6-1 mot Southampton var en enorm islossning. Det lyste verkligen om Liverpoolspelarna på St Mary’s Stadium.

Sedan Jürgen Klopp tog över Liverpool har laget oftast spelat bra. Problemet har varit effektiviteten, man har helt enkelt missat för många målchanser. Jag och många andra har väntat på en islossning – och igår kväll kom den!

Det var naturligtvis ingen tillfällighet att fem av sex mål gjordes av anfallarna Daniel Sturridge och Divock Origi. De tog smarta löpningar och levererade sylvassa avslut. De fick det svåra, nämligen att göra mål, att se enkelt ut.

Efter matchen framhävde Klopp just enkelhet bakom Origis förbättrade spel: – Vi hade ett samtal. Jag sa åt honom att ändra på en del saker och att inte försvåra spelet och han svarade bara ”ja, ja, ja, jag vet och jag vet”, det är inte alltför ofta du kommer överens om precis allting med en spelare, sa managern enligt Liverpool Echo.

Klopp fortsatte med att betona att Origis begränsade speltid naturligtvis har gjort det svårt för honom att leverera: – När han spelar så är det oftast bara några minuter, då vill han visa upp allt. Det är normalt. Alla ville ha honom innan Liverpool köpte honom efter VM, men han måste lära sig att vara tålmodig och jobba hårt, sa Klopp och fortsatte: – I dag slog han bara enkla passningar, använde sin snabbhet, försvarade och tog tillvara på sina chanser. Han spelade riktigt bra. Men han är ung och har fortfarande en del att lära sig.

Origi

Jag är övertygad om att Origis nyvunna självförtroende kan få stor betydelse för Liverpool. Det var givetvis glädjande att se Sturridge komma in och producera, men i hans fall kan jag inte låta bli att tänka att han snart går sönder igen. Fingers crossed. Hur som helst, om Origi kan fortsätta på detta spår och spela med samma övertygelse, så kommer han att göra mål i ligan också.

De sex gjorda målen berodde dock inte bara på Sturridge och Origi. Verkligen inte. Det var en stark kollektiv insats. Flera målgörande framspelningar var också av högsta klass. Alberto Moreno stod för en gedigen assist, Joe Allen stod för en finare assist, Emre Can stod för en magisk assist. Emre ser ut som en helt ny spelare under Klopp. Nu använder sig Emre av hela sitt register; han är en teknisk & kreativ street footballer och vältränad & välutbildad tysk elitspelare i ett.

Slutligen vill jag nämna några saker som hamnade lite i skymundan under målkalaset. Jordan Henderson spelade igen. Brad Smith kom in och gjorde ett väldigt fint inlägg som Origi kunde nicka in 6-1 på. Smith har varit i en lång kontraktsdispyt och är väl nästan att betrakta som ett nyförvärv med tanke på omständigheterna. Viktigt med tanke på Liverpools tunna ytterbacksuppsättning. Viktigt var även att Ibe fick göra mål; det var kanske inte matchens viktigaste mål men för honom var det nog viktigt. Ibe har ju haft stora problem med poänggörandet och kanske släpper det för honom nu.

Islossning var ordet!

8 kommentarer
 1. Moreno fick faktiskt två assist! Skottet till Origi och inlägget till Ibe

  • Haha ja, det stämmer förstås, men skottet räknar jag inte som en ”riktig” assist. Grejen är den att Moreno (och många andra) har haft stora problem med den sista passningen, det sista skottet… Det var så förbannat skönt att det satt mot Saints.

  • Haha så han får varken assist eller mål för 3-1 i din bok? 😉 Men du har rätt skottet var en rätt ”ogedigen” assist faktiskt..

 2. Nu är det viktigt att Klopp håller ner spelarna på marken så de inte svävar iväg. Det finns risk för underskattning mot newcastle.

  • Med tanke på hur usla Newcastle är för tillfället så är det nästan omöjligt att underskatta dom.

 3. Jag tyckte något som var positivt i det hela var mot vilket bra motstånd vi faktiskt gjorde denna matchen. Det var inte mot ett trött Championship-gäng. Det var mot ett av de bättre mittenlagen.

  Vidare är det glädjande att man faktiskt inte får nervsammanbrott varje gång Lovren är nära en situation längre.

  Fortsatt glädjande är det att Lucas är så ultra professionell som han är. Så pass bra han är och så pass otacksamt han har behandlats men ändå alltid ställer upp med energi, pondus och uppenbar glädje. Kommer säkert få sin uppskattning när han lägger av. Troligen spelar han karriären ut i LFC.

  Lallana… som han kämpar men när ska det bli rätt?

  Det är inte för inte man har börjat titta mot toppen i ligan nu (jag vet det var ligacupen nu)… det är inte långt upp till förstaplatsen med tanke på hur mycket som är kvar. Just nu river vi ner allt! Vi har mot tidigare enligt mig ett mycket stabilare försvar. På det har vi faktiskt ett enormt sparkapital i de nu återvändande spelarna Hendersson och Sturridge. Om nu dessutom både Ibe och Origi tänker börja leverera… Och Firminio som kommer in i det mer och mer och Benteke som de facto gör mål redan. Jag tycker att det ser mycket bra ut just nu, särskilt långt upp till titelkamp är det inte… låt oss försiktig börja hoppas!

 4. Det jag blir dock lite orolig för är att Liverpool har lite väl många anfallare, och alla levererar. Origi med sitt Hat-trick mot Saints, Benteke levererar med jämna mellanrum, Sturres levererar alltid och Ings som innan skadan va den enda ljusglimten offensivt i Liverpool. Tänk bara hur bra han skulle vara under Klopp. Kan faktiskt inte tänka mig en mer perfekt anfallare för Klopps spelsystem. Han löpers smart och mycket i djupled, han jobbar otroligt bra utan boll, han är snabb, har näsa för mål och hans attityd är perfekt på alla sett och vis.
  Jag vill inte att Liverpool gör sig av med någon av dom och om Sturridge håller sig frisk och Benteke fortsätter leverera så blir det svårt med speltid för Origi och Ings. Dock kan och har dom två yngre och Sturridge spelat på kanten så det är ju ett alternativ.

  Det är ju lite konstigt att klaga på att man har för många bra offensiva spelare men man kan ju inte hjälpa att bli lite orolig att någon av dom kommer hamna i kläm då man inte vill tappa någon av dom. Lallana är väl den som hänger lösast p.g.a. bristande poängproduktion men jag tycker han har spelat otroligt bra under Klopp och har varit en viktig del i Liverpools spel när han är på plan. Sen verkar Klopp verkligen fastnat för honom också.

  Tror faktiskt flera av skadorna i slutändan har varit en blessing in disguise då det har ”tvingat” Klopp till att spela med samma spelare och inte get så stort utrymmer att experimentera med startelvan. Nu när spelarna börjar komma tillbaks så kan han en efter en bara stoppa in dom i ett funkande system.

 5. Väl skrivet pelle2x, för första gången denna säsong så såg jag ett spelande, aggressivt och hungrigt LFC med energi och glädje, nästan som att Suarez var med oss på planen igen.

  Jag gillar att du utelämnar spekulationerna om titeln, top 4, att storlagen ska passa sig, det är i min mening för tidigt. Förstår rätt. Klopp kommer som en till synes frälsare, 1 förlust på de senaste 10 matcherna, 2 oavgjorda, med B.R vid rodret hade det garanterat varit andra siffror.

  Att prata om titeln är visserligen spännande men jag ser hellre att Klopp utvecklar laget och har det som första prioritet än att börja jaga titeln.

  Januarifönstret kommer bli spännande, jag ser även fram emot att se hur Klopp kommer göra med Lazar/Ings, där har vi två otroligt oslipade diamanter, skulle faktiskt kunna säga att de två inom överskådlig framtid kommer ta oss till en många titlar (givetvis med resten av laget men det de kommer tillföra blir grdden på moset).

Kommentarer är stängda.