktigt bra spelare ibland. Vårt problem är det den totala bristen på organisation, på plan överlag och i försvarsspelet i synnerhet. Så har det sett ut under hela BR’s tid och nu måste han ta å fixa det. Vi ser ut (även ofta under de två tidigare åren med Suarez) som ett P12 lag där ingen vet vad de andra ska göra, eller ibland inte vad man själv har för uppgifter. Andra lag, som ex S-hampton kan tappa både halva laget och tränaren och ändå se ut som ett fungerande kollektiv på plan direkt när säsongen börjar.

  Varför ställer man t ex inte upp ett kompakt 4-5-1 mot RMA, där mittbackarna får hjälp av tre defensivt inriktade centrala mittfältare och ytterbackarna av varsin hårt arbetande ytter, med kanske bara Sterling framåt i kontringar.

  Nästa problem är alla mediokra värvningar som gått igenom. Hur jkla mkt pengar har vi inte slängt iväg eg de sista åren. Hur dålig är inte Lambert och Borini om nu Balotelli ska starta. Jag föredrar normalt vår 4-4-2 med mittfältsdiamant (dock inte mot lag som Bayern, RMA osv, då behövs ett än mer kompakt mittfält). Borde man inte försökt plocka in en världsklassforward, kanske till samma lön som Suarez och för en stor del av pengarna man fick för honom, att spela jämte Sturridge? Sen kunde en av Balo, Borini, Lambert ta bänkplatsen – behövs alla tre verkligen? Nästa år fylls anfallet ändå på med Ogijve.

  Allen Can samma sak också. De duger i dagsläget som bredd och backups men vi behöver en riktig klassmittfältare i startelvan bredvid Hendo, och det borde vara klart för alla att Steven behöver konkurrens och att Lucas inte erbjuder det. Sen har vi ett av PL:s dyraste försvar. Vore halva-priset-peroner som Höwedes, Shawcross, Garay osv så jla mkt sämre värvningar än Sakho lr Lovren.

  Alonso, Fabregas, Costa, Falcao, Schneiderling, Khedira, Carvalho, Wynyama osv. gick oss förbi. Varför var vi inte med om dem? Istället förstärkte vi den enda position där vi verkligen hade hög kvalitet, nr 10-positionen (Sterling/Coutinho). Jag förstår att man vill ha Lallana. Men hur f-n ska man få in Lallana, Sterling, Coutinho i en elva och få det att funka. Vi har dessutom en uppsjö spelare nu som kan bli bra, vi borde kunna fylla en 25-mannatrupp med hyfsad PL-kvalitet, men hur många skulle eg få speltid i ngt topp4lag?

  Vi behöver i januari en defensiv mittfältare, en box till box mittfältare, en målvakt och en forward (inte Ogijve, han får peta Lambert och Borini till sommaren) direkt in i elvan. Etablerade spelare från några av de främsta klubbarna i Europa. Dessutom behöver vi en till coach. BR får göra som Tommy Söderberg en gång gjorde. Släppa prestigen och plocka in en kille jämte sig.

  • Kan inte hjälpa att rätta dig här, men han heter Origi. I övrigt håller jag med om mycket av det du skriver.

   Falcao för hutlösa summor pengar hade nog gjort en del nytta nu när Sturrdige är skadad.

   Framförallt är jag besviken över hur dåligt det kollektiva försvarsspelet fungerar. Hur man kan scouta så dåligt som man gjort med Mignolet och Lovren är för mig en gåta.

   Jag är heller inte förvånad över diskussionerna på Twitter om hurvida Rodgers egentligen kanske är en bluff. Var vår säsong förra året mer ett verk av spelarna än av honom? Jag tror kanske inte det ännu, men man börjar ju tänka tanken iaf.

  • Du ser, man ska sätta all tillit till en kille vars namn jag varken kan uttala lr stava än:)

   BR tror jag på fortfarande, men jag tycker nog att han fortfarande är väl naiv ibland. Ett sympatiskt drag nu vore att göra som t ex Wenger när han hade stora problem med försvaret. Gör om i staben. Plocka in en ny assisterande.

