Att ställas mot ett vilt kämpande bottenlag på bortaplan knappa två dygn efter en rejäl urladdning i ett toppmöte är såklart en tuff uppgift, ben och huvud måste hinna återhämta sig och ställa in sig på en helt annan matchtyp. Det är inte konstigt att prestationen inte når upp till samma nivå, men det betyder inte att den här typen av poängtapp är något man har råd med om man vill hänga med i kampen om Premier League-titeln.

Matchen mot Sunderland var oerhört frustrerande att följa, det gjordes enkla misstag som vi inte sett skymten av på ett tag, både offensivt och defensivt saknades den rätta skärpan. Det är såklart lite oturligt att råka ut för två straffar, men båda dessa är straffar som enkelt hade kunnat undvikas om spelarna varit lite mer alerta i tanken. Det fanns täckning bakom Klavan vid den första straffen och Manés hands tror jag knappast hade hänt om han varit piggare. Även om jag själv förbannade domaren efter matchen, frisparken innan den andra straffen var en ren filmning, så är det bara att inse att om man sätter sig i en situation där ett tveksamt domslut kan kosta en poäng i slutminuterna har man helt enkelt inte gjort det tillräckligt bra i spelet på planen. Vi är ett så pass mycket bättre lag än Sunderland att vi ska kunna plocka tre poäng oavsett hur svag insatsen av rättsskiparen på planen är. Samtidigt gäller det att komma ihåg att vi gjorde klart fler matcher av den här typen under förra säsongen, där vi kastade bort givna poäng genom att tappa fokus på planen och slarva i aktionerna, vi kan nog inte vänta oss att de insatserna ska sluta komma på så kort tid. Mot Boro och Stoke fortsatte vi att pumpa på framåt när vi tog ledningen, mot Sunderland bjöd vi in dem i matchen efter Manés ledningsmål och det straffade sig. Men, halvvägs in i säsongen är vi nu sexton poäng från poängskörden vi hade under 2015/2016, vi har en bättre poängsumma än vi hade under inledningen av vår titelutmanande säsong under Rodgers, vi har en förlust på de senaste tjugo matcherna, vi går framåt. Att vi riskerar att hamna åtta poäng bakom Chelsea på onsdag beror på att de gör en extremt stark första halva av säsongen, det är väldigt svårt att leda PL när ett lag har deras poängtempo.

Klopp sade själv i intervjun efter matchen att han inte riktigt visste hur det skulle vara att spela en match så nära inpå föregående match och jag tror att han så här i efterhand hade agerat lite annorlunda i sin laguttagning om han fick chansen att ändra något, det var uppenbart att prestationen mot City hade satt sig i kroppen på vissa av spelarna. Wijnaldum som var briljant mot City kom inte alls in i den här matchen, Lallana var inte den spelare han varit på sistone, men den störste syndaren på mittfältet var Emre Can. Än en gång visade han att han inte riktigt kommer till sin rätt i Hendersons roll, där han ska ha mycket boll och vara spelfördelande på mitten. Det går för sakta för honom och han har svårt att slå de där enkla passningarna som gör att tempot dras upp, han har inte heller förmågan att slå de långa bollarna för att byta sida på spelet. En av de viktigaste egenskaperna som jag tycker Henderson utvecklat är att han vet när han ska slå en enkel och när han ska slå en svår passning, det gör inte Can än. Det känns också som att Can alltid har fler bolltouch innan han ger ifrån sig bollen, vilket såklart gör att speluppbyggnaden tar längre tid. Han är fortfarande ung, men jag tror att vi med tiden kommer att se honom spela lite högre upp i planen, där hans löpningar in i straffområdet och kraftfullhet kring straffområdet kan utnyttjas mer. De aktioner som imponerat på mig mest kring Can i år har varit när han haft en roll lite högre upp i planen och inte varit den som ska starta anfallen, frågan är om inte både Kevin Stewart och Lucas passar bättre i den rollen i dagens Liverpool?

Det var såklart inte bara på mittfältet vi underpresterade, att våra två mål kom efter något tursamma hörnsituationer säger en hel del om att offensiven inte klickade. Vi hade en hel del avslut, men det kändes inte så farligt som det gjort på sistone. En situation som jag tycker speglar lagets insats är när Sturridge avlossar ett skott med högern i första halvlek, en retur går rakt ut i straffområdet, men ingen av våra spelare är i närheten av att gå på den. I derbyt mot Everton gick Mané på returen redan innan den kommit ut och var därför först på bollen och kunde slå in den i öppet mål, det lilla extra som krävs för ett sådant mål fanns inte hos våra spelare mot Sunderland. Den enda som såg alert ut var Sturridge, det är bara att hoppas att hans skada inte var allvarlig, men skador på honom brukar ha en tendens att vara det. Jag räknar med att Klopp nu kommer att matcha ett helt annat lag i cupmatchen mot Plymouth och när det sedan vankas möte med United kommer spelarna att vara i en helt annan form än de var under måndagen. Vi kan trots allt se tillbaka på de fem senaste matcherna och inse att vi plockat 13 av 15 poäng, detta trots att vi i alla dessa matcher saknat både Matip och Coutinho, vi har visat att vi kan slå toppkonkurrenter genom en stark defensiv och vi har visat att vi kan kriga hem derbyvinster trots att spelet hackar. Det är skit att vi tappar poäng mot Sunderland, men i år känns det mer som en dålig dag på jobbet än som ett problem i truppen och den känslan tycker jag ändå är ett ljus i det lilla mörker som tornade upp sig när Defoe slog in sin andra straff.

3 kommentarer
  1. Även om det så klart var en väldigt frustrerande match igår där jag tyckte att vi hade bra koll på läget men där små tillfälligheter bjöd in Sunderland i matchen igen. Som att Mannone gjorde en 3-4 väldigt svettiga räddningar där vi gärna hade behövt en 2 måls ledning eller att domaren av någon oförklarlig anledning blåste frisparken som föranledde kvitteringsstraffen. Så kan man se att det är ett helt annat Liverpool än vad vi vant oss vid de senaste säsongerna, även med en del plumpar i protokollet så vet man att vi är ett lag som är jäkligt bra på att studsa tillbaka. När vi förlorade första matchen så gick vi 15 matcher utan ny förlust och det känns som vi kan göra samma sak nu efter förlusten mot Bournemouth. När vi tidigare förlorade eller tappade poäng så kändes det som att det tog ett par matcher med dåligt spel och förlorade poäng innan vi hittade rätt igen.

    Men med det sagt så tror jag tyvärr inte att vi kommer att ha något med ligatiteln att göra denna säsongen. Som det verkar just nu så kommer det krävas rekodhöga poäng för att nå ända fram, även rekordhöga poäng för att nå den magiska fjärdeplatsen. Har nog sällan varit så stor skillnad på topp 6 lagen och resten av lagen som det är just denna säsong. Jag tror absolut att vi kommer att vara med i snacket om de 4 första platserna men just förstaplatsen kommer vara svår att ro på. Vinner Chelsea imorgon så kommer de åtminstone ha 3 fingrar på den berömda bucklan…

  2. Vettig krönika.

    Tyckte inte heller Can gjorde någon vidare insats idag samtidigt som jag förstår varför jag satt och irriterade mig på honom. Karln har ju knappt spelat i år, långt ifrån regelbundet. Att då få se honom och jämföra, i en halv-ny roll, på en position där vi har fått se Henderson utvecklas och bygga upp en trygghet i under en halvsäsong, känns så här med lite rum för reflektion inte vidare schysst. Självklart skulle vårt spel hacka utan dess bakre motor, personen som syr ihop försvaret med anfallet. Denna match fick mig att inse hur viktig Henderson har kommit att bli för vårt spel. Lite hendo appreciation time så där 😀

  3. Jag tycker att det såg bra ut stundtals men att vi inte orkar, hålla upp spelet samt att det är klart att bättre indivuduella kvaliteteter har gjort gått på vissa positioner. Det tydligt att vi inte får rätta flytet med Can och Sturridge (i de rollerna de hade). Sturridge är en hyperfarlig målgörare. Han har inget flyt i passningsspelet i stort, endast på kort-kort-passningar på små ytor. Can har visat kvalitet längre upp i banan. Men för att de andra spelarna ska tycka det är riktigt roligt att spela med Can så behöver han utvecka sin touch, passningsskicklighet och blick för spelet. Jag trodde Can skulle bidra med mer jävlaranamma i en sådan här match, att han skulle klara av att leda laget, stå upp och mana på Liverpool som en ledare. Can behöver helt klart mer coachning. Han behöver verkligen speltid om han ska lösa Hendo-rollen.

    Men, vi har ett bra grundspel och kan vinna mot alla lag, vi har inte förtvivlat svårt mot lag som parkerar bussen längre. Det är helt klart. Jag tycker att vi har utvecklat ett eget spel är ett lag som varje motståndare verkligen fruktar, även med nyckelspelare skadade. Är inte det underbart härligt?

Kommentarer är stängda.