Daniel Sturridge är tillbaka och förhoppningsvis kan han nu spela under den större delen av matcherna som är kvar av säsongen, runt honom är Coutinho och Sterling i riktigt bra slag. På det centrala mittfältet har Jordan Henderson och Lucas imponerat de sista veckorna. Allt det här är såklart goda nyheter, men det väcker också en stor fråga, nämligen hur det ska bli med Steven Gerrards sista tid i Liverpool? För mig är det tydligt att han inte är en del av vår bästa elva, ser inte att han ska kunna peta någon av ovan nämnda spelare, men är Rodgers redo att peta honom på mer regelbunden basis? Jag är inte så säker på det och det oroar mig lite. Hur jag än vrider och vänder på det kan jag inte få in vår kapten i en startelva utan att den känns sämre. Vi har fortfarande ett ganska tufft spelschema, så det kommer såklart att bli speltid för Gerrard, men det är just i de stora matcherna, de som kommer att fälla avgörandet för vår säsong, som det är otroligt viktigt att vi sätter upp vårt lag rätt. De tre där framme kommer nog inte Rodgers att rubba, men risken finns att Henderson flyttas ut på en kantplats igen och då hamnar vi med den långsamma mittfältsduon Lucas/Gerrard centralt och det kan komma att kosta oss dyrt.

Ett annat sätt att få in Gerrard i en elva är att frångå 3-4-3 och i stället spela ett 4-2-3-1, men den formationen har inte alls fungerat för oss och ofta lämnat anfallaren lite för isolerad på topp. Det är ingen väg jag vill att vi ska gå. Diamantformationen från i fjol skulle kanske även den lämna en plats för Gerrard, men jag är mycket tveksam till att vi skulle lösa det defensivt.

Den plats jag kan se Steven Gerrard på är på bänken, som inhoppare under matchernas slutfaser eller om någon där framme inte kommer in i spelet, men även där har vi ett litet dilemma. Både Adam Lallana och Jordon Ibe är spelare för framtiden, spelare som förhoppningsvis kommer att bidra mycket under nästa säsong. De behöver få sin del av speltiden.

Man vill ju att vår fantastiske kapten ska få en fin avslutning i klubben, men ser man till lagets bästa kanske hans roll under slutfasen ska bli mindre än tänkt. Visst kan en skada öppna upp en plats för honom, skulle någon av de ordinarie spelarna råka ut för något är han givetvis en bra spelare att ha i truppen, men bara att man kan skriva en sådan mening är ett tecken på att saker har förändrats.

Är Rodgers modig nog att hålla Gerrard utanför ordinarie elvan under hans avskedsmånader? Det ska bli väldigt spännande att se.

* * *

Ovanstående text är skriven av Totaal Liverpools skribent Tomas, vars twitter du hittar HÄR.

Vanligtvis skriver Tomas på sin blogg Weepingbrother.blogspot.se.

21 kommentarer
 1. Håller med till 100%. Knepig situation. Vågar/ kan B.R verkligen hålla Captain Fantastic utanför startelvan? Det blir intressant att se hur han klarar av problemet!

 2. Skäms åt er & Liverpool hur man behandlar bästa spelaren att nånsin bära våra röda färger.

  Ynwa

  • Tycker du att man ska avstå möjligheten att nå CL bara för att låta han spela när han i dagsläget inte platsar i bästa 11an?
   Vem tycker du man ska bänka?

 3. Vi måste fortsätta samma spelsystem nu när försvaret fungerar bättre och bättre.
  Han är såklart en legend i Liverpool men tyvärr måste han åsidosättas i detta läge om vi ska fortsätta kliva uppåt i tabellen. Han är dock självskriven i min startelva i derbyt mot Everton. Än så länge är ju inte heller Sturridge fit för 90 minuter…

 4. Han ska behandlas med respekt, vad vore vår klubb utan honom de senaste 10-15 åren? Så länge han inte förlorar våra matcher och bidrar så får det vara att han går in lite lättare – för det är ingen katastrof att ställa honom på plan.

  Sedan ska vi bog akta oss för att dra för stora växlar på Sturridges återkomst och kanske ska han matchas in sakta så att han inte skadar sig igen. Då är situationen relativt oförändrad ett tag till.

 5. Egentligen är inte det här ett problem. Bästa laget ska spela. Svårare än så är det inte.

  • Håller med, klart att Rodgers ska mönstra den startelvan som han tror har bäst möjlighet att vinna matchen. Särskilt i ligan.

 6. Jag ser det som högst sannolikt att vår startelva kommer bli följande:

  Mignolet
  Henderson – Can – Skrtel – Sakho – Moreno
  Gerrard – Lucas
  Sterling – Sturridge – Coutinho

  Alltså precis samma formation som nu, undantaget att Markovic ger plats till Gerrard. Tror inte att Rodgers väljer att peta Gerrard under en längre tid. Men som sagt, en väldigt knepig situation. Den som lever får se antar jag 😉
  YNWA

 7. Jag skulle säga att han hålls borta från startelvan pga andra spelares formtopp för tillfället. Coutinho tror jag inte kommer ha en given plats i första 11an resten av säsongen exempelvis.