   Jag tror detta är ett större problem än att enskilda personer är så jka dåliga, för det ser ju lika illa ut oavsett hur många hundratals miljoner man bränner iväg på nya spelare.

 6. Håller med Pelle att skillnaden från förra året är SoS. Vi hade svagt försvar då också men anfallet pressade och gjorde mkt mål så det gjorde inget för BR prioriterade anfallsfotboll. Det jag tycker vi saknar mest nu är den defensiva mittfältaren, städgumman. Även fast han är min favorit så tycker jag att Gerrard inte hinner med mot bra lag. Kanske dags att vila honom vissa matcher. Att testa utan honom, med Can, Allen o Henderson vore intressant.

  Det börjar synas vad lagkamraterna tycker om Ballos spel, förstör han offensiven? Inga passningar varken från honom eller till honom i vissa lägen.
  Efter regn kommer …….
  Eftersom man är äldre så har man varit med om detta förut.

  YNWA

  • Jag tycker nog att försvaret har blivit ännu sämre. Tycker att Lovrens insatser är individuellt sämre än vad Aggers och Sakhos dito var förra säsongen. Och glöm inte att Kolo Touré gjorde en fin säsongsinledning.

  • Håller med. Känns som väldigt dåligt spenderade pengar.

 7. Klart att vi saknar Suarez samt att om någon del i laget visar klara brister så påverkas lagets självförtroende. Ja vi saknar ett bra alternativ i anfallet som är lika bra eller bättre än Sturre, men vi saknar också en klasspelare i den defensiva mittfältsrollen ( typ: Alonso, Khedira) som stärker offensiven och ger backlinjen trygghet.

  När det gäller inköp av klasspelare så har ju LFC problemet att attraktionskraften inte finns än riktigt och därför blir siktet inställt på spelare i nivån under. Vad som händer då är ju att felmarginalen kan bli stor eller liten när det häller flopp eller succé för de spelarna. Det är det klubben får erfara nu trots att man spenderat en hel del pengar på nya lirare.

  Det jag tycker är anmärkningsvärt är att man inte köpt en klassanfallare eller två för Suarezpengarna, utan de har lagts på spelare till backlinje och mittfält. Det känns märkligt och inte speciellt bra!

  • Det är möjligt att Liverpool har svag attraktionskraft när det gäller att värva spelare på den högsta nivån. Men är det verkligen så vanligt att klubbar på Liverpools nivå värvar så dåligt? För andelen lyckade värvningar under Rodgers tid i klubben är faktiskt ganska låg. Om man bortser ifrån sommarens transferfönster så är det väl i stort sett bara Sturridge och Coutinho som varit lyckade.

   Jag är faktiskt ganska säker på att Pelle2x skulle ha göra bättre ifrån sig än så 🙂

  • Haha, jag hade nog lyckats bättre med backvärvningarna i alla fall… Lovren har jag aldrig någonsin trott på, men hoppas förstås att han ska bli bra i LFC-tröjan. Det som förvånade mig i somras var att man inte tog en färdigare och målfarligare ytter än Markovic. Tycker Markovic är en grym talang, men förespråkade Shaqiri, Pedro, Griezmann etc istället. Generellt sett hade jag även värvat fler free agents som squadplayers så att man verkligen kan lägga stort krut på nyckelvärvningarna. Är t.ex övertygad om att Winston Reid på free transfer nästa sommar vore bättre än mittback X som jag förväntar mig att LFC kommer signa för £10-15 miljoner… 🙂

 8. Jag är nöjd med Moreno och Manquillo! Lovren verkar dock inte vara nån succé än… Arsenal har lyckats värva lite stora namn som Özil och Sanchez men Özil har ju inte riktigt rosat marknaden. Tycker Lallana var ett bra köp, han har visat lite av sin kapacitet. Han hade ju oturen att bli skadat på försäsongen. När han väl kom tillbaka så då hade lagets självförtroende redan stukats.

  Som jag skrev ovan! Varför lade inte klubben pengarna på en eller två strikers av klass? Det är en gåta! Pengarna från försäljningen av Suarez har ju gått mest till att fylla ut laget. Men med det i åtanke har ju klubben inte satsat ordentligt eller hur? Är våra ägare snåla eller??

Kommentarer är stängda.