Liverpool bara vinna och vinner. Gårdagens seger mot Burnley innebär att man är uppe i 13 raka ligasegrar. Fantastiskt!

Laget har en underbar förmåga att vinna utan att spela bra, men jag håller med Jürgen Klopp om att Burnley-matchen var en spelmässigt fin prestation, i synnerhet efter den något trevande inledningen. Burnley har blivit lite av ligans nya Stoke. Det vill säga en fysiskt tuff motståndare som spelar en enkel men effektiv fotboll. En respekterad motståndare. Många kommer att få problem med Burnley – men inte Liverpool.

Liverpool har blivit ett lag med många dimensioner i sitt spel. Den här säsongen är utgångspositionerna ännu högre än tidigare och man försöker vinna boll ännu högre upp i banan. Det fick Burnley erfara.

Långbollar är en naturlig del av Burnleys spel. De slår inte meningslösa långbollar på isolerade anfallare; tvärtom är långbollarna en del av ett väl genomtänkt anfallsspel; en del av spelidén. De satte Liverpools defensiva spelare på svåra prov – men med mittbackar som Virgil van Dijk och Joel Matip, och en defensiv mittfältare som Fabinho – kan man hantera även den typen av anfallsspel.

van Dijk äter upp sina motståndare levande oavsett om långbollarna slås i luften eller längs gräset. Han vinner luftduellerna. Han vinner löpduellerna. Han är bara bäst, helt enkelt. Han möjliggör den oerhört höga backlinjen.

Vi kan också konstatera att Matips storspel under fjolårssäsongens slutspurt inte var en tillfällig formtop utan en del av en härlig individuell utveckling. Matip är inte lika snabb som van Dijk, men han har utvecklats till en fullfjädrad mittback som är konstruktiv med bollen och duellstark utan densamma. Han vågar stöta, men till skillnad från exempelvis Dejan Lovren är han också duktig på att göra avvägningarna och därmed inte stöta när det är bättre att hålla huvudet kallt.

* * *

Anfallsspelet gynnas förstås också av lagets höga bollerövringar. Det var roligt att se anfallstrion mot Burnley. Det var en ren njutning att se Roberto Firminos kompletta anfallsspel. Han var fantastiskt både med och utan boll.

Firmino är alltid bra utan boll, men de senaste matcherna har han fått till de allra sista detaljerna på den sista tredjedelen också. Det är verkligen välförtjänt. Han gör alltid sina medspelare bättre, men får inte alltid målutdelning. Därför är det extra roligt när han hamnar i målprotokollet. Nu ligger fokus på 14:e raka ligasegern!