  • Varför inte? Han har varit klart bäst över lag den sosta tiden.

 8. Jag tror det finns en klar möjlighet att Gerrard får spela imorgon på Markovíc bekostnad som högerytter i vårt beprövade system. Har otroligt svårt att se att han skiftar på henderson/Lucas i dagsläget när de spelar så pass bra. Trots allt är det ofantligt många matcher kvar och snart påbörjas EL också så tom Allen, Johnson och Lovren kommer få speltid.

  • Jag tror inte att Gerrard är aktuell på den positionen. Det krävs väldigt mycket löpande från kantspelarna i Liverpools nuvarande system.

 9. Jag håller Gerrard före Allen, Lallana, Borini, Ibe, Balo, Lambert osv så jag kan inte se att det skulle vara svårt att ge plats åt Gerrard i många matcher. Ibland från start, ibland som avbytare.

  Vi lär ha skador och avstängningar även framgent, Sturridge ska vilas ibland och då flyttas Sterling upp osv. Plats lär det finnas. Bara ett önsketänkande att ovanstående elva skulel kunna starta varje match resten av våren. Och sen är en Gerrard på nedgång inte alls mycket sämre än en Henderson på uppgång. Steven hade dugt fantastiskt väl i truppen i två år till.

  • Nej, Henderson gör tyvärr inte en särskilt lycklig i det offensiva. När Henderson går på avslut så tror nog varken han själv eller någon annan på att det ska bli mål.

   I matcher där vi styr så tror jag att Gerrard kan var nyttigare. Speciellt nu när Sturridge är tillbaks och vi kommer att få mer nytta av Gerrards spelsinne och distanspassar, något som Henderson inte är i närheten av. Tror att det slitet Henderson står för kan bli lite mindre viktigt med Sturridge på plan då Sturridge kommer att innebära mer problem för våra motståndare även utan boll än vad våra andra alternativ gör.

   Jag vill inte på något sätt klanka på Henderson med det här inlägget men jag menar att Sturridges inträde i sig kommer att bidra med en rad andra saker än bara avslutskvalité som jag tror kan lyfta Gerrard… Därför vet jag inte om Hendersons egenskaper kommer att vara så viktiga i alla matcher oavsett motstånd att han kommer att gå före Gerrard.

  • Skulle vara väldigt nervös innan varje match där Henderson saknas i startuppställningen. Pressen i försvaret och rörelsen i anfallet känns som de viktigaste ingredienserna för att laget spel ska fungera och det känns som att utan Hendersson kan båda delarna haverera totalt. Gerrard kan vara väldigt loj i vissa matcher, dock väldigt sällan i toppmatcher och derbyn, men det känns nästan alltid nervöst innan man vet ”vilken sida han vaknat på”. Klart att han ska vara delaktig, men som en startspelare på Hendersons bekostnad hoppas jag inte.

  • Så du menar att Gerrard ska peta hendo och att vi ska ha ett innermittfält med Gerrard och Lucas, jo tjena. Dessa två har aldrig funkat och kommer aldrig att funka och i PL finns det inte längre några lag där du har råd att ha någon som bara springer runt mittcirkeln.
   För mig är hendo ovärderlig och en mer komplett mittfältare än vad Gerrard är just nu. Man kan inte ha inne honom bara för att han är bra på fasta situationer.

  • Står inget om att peta, säger bara att vi kommer att ha ett gäng matcher där Hendos slit inte kommer att vara lika viktigt och där Gerrards spelsinne och kvalité på passar kommer att vara viktigare… Något som blir betydligt vassare med Sturridge på plan. Ditt resonemang bygger på att backlinje, mittfält, anfall är tre separata enheter som inte bidrar till varandras framgång, för du försummar helt effekten Sturridge kommer att ha på tiden mittfältet får på sig.

  • Väl skrivet. Visst är väl Hendo en på många sätt ”bättre” spelare än Gerrard idag, men de har skilda kvaliteter. Gerrard är fortfarande ”a football genious”!

   Därför anser jag att vi behöveren knippe nya mittfältare till sommaren. Jag skulle vilja se en defensiv mf som konkurrens och avlastning för Lucas (som med det han visat på slutet gärna får vara kvar som en av två utpräglade defensiva mf, på sikt tror jag dock Can tar hans plats). En bättre och mer fysisk box-box mf än Allen (kan inte vara svårt att hitta) samt en maestro på mitten istället för Gerrard.

  • Håller helt med. Vem som ska in på defensiva, som jag tycker är prio ett på mittfält med tanke på att lucas är ensam, är en annan femma. William Carvalho? Lars Bender? Nainggolan?

Kommentarer är stängda.