Liverpool har ett ben i finalen efter en tämligen säker 2-0-seger på Anfield.

Man ska aldrig ta ut någonting i förskott efter en CL-slutspelsmatch, det har inte minst Liverpool visat när man har vänt jobbiga underlägen genom åren, men samtidigt kan ingen förneka att kvällens seger gav mersmak.

Liverpool körde i princip över Villarreal och segersiffrorna var i underkant.

Villarreals försvarsspel var imponerande och synkat. Särskilt backlinjens positionsspel var synnerligen väldrillat och rena raka motsatsen till vad exempelvis Manchester United visade upp på Anfield häromveckan. Det krävdes någonting extra för att luckra upp Villarreals försvar, men dagens Liverpool har mycket av det lilla extra. Samtidigt gjorde Liverpools snabba bollerövringar att man kom i anfallsvåg efter anfallsvåg mot spanjorernas fina backlinje.

Den individuella skickligheten finns på i princip samtliga positioner och samtidigt har spelarna en fysik utöver det vanliga. Liverpool-spelarna spelade med hög intensitet och tog maxlöpning efter maxlöpning. När någon visar tendenser på att inte orka har Klopp lyxen att kunna kasta in en lika bra spelare, den lyxen har ytterst få managers och den lyxen har Klopp inte haft tidigare.

Liverpool har också en mental styrka som visade sig mot Villarreal. Man mattades aldrig av rent mentalt; trots att man inte fick utdelning i första halvlek satte man gasen i botten direkt i andra. Många andra lag hade tröttnat rent mentalt och kanske börjat skruva på sig en aning, men inte detta Liverpool.

* * *

Det kommer säkerligen att bli en tuffare returmatch. Villarreal kommer att chansa på ett annat sätt, och det krävs bara ett mål för att skapa nerv. Jag tror att Liverpool kommer att klara detta, men vågar som sagt inte ta ut något i förskott.

* * *

Thiago går från klarhet till klarhet. Han stod för en ny dominant insats mot Villarreal.

Gissningsvis kommer Klopp att vila Thiago mot Newcastle, med tanke på hans skadehistorik och att man förmodligen vill ha honom på plan i returmatchen nere i Spanien.

Det blir intressant att se hur Liverpools mittfält klarar sig utan Thiago. I och med att han är så extremt bra, är det svårt att inte bli beroende av honom. I hans frånvaro måste andra kliva fram i passningsspelet, den saken är klar.

I de andra lagdelarna kommer Klopp att kunna rotera utan problem. Jag skulle inte bli förvånad om Tsimikas, Matip, Gomez, Keita, Jota och Firmino startar mot Newcastle.