I den andra matchkrönikan om derbysegern mot Everton hyllas de som hyllas bör.

Nytt derby, ny seger. Det var trots allt bara en i raden av segrar mot Everton. Liverpool har onekligen hittat segerreceptet i derbymatcherna.

Liverpool är som bekant starka i matcherna mot de andra topplagen. Mot Arsenal, Manchester City, Tottenham och de andra brukar Liverpool spela oerhört energiskt och göra många bollerövringar högt upp i planen. Mot Everton förefaller Klopp ha hittat ett annat segerrecept; det är trots allt främst Everton som står för energin och det tuffa närkampsspelet i derbyna, men det är främst Liverpool som står för kvalitén.

I lördags var Koeman modig som inte parkerade bussen, som ju många motståndarlag väljer att göra på Anfield. Men i ett derby med blåa spelare fulla av adrenalin och energi gjorde han nog trots allt helt rätt i som försökte ”chocköppna” genom att åtminstone inledningsvis instruera sina spelare att sätta hög press på Liverpools backlinje.

Everton är ett okej lagbygge, men deras spelare håller inte högsta individuella klass. Det personifieras på den offensiva mittfältspositionen, där de har Barkley och LFC har Coutinho. Barkley är bra i sina bästa stunder, men hans lägstanivå är beklämmande låg och i derbyna syns han mest vid vansinnestacklingarna, vilket förstås är helt oacceptabelt för en spelare som ska vara en av de offensiva nycklarna för Evertons del.

 
Den på förhand fruktade Lukaku togs hand om av Liverpools backlinje. Han fick lite utrymme, då han oftast var omringad av röda spelare så fort han hade bollen, och både Matip & Lovren var skickliga i duellspelet mot den stora belgaren.

Visst, Liverpool gjorde ingen fantastisk insats mot Everton, men man tog ändå en säker seger. Just det väldigt lugna och disciplinerade men för den skull inte tafatta LFC-spel imponerade på mig. Liverpool läste av Everton, höll sig lugna och satte in dödsstötar i form av individuell briljans från Mané och Coutinho.

Det var förbannat bra gjort av Liverpool. Man brukar säga att derbyn kan gå hur som helst, men så var det sannerligen inte i lördags. Det var klasskillnad, tycker jag.