Trots allt snack om transfers och ett svårt spelschema har Liverpool tagit 7 poäng på de inledande 3 ligamatcherna.

Det är egentligen inte riktigt klokt att Liverpool har plockat så pass många poäng i de inledande omgångarna. Man har spelat två av de svårare bortamatcherna, en stor total andel med en man mindre(!) och dessutom har de utvisade spealarna varit nyckelspelare. Till råga på allt har Jürgen Klopp gett ungdomar som Ben Doak och nu senast Jarell Quansah speltid.

Liverpool har haft sekvenser under matcher där man har spelat bra och enskilda spelare har visat prov på stor individuell skicklighet, men man har fortfarande inte fått ihop helheten. Laget känns ihåligt och motståndarna skapar chanser lite för enkelt. Backlinjen har inte ett synkat positionsspel, det nykomponerade mittfältet sitter inte ihop än och presspelet har inte heller fungerat så som Klopp vill.

Med tanke på förbättringspotentialen undrar man hur bra laget kan bli när allt sitter. Kanske underskattar vi den här truppen som Klopp & co har satt ihop?

* * *

Matchen mot Newcastle var i allra högsta grad signifikativ för Liverpools säsongsinledning. Ett grovt misstag som ledde till baklängesmål, åtminstone en helt galen räddning av Alisson Becker, en (obligatorisk?) billig utvisning – och fina individuella prestationer som resulterade i poäng.

Att vinna på bortaplan mot en annan topp 4-kandidat kan visa sig bli utslagsgivande när säsongen är färdigspelad. Det kommer att bli en tuff och jämn säsong, även om min känsla är att Newcastle kommer att bli mer av ett mitten- än ett topplag den här säsongen.

Darwin Nunez har blivit en sådan spelare som man blir lite extra glad när just han gör mål. Min känsla är att han är den typen som kan göra mål i match efter mål när han kommer in i ett stim. Därför hoppas jag att Nunez får plats i startelvan i nästa match. Det gjorde han sig förtjänt av mot Newcastle.

* * *

Den här tweeten blev förresten populär efter matchen:

* * *

Matchfakta:

Newcastle – Liverpool 1-2 (1-0, 0-2)
1-0: Anthony Gordon 25′
1-1: Darwin Nunez 81′
1-2: Darwin Nunez 90+3′

Bollinnehav: 60% – 40%
Totalt antal skott: 23 – 9
Skott på mål: 8 – 4
Skott utanför: 11 – 3
Blockade skott: 4 – 2
Passningsprocent: 86,1 – 79,9
Hörnor: 5 – 9
Räddningar: 2 – 7
Gula kort: 1 – 2
Röda kort: 0 – 1

* * *

Spelarkommentarer:

Alisson – Makalös räddning som höll kvar Liverpool i matchen. Värdsklass rakt igenom.

Trent – Fick ett felaktigt tidigt gult kort som hade kunna kostat. Gav bort 1-0-målet, men inblandad i kontringsspelet som till slut ledde till seger.

Matip(77) – Relativt stabil så länge han spelade. Ser bättre ut än förra säsongen.

van Dijk – Det röda kortet var förmodligen felaktigt, men för några år sedan hade van Dijk avstyrt den situationen på ett lugnt och behärskat sätt utan att riskera varken frispark eller kort. Oroväckande.

Robertson – Slet som ett djur. Växte efter utvisningen.

Endo(58) – Hade stundtals tempoproblem, men gjorde ändå en okej insats.

Mac Allister(77) – Inte en av hans bästa insatser, likväl bra både med och utan boll. Vilket nyförvärv!

Szoboszlai – Briljant med och utan boll. Vilket nyförvärv #2!

Salah – Framspelningen till Nunez sista mål var ren och skär världsklass. Starkt att leverera trots att han fick slita hårt och trots allt transferspekulationer som säkert hade stört fokus för någon med ett ”normalt” psyke.

Gakpo(58) – Kom aldrig riktigt in i matchen. Hotade för lite.

Diaz(33) – Var den piggaste offensiva spelaren så länge han var på planen, men blev den som offrades när van Dijk blev utvisad. Ett obekvämt byte för Klopp.

* * *

Inhoppare:
Gomez(33) – Kom in och satte knappt en fot fel. Har en märklig tendens att studsa tillbaka när man nästan har avskrivit honom.

Jota(58) – Hans utmanande och slitstarka spel blev en nyckel för att laget kunde hota med en man mindre på planen.

Elliott(58) – Stod för ett bra inhopp. Kanske passar den här lite mindre framträdande rollen honom bättre i detta skede av karriären, han inte inte redo att starta så mycket som han gjorde på grund av alla mittfältsskador 22/23.

Quansah(77) – Gjorde ett positivt intryck i debuten. Spännande talang.

Nunez(77) – Blev matchens kung. En fantastisk tillgång i kontringarna, för snabb för Newcastles stabbiga mittbackar och avslut av hög klass.

1 kommentar
  1. En match med så mycket berg och dalbana så att man var helt slut efter matchen. Först en något trevande start när lagen kände på varandra, för att sedan explodera åt fel håll med mål och utvisning på kort tid. Därefter så funderade man på hur många mål Newcastle skulle göra då de pressade hårt direkt efter utvisningen.

    Men sen hände nåt, Newcastle verkade mest intresserade av att rulla runt istället för att avgöra matchen, tog in mer bolltrygga spelare som inte direkt hotar. Medan Klopp måste få beröm för sitt matchcoachande, byter in helt rätt spelare och tar ut de som jobbat förtjänstfullt. Sen började nästan matchen svänga åt vårt håll, vi började få längre anfall och helt plötsligt hota i djupled.

    Där och då så sätter vi in Nunez och 13 minuter senare så har han både kvitterat, avgjort matchen och innan dess också hunnit ”sumpa” en bra chans pga en dålig nedtagning. Härligt att se att tendensen från försäsongen med att Salah och Nunez hittar varandra i sömnen sitter i. Spela Nunez mot Villa nu till helgen, så får vi se om han kan komma igång med målskyttet på allvar.

Kommentarer är stängda.