Senaste nytt

Krönika: Vår bästa tid är nu

Dagarna blir längre, det börjar droppa från taken, man kan hänga undan vinterjackan och börja höra nya fåglar kvittra. Vårtecknen är många och ger alltid känslan av att det närmar sig behagligare tider. Ett nytt vårtecken, som verkligen gjorde resan mot sommaren ifjol snabbare, är att Liverpool spelar slutspel i Champions League. Minns tillbaka till den här tiden ifjol och hur veckorna bara flög fram, då man hela tiden hade stormatcher att se fram emot. Det här kan bli en likadan vår, för vår bästa tid är nu.

Matchen mot Bayern München var på förhand helt öppen, vi hade inte lyckats vinna på Anfield, men vi höll nollan och skulle på så sätt vara vidare vid ett oavgjort resultat om vi bara lyckades göra mål. Vi satte oss tidigt i förarsätet, genom Manés enorma prestation mot Neuer och de andra statisterna i situationen som ledde fram till 1-0. Balansen, tekniken, speluppfattningen, kylan i avslutet. Det var en aktion i absolut världsklass som han spelade upp, vår mest formstarke anfallsspelare. Målet var hans första av två för kvällen, det andra kom efter en lika mästerlig prestation av hans anfallskollega. Salah må ha vissa problem med målskyttet just nu, men hans precisionspassning till Mané vid det sista målet är minst lika imponerande som många av de gånger han själv satt bollen i nätmaskorna. Vi gjorde en fin laginsats, utan att egentligen imponera, men vi hade några individuella prestationer som stack ut och blev helt matchavgörande. Mané stod för några sådana, men den stora segerorganisatören hittade vi längre bak i planen.

Det finns egentligen inte ord för att beskriva hur mycket Virgil van Dijk betytt för oss sedan han kom till klubben för ett drygt år sedan, att han var värd varenda pund slog vi fast tidigt och de hyllningar han får runt om i Europa nu är såklart välförtjänta. Mot Bayern var han, precis som han alltid är, magnifik. Han nickade undan bollar, bröt uppspel, skrek åt sina lagkamrater, vevade med armarna, gav ryggdunkar, high fives. Ett av Liverpools sämre kännetecken under senare år har varit att man lätt har vikit ner sig, att huvudena börjat hänga när det inte vill sig riktigt. Vi har saknat den där ryggraden som gjort att vi kan genomföra matcherna med huvudet högt. Virgil van Dijk är inte bara en ryggrad, han är adamantiumförstärkt ryggrad. Spelarna runt honom håller inte bara huvudet högt, de växer och blir ett huvud längre. Joel Matip gjorde självmål igår, det hade kunnat få honom att skaka under resten av matchen, men det gjorde han inte. Bredvid van Dijk stod han för en stabil insats under resten av matchen, precis som han gjort så många gånger den senaste tiden. Folk kan komma dragandes med namn som Ramos, Varane och Pique, men vi vet att vi har världens bästa mittback. Virgil van Dijk krönte gårdagen med att göra det matchvinnande målet, en mycket välförtjänt matchvinnare.

Tur, tveksamma domslut, små marginaler, man kan gå vidare på många olika sätt. Det bästa sättet är man visar sig helt enkelt vara ett nummer större än sina motståndare och det var vi igår. Även om man inte kan koppla av innan domaren blåser var det en ganska behaglig andra halvlek, när väl ledningsmålet kom. Bayern skapade i stort sett ingenting, Lewandowski ägnade sig mest åt att ramla och se missnöjd ut. Vi kan bättre än vi visade igår och när det ska lottas kvartsfinaler i morgon tror jag inte något av de andra lagen vill se Liverpool som sina motståndare. Att ha offensiva vapen som Mané och Salah, kombinerat med en defensiv som leds av en spelare som har en sådan pondus att man själv sätter sig rak i ryggen i soffan när han tar ton, gör att vi kan slå alla lag.

Vi är återigen bland de åtta bästa lagen i Europa, den här gången kan ingen heller anklaga oss för att ha haft tur med lottningen. Samtidigt är vi, ett år när fyra engelska lag är i kvartsfinal i Champions League, ett av två lag som kan vinna ligan. Ett år när lagen i Premier League är starkare än på väldigt länge står vi på en förlust efter 30 omgångar, vi är helt enkelt riktigt, riktigt bra den här säsongen. Nu återstår att se om vi lyckas ta oss ännu ett steg i Champions League, i morgon får vi veta vilka som står mellan oss och en plats i semifinalen. Visst finns det bättre och sämre lottningar, men det som jag tycker känns bäst är att oavsett vilka vi ställs emot så kommer de känna att de fått en riktigt dålig lottning. Fortsätter Mané, van Dijk och de andra prestera finns det alla chanser till fler magiska europanätter innan sommaren kommer. Vi har dessutom en ligatitel att slåss om. Den här våren kommer bli intressant, minst sagt.LÄmna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Kommentarer

  1. Toyen

    Du skriver många bra krönikor Tomas likaså får vi läsa många bra krönikor från andra och det är riktigt kul och intressant att se hur ni tänker.

    Jag gillar när det finns delade åsikter för då får man annat perspektiv men denna krönika håller jag nog som bäst hittills denna säsong, kanske för jag tänker likadant och såg på matchen med samma ögon men det är klockrent skrivet.

  2. andreas

    Word!
    Är så sjukt stolt över den insatsen laget gjorde igår, alla spelare är viktiga på sitt sätt, LAGBYGGET!

Laddar